Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Syria

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Syria

  Posten lagt inn ved en feil, men kan ikke slettes uten å slette hele tråden.
  - RM, mod
  Rittmester
  OF-2 Rittmester
  S-1
  Moderator
  Last edited by Rittmester; DTG 280947 Feb 20, . Begrunnelse: Feilposting
  Lignende tråder

  #2

  Syria, eller Den arabiske republikk Syria, er en arabisk stat i Midtøsten. Den grenser i nord til Tyrkia, i øst til Irak, i sør til Jordan og i vest til Libanon, Israel og Middelhavet. De syriske Golanhøydene er okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967. Hovedstad og største by er Damaskus, andre betydelige byer er Aleppo og Homs.

  Demografi
  Ca. 86 prosent av befolkningen er muslimer, flertallet av disse er sunnimuslimer, 16 % av muslimene er alawiter, drusere, ismailere og andre sekter. 10-12 % er kristne. Syrisk kristendom er svært mangeartet. Man finner blant annet syrisk-ortodokse, den ortodokse kirke i Antiokia, nestorianere, armensk-ortodokse, armensk-protestantiske og andre kristne grupper som tilhører den vestlige Kirken. I tillegg eksisterer det en liten andel jøder i Damaskus.
  90,3 % av befolkningen er arabere, også en del palestinske arabere. Andre folkegrupper utgjør 9,7 %. Av disse er armenere og kurdere de største. Kurderne hører tradisjonelt til i den nordøstlige regionen, men bor også i store antall i hovedstaden Damaskus. Armenerne, som i stor grad emigrerte til Syria etter det armenske folkemordet etter første verdenskrig har særlig en synlig tilstedeværelse i Aleppo. Andre mindre folkegrupper er arameere, circussere og turkmenere. Alle de forskjellige folkegruppene er i varierende grad assimilerte og ikke alle snakker sine opprinnelige språk.

  Historie
  Syria er en ung nasjon, men et gammelt land. Flere svært gamle byer er avdekket ved utgravninger, blant annet Ugarit (6. årtusen f.Kr.) og Mari (4. årtusen f.Kr.). I tur og orden har landet helt fra oldtiden vært besatt av arameere, assyrere, babylonere, persere, grekere, romere og arabere, og fra 1500-tallet av tyrkere.
  Da araberne erobret landet i år 635 e.Kr. gikk folket i Syria over til islam. Korsfarerne erobret mye av Syria på 1100-tallet, men de ble drevet ut av den kurdiske generalen Saladin. Syria var under ottomansk/tyrkisk rike fra 1517 til 1920, fransk kontroll fra 1920 til 1946. Landet ble medlem av FN og Den arabiske liga i 1945. Syria har deltatt i krigene med Israel og tapte Golanhøydene i 1967. Etter flere militærkupp og motkupptok tok Ba'ath-partiet makten i 1963.
  Landet har stått i et sterkt motsetningsforhold til Irak og inngikk 1980 en vennskapsavtale med Sovjetunionen. Syria deltok sammen med USA på alliert side i Golfkrigen mot Irak i 1991, mens de 2003 holdt sterk avstand til USA. Landet utnyttet denne posisjonen til å sikre seg en sterkere kontroll over Libanon. Da det sunni-muslimske broderskapet reiste seg mot Damaskus i 1982 ble opprøret slått ned, og omtrent 20 000 mennesker døde. Hafez al-Assad stod i spissen for det statsbærende Ba'ath-partiet, og han var president fra 1971 til sin død i 2000. Hans sønn, Bashar al-Assad, overtok da og har sittet som president siden (per 2008).
  Opprøret i 2011
  Syriske myndigheter opphevet aldri unntakstilstanden som ble innført i 1963, og lyktes i lang tid å unngå større demonstrasjoner. 15. mars 2011 brøt det først ut demonstrasjoner med et dusin mennesker i hovedstaden Damaskus, fulgt av et hundretalls demonstranter og titusener av støttespillere på Facebook neste dag.[2] Etter fredagsbønnen 18. mars brøt det ut demonstrasjoner med flere tusen demonstranter i flere av Syrias største byer, som Damaskus, Daraa, Homs, Baniyas, Qamishli og Deir ez-Zor. Demonstrasjoner har vedvart siden, og mer enn 3 500 mennesker skal ha blitt drept per november 2011.

