Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

CASE; "Mann nede!"

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  CASE; "Mann nede!"

  Du er medic i en patrulje bestående av 8 mann, med standard bevæpning (HK416 og P-80) og oppsatt på MB Mulit Light, bestykket med 12,7. Bekledning er membran uniform, med M/07 håndvåpenbeskyttende vest og hjelm.

  I sansekken din har du følgende utstyr:

  Nakkekrage
  2 stk SOFT-T turnike
  5 par engangshansker
  2 svelgtuber
  2 nesekantareller (nesesvelgtuber)
  3 Asherman Chest Seal (lufttett bandasje)
  6 Israeli bandasjer/EMP
  2 ruller gassbind
  4 ruller Kerlix (tykkere og kraftigere gassbind)
  2 Martens Bind
  2 ruller Coban (selvheftende "elastisk" bandasje)
  Leukosilk tape
  2 stk 500ml NaCl IV veske
  6 venekanyler i forskjellig størrelse (rosa, grønn og oransje, 2 av hver)
  2 IV administrasjonssett/aggregat
  1 overtrykkmansjett/blodtrykksmansjett
  2 hver av 5, 10 og 20 ml sprøyter
  6 grønne spisser/kanyler
  2 Larynx tube sett (rød og lilla)
  Laerdalsbag og maske
  Medikamenter ( 4 stk 20mg morfin autoinjektorer, 4 ampuller Afipran, 4 ampuller Naloxone )
  Hodelykt m/ hvitt og rødy lys
  Småting (termometer, kirurgisk pinsett, arterieklemme, stetoskop, skalpell, felsykelapp, 9-line skjema)

  På kjøretøyet ditt har dere:

  Talon sammenleggbar båre
  Backboard m/ stropper
  Spider strap
  Ullteppe
  Bobleplast
  Varmeteppe (teppe som produserer varme når det kommer i kontakt med luft)

  Patruljen er på oppdrag i Afghanistan i medio februar. Det er et lett snødekke/sløsh på bakken og temperaturen er rundt 6 grader. Dere har kjørt langt og lenge, og patruljefører bestemmer seg for å finne en LUP for kvelden. Etter en kort rek finner dere et egnet område, får ut sikring og starter etablering. Det er fortsatt lyst.

  Du holder på å grave deg en stilling, da du plutselig hører et kraftig smell, samt skyting. Du registrerer så vidt at det blir ropt "Kontakt Grunnpunkt 1!", før ilden fra 12,7'ene overdøver alt snakk. I det du prøver å orientere deg ser du at 2 av lagsmedlemmene dine ligger på bakken. Du ser at det er NK Patrulje Kristian og sambandsmannen Tor. De ligger relativt åpent, og det er tydelig at de er skadd.

  12,7'ene vinner raskt ildoverlegenheten, med støtte fra øvrige patruljemedlemmer, og du anser det som relativt trygt for deg å gå bort til pasientene. Det du ser når du kommer bort er:

  Pasient 1 (Kristian):

  -Bevisstløs (han svarer ikke på tiltale)
  -Benet revet bort under kneet, høyre side, blør kraftig

  Pasient 2 (Tor)

  -Semibevisst (han svarer ikke på tiltale, men lager lyder)
  -Det er blod på bakken rundt ham, både overkropp og underekstremiteter

  Du får melding om at du må ta deg av de skadde alene til å begynne med, til de får god nok kontroll til å avgi støtte.

  Hvordan går du frem, og hvilke tiltak iverksetter du på pasientene?

  Ønsker primært at de som svarer begynner med Initialvurdering og Airways, for at jeg deretter kan melde om funn og om de tiltak dere iverksetter fungerer. Så fortsetter vi med B, med tilbakemelding på funn og behandlinger osv.

  Kjør case!
  Lignende tråder

  #2
  Re: CASE; "Mann nede!"

  Initialvurdering:
  Sjekk at jeg har på meg panser (vest og hjelm), at jeg har våpen og ammo. Tar med sekken bort til pasient 1.
  Legger våpen fra meg ~1m bak meg, slik at det ikke er mulig for pasient 1 å komme borti dette, og jeg har det i beredskap om det skulle være nødvendig.
  Hansker på.

  A1: Finner fram svelgtube. Setter kneet i høyre lyske på pasient 1, og sjekker etter pust og setter inn svelgtube. Som en del av A, velger jeg å sette på turnike ca. ved høyre lyske til pasienten for å minske blødningen.