  Forsvars- og utenrikspolitikk
  Syria har lenge hatt et anspent forhold til Tyrkia på grunn av elvene Eufrat og Tigris, samt på grunn av den tyrkiske Hatay-provinsen. Den tyrkiske provinsen Hatay blir fortsatt tegnet inn i Syrias grenser, noe Tyrkia reagerer på. Videre ble Syria beskyldt for å ha gitt støtte til den kurdiske partiet PKK Som kjemper for en kurdisk selvstendig stat i øst Tyrkia som er en del ganger kalt for Nord Kurdistan. I dag er forholdet mellom Syria og Tyrkia blitt kjølet ned, mens forholdet til USA er anspent. USA definerer Syria som en del av ondskapens akse og påstår at landet fortsatt støtter terrorisme. Syria har også hatt et spent forhold til Israel og har vært med i flere kriger mot Israel. Landet mistet Golanhøydene til Israel under en av disse krigene, som annekterte området til tross for internasjonal kritikk. Landet er medlem av den Arabiske Liga.
  Som et resultat av borgerkrigen i Libanon hadde Syria militærstyrker utplassert der fra 1990, med undertegnelsen av Taif-avtalen. Etter drapet på Rafiq al-Hariri, tidligere statsminister i Libanon, i Beirut 14. februar 2005 vokste det fram en kraftig bevegelse for syrisk tilbaketrekning i nabolandet. Dette førte til at den syriske regjeringen vedtok å trekke soldatene ut av landet og de siste forlot Libanon 26. april. Men forholdet mellom det syriske regimet og den libanesiske regjeringen er fremdeles anspent, ettersom Syria av mange blir beskyldt for å stå bak likvideringen av Hariri.
  FNs sikkerhetsråd og den libanesiske regjeringen har godkjent et spesialtribunal for Libanon som skal rettsforfølge de ansvarlige for Hariris død. Som et resultat av sikkerhetsrådets resolusjon 1757 er tribunalet nå i ferd med å bli etablert.  Økonomiske nøkkeltall Verdi År, kilde
  BNP 34,9 mrd US$ 2006, Verdensbanken
  BNP (vekst) (Verdensbanken) 4,20 % 2005, UNDP Database
  Industriproduksjon (inkl olje og energi) 8,2 % 2006, UN Statistics (unstats.un.org)
  Konsumpriser 2004 4,5 % 2004, UNDP Database
  Konsumpriser 2006 8,8 % 2006, UN Statistics (unstats.un.org)
  Arbeidsløshet 12,0 % 2003, UN Statistics (unstats.un.org)
  Handelsbalanse -0,95 mrd US$ 2005, UNDP Database
  Betalingsbalanse -1,07 mrd US$ 2005, UNDP Database
  Utviklingshjelp 0,08 mrd US$ 2005, UNDP Database
  BNP per innb 1.355 US$ 2005, UNDP Database


  Military branches:

  Syrian Armed Forces: Syrian Arab Army, Syrian Arab Navy, Syrian Arab Air and Air Defense Forces (includes Air Defense Command) (2008)
  Military service age and obligation:

  18 years of age for compulsory military service; conscript service obligation - 21 months (18 months in the Syrian Arab Navy); women are not conscripted but may volunteer to serve (2010)
  Manpower available for military service:

  males age 16-49: 5,889,837
  females age 16-49: 5,660,751 (2010 est.)
  Manpower fit for military service:

  males age 16-49: 5,055,510
  females age 16-49: 4,884,151 (2010 est.)
  Manpower reaching militarily significant age annually:

  male: 256,698
  female: 244,712 (2010 est.)
  Military expenditures:

  5.9% of GDP (2005 est.)
  country comparison to the world: 11

  Kilder: wikipedia, CIA - The World Factbook
  Rittmester
  OF-2 Rittmester
  S-1
  Moderator
  Last edited by Rittmester; DTG 271113 Aug 19, . Begrunnelse: Ny trådtittel

  Kommentér


   #3
   Så kan man stille seg spørsmålet, hva er så vesentlig forskjellig i denne situasjonen og f.eks. Egypt, Libya og Tunisia hvor verdenssamfunnet var mer aktive?
   Hva skal til for at FN/NATO starter flytokt og sørger for at regimet ikke har mulighet til å terrorisere egen befolkning som det gjøres i dag.

   Kommentér


    #4
    Resursjer, da i form av Olje i Libya, det og det faktum at Syria har noen tette bånd med f.eks. Russland og Iran, så "man går varsomt i dørene her," mht hva "det internasjonale samfunn" gjør eller ikke gjør.... my two cents.

    Kommentér


     #5
     Libya var jo en vesentlig mer håndterlig situasjon på flere måter. Mindre befolkning, enklere topografi. Libya grenser mot land som kan sees på som mindre eksplosive enn Syria.

     Kommentér


      #6
      > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

      Ifølge den nye SIPRI-rapporten så sto Russland for hele 72 prosent av det samlede våpensalget til Syria mellom 2007 og 2011. I denne perioden vokste våpensalget til det seksdobbelte av nivået rundt årtusenskiftet.

      – Det har helt klart skjedd betydelige oppgraderinger, siden Syria har fått penger til å investere i våpen. Det vi har sett, er at de har kjøpt luft- og kystforsvarssystemer og investert i flyvåpenet, sier Pieter Wezeman.

      Kommentér


       #7
       "Syriske opprørere begår grove overgrep": > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

       For noen dager siden så jeg reportasje fra en utenlandsk TV-kanal om påståtte overgrep utført av syriske sikkerhetsstyrker. Det var ganske grafiske og blodige bilder av folk som ble torturert og drept av uniformert personell. Jeg stusset over at politi/militære hadde latt slike opptak falle i opprørernes hender, slik at de kunne smugle dem ut. Det som slo meg var at de alle fleste av opptakene kunne ha vært fabrikert av opprørerne selv, dersom de var kyniske nok til å denge løs på sine egne, evt en tilfeldig forbipasserende eller en tilfangetatt soldat ikledd sivilt. Noen av opptakene var åpne rekonstruksjoner av torturscener, mens andre var påstått ekte, men bar preg av noe skuespillkunst.

       Jeg sier ikke at syriske sikkerhetsstyrker ikke begår overgrep, men jeg er absolutt ikke fremmed for at opprørerne også gjør det, og at de tillike fabrikerer 'beviser' mot de regimetro styrkene, for å fremkalle sinne hos publikum i Vesten. Hensikten må da være å presse Vesten til å gripe inn.

       Vi har sett dette før. F eks rett før første Gulfkrig, etter at irakerne hadde tatt Kuwait, men før koalisjonen angrep Irak. Etter sigende hadde irakiske soldater gått inn på et kuwaitisk sykehus og dratt ut pluggen til syke, men den følge at mange uskyldige døde. Etter krigen ble dette avslørt som arrangert av kuwaitisk motstandsbevegelse, for å skape sympati for sin sak. Tilsvarende skjedde på Balkan, f eks viste det seg at en god del av UCK/KLAs påstander om serbiske overgrep ikke holdt vann, og at de selv hadde ganske mange svin på skogen.

       Jeg har selv lært meg å ha en god porsjon skepsis til ting jeg hører eller ser i media som er egnet til å påvirke følelsene i en slik sak. Et godt spørsmål er da hvem som står bak informasjonen, og hvilken agenda disse har.

       Inntil jeg blir overbevist om noe annet må jeg nok si at Assad ganske sikkert er en slask som fortjener å dø, men jeg er slett ikke overbevist om at regimet til noen av opprørerne vil bli noe bedre.

       Kommentér


        #8
        FNs Sikkerhetsråd har enstemmig bestemt at det skal sendes en observatørstyrke til Syria.

        Styrken kommer etter alt å dømme til å ledes av generalmajor Robert Mood.

        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

        Lykke til!

        Kommentér


         #9
         Det er jo bra hvis FN-observatørene greier å få slutt på drepinga inntil videre, men når Assad nå er ansvarlig for massemord på sivile ,tortur og annen råskap, så er det vanskelig å tro at opprørerne kan gi seg før Assad er fjerna fra makten og helst stilt for retten eller drept også.
         Robert Mood trenger nok et lykke til,ja.

         Kommentér


          #10
          Mood har litt av en utfordring ja..
          Hvor sannsynlig er det at observatørene oppnår avgjørende resultater i løpet av feks 3 måneder?

          Kommentér


           #11
           Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
           Inntil jeg blir overbevist om noe annet må jeg nok si at Assad ganske sikkert er en slask som fortjener å dø, men jeg er slett ikke overbevist om at regimet til noen av opprørerne vil bli noe bedre.
           Well said.

           Kommentér


            #12
            Opprinnelig skrevet av tiurleik Vis post
            Det er jo bra hvis FN-observatørene greier å få slutt på drepinga inntil videre, men når Assad nå er ansvarlig for massemord på sivile ,tortur og annen råskap, så er det vanskelig å tro at opprørerne kan gi seg før Assad er fjerna fra makten og helst stilt for retten eller drept også.
            Robert Mood trenger nok et lykke til,ja.
            Observatører får ikke slutt på noe som helst. De observerer om partene gjør som avtalt.
            Gjør ikke partene som avtalt rapporterer observatørene dette - samtidig som de gjennom møter gjerne gjør partene oppmerksomme på hva som er avtalt og at det de gjør avviker.

            Thats it. De får ikke slutt på noe.

            Kommentér


             #13
             Jeg vet jo at observatørene ikke kan utøve noe fysisk makt, men deres tilstedeværelse er vel et forsøk fra verdenssamfunnets side på å få en slutt på kampene. F.eks kan det bli en høyere terskel for å begå overgrep mot sivile når partene vet at verdenssamfunnets øyne ser det gjennom FN observatørene.