  Revurderer situasjonen, og bestemmer meg for at 1 har det "bra", og tar med utstyret til pasient 2.
  Bytter hansker og tar en liten initialvurdering av pasient 2 for å se om jeg ser store blødninger el. Fjerner vesten fra pasienten (hvis den har en quickrelease, hvertfall slik at jeg kan se brystet til pasient 2).

  A2: Sjekker om pasienten puster, og setter inn svelgtube.

  Kommentér


   #3
   Re: CASE; "Mann nede!"

   Initialvurdering:
   Jeg har vurdert det som trygt nok å bevege meg inn, forsikrer meg om at jeg er "dresset opp".
   Vurderer Kristian (pas.1) som den viktigste å få kontroll på ettersom han har en stor pågående blødning og ikke responderer, kan forhåpentligvis også tilsynelatende kan settes "på hold" med enkle grep.
   Tor (pas.2) Har ingen store pågående blødninger og lager lyder, noe som sier meg at han puster for egen maskin.
   Tar på meg hansker, så iverksetter jeg følgende:

   Opprinnelig skrevet av AGR416
   Pasient 1 (Kristian):

   -Bevisstløs (han svarer ikke på tiltale)
   -Benet revet bort under kneet, høyre side, blør kraftig
   Som nevnt over har han en stor pågående blødning pga. manglende lem, og bevisstløs.

   Kne i lyske for å stoppe blødning mens jeg tar på tournique. Sjekker deretter luftveier, puster han når jeg sørger for åpne luftveier velger jeg å legge ham i sideleie. Revuderer, for så å fortsette til Tor.

   Pasient 2 (Tor)

   -Semibevisst (han svarer ikke på tiltale, men lager lyder)
   -Det er blod på bakken rundt ham, både overkropp og underekstremiteter
   Tor har tilsynelatende blødninger, men uvisst hvor store. Han lager lyder, men svarer ikke på tiltale. Det at han lager lyder forteller meg at han puster (tolker det som at han lager "snakkelyder"), og jeg kan fortsette drill.

   Ønsker primært at de som svarer begynner med Initialvurdering og Airways, for at jeg deretter kan melde om funn og om de tiltak dere iverksetter fungerer. Så fortsetter vi med B, med tilbakemelding på funn og behandlinger osv.

   Kjør case!
   Håper det var noe sånn du tenkte på. Så får jeg håpe at jeg ikke får for mye pepper for behandlingsteknikken min..

   Kommentér


    #4
    Re: CASE; "Mann nede!"

    Min første prioritet er å få de skadde i dekning, hvis det er snakk om få sekunder for å få Kristian i dekning er det det første jeg gjør. Hvis det vil ta litt tid må jeg utbedre mannen på stedet før flytt.

    Skademekanikk er mest sannsynlig et eller annet sprenglegeme, rakett, granat, mine eller IED. Den kraftige blødningen, arteriell, tyder på at hjertet slår i det minste. Prøver først å få kontakt med Kristian, tar som forutsetning at dette mislykkes. Hansker tar jeg meg ikke tid til, gitt arbeidet er dette friske mennesker uten diskvalifiserende sykdommer. Hvis jeg har max grisete hender bruker jeg en EMP og trykker den direkte mot det mest blødende punktet, og fester deretter raskt en turniké rundt låret, ikke for høyt, da det bare vil problematisere videre behandling. Får deretter Kristian i dekning, sjekker pust og puls for å danne meg et inntrykk. Setter deretter inn en svelgtube, hvis han ikke aksepterer denne, erstattes den med en nesekantarell, legger deretter Kristian raskt over i sideleie, sjekker pust og stikker bort til Tor.

    Skademekanikk er usikker, kan være i forbindelse med sprenglegemet, men neppe det samme som skadet Kristian, kan være truffet av flere skudd. Blødningene er ikke tydelig kraftige fra utsiden, i og med at Tor er alvorlig skadet tyder på på at det meste av blødningene skjer inne i kroppens kaviteter. Oppfatter skadene som noe jeg ikke kan behandle på en åpen plass. Får han i dekning på mest mulig effektivt vis. Førsøker deretter å få kontakt med Tor, sjekker pust og puls, sikrer luftveiene på best mulig måte. Sjekker deretter at Kristian fremdeles puster og at beinet ikke blør. Kommuniserer til lagfører at Kristian og Tor er alvorlig skadet og trenger evac så snart som mulig, gir også beskjed om at jeg trenger minst en mann til for å hjelpe til med behandlingen.

    Det er kritisk at begge pasientene blir varme så raskt som mulig uavhengig av videre funn, derfor er jeg avhengig av å ha minst en mann som kan hjelpe med dette. Særlig gjelder dette Tor, som mest