             Kommentér


              #14
              I teorien har du rett, tiurleik, men dessverre har styrkene til Assad vist stor forakt for spillereglene, ved å utsette sivile for direkte beskytning med artilleri og stridsvogner, og å drepe journalister. Dersom brysomme FN-observatører ikke passer seg kan de fort også bli utsatt for en 'ulykke'.

              Kommentér


               #15
               Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
               I teorien har du rett, tiurleik, men dessverre har styrkene til Assad vist stor forakt for spillereglene, ved å utsette sivile for direkte beskytning med artilleri og stridsvogner, og å drepe journalister. Dersom brysomme FN-observatører ikke passer seg kan de fort også bli utsatt for en 'ulykke'.
               Det er jo lett å skylde på "de andre", hvis så skulle skje.

               Kommentér


                #16
                Generalmajor Robert Mood leder ikke den første gruppen FN-observatører.
                Forpartiet med 30 observatører ledes i stedet av en marokkansk oberst.

                > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                Kommentér


                 #17
                 Norge stiller også med seks observatører (som det også står i artikkelen over) samt ytterligere en offiser som assisten for Mood. Dette kan vel tyde på at Moods oppgave ikke er utspilt - kanskje blir han sjef for hovedstyrken?

                 > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                 Kommentér


                  #18
                  Det blir han sannsynligvis. I følge NRK har generalsekretær Ban Ki-moon i dag sendt et brev til Sikkerhetsrådet der han utpeker Robert Mood til å lede observatørstyrken. Dersom ingen av landene protesterer i løpet av det nærmeste døgnet, blir Robert Mood leder for styrken.

                  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                  Kommentér


                   #19
                   Mood ble i dag utnevnt til sjef for FN-observatørene i Syria. Det er bare å ønske generalen lykke til! (Det trengs.)

                   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                   Kommentér


                    #20
                    Blir interessant hvordan dette kommer til gå

                    Kommentér


                     #21
                     Syriske "sikkerhetsstyrker" fortsetter med terror og undertrykkelse.
                     > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                     Har sjekket og videoen finnes på LiveLeak (har ikke sett den personlig), men det blir selvsagt for drøyt å poste den her.

                     Jeg synes det er både kvalmende og ufattelig at FN/NATO bare står å glor på at dette skjer. Det at de sendte et observatørkorps viser stor mangel på handlekraft. Det finnes INGEN grunn til å ikke sende soldater for å nedkjempe assads (med liten a) terrorstyrker, når de vet at barn, kvinner og menn blir torturert og henrettet.

                     Kommentér


                      #22
                      Tror det er flere ting som kan spille inn. Uenighet i Sikkerhetsrådet, usikkerhet vedr. al-Qaida og/eller andre elementer som kan ha eller få en finger med i spillet etc. Spørsmålet om ulike lands interesser eller mangel på sådan er kanskje også relevant? Er det nok som ligger til rette for en intervensjon nå?

                      Kommentér


                       #23
                       Tortur, lemlesting, henrettelser og mishandling av barn er etter min mening mer enn nok.

                       Kommentér


                        #24
                        Jeg er i utgangspunktet enig, men verden fungerer dessverre ikke alltid slik. Det finnes flere eksempler på det ila. de siste 20 år, bl.a. Rwanda, Darfur m.fl. Store menneskelige lidelser isolert sett er ikke alltid nok til å fremkalle handling. Det kan virke som at ting bør ligge noenlunde til rette med et tilstrekkelig godt forhold mellom sannsynlig kost og nytte ved inngripen, slik jeg forstår det.

                        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                        Kommentér


                         #25
                         Aftenposten har møtt Robert Mood i Damaskus

                         > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                         Kommentér


                          #26
                          Opprinnelig skrevet av Trolljegern Vis post
                          Tortur, lemlesting, henrettelser og mishandling av barn er etter min mening mer enn nok.
                          Hvs dette skulle enkeltvis eller samlet være grunnlag for intervensjon i et land hadde vi hatt det travelt.

                          Kommentér


                           #27
                           Iran innrømmer å ha sendt tropper for å hjelpe regimet i Syria: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                           Kommentér


                            #28
                            Det er vel snart på tide å få fuglene i lufta og asfaltere Syria?
                            Men det er vel ingen som har baller nok til å ta initiativet tenker jeg..

                            Kommentér


                             #29
                             Russersvina holder paraplyen over Assad. Derfor , ingen fugler i lufta.

                             Kommentér


                              #30
                              Hvilke interesser har de i Syria?

                              Kommentér

                              Slik kler du deg som en vintersoldat

                              Collapse

                              Working...
                              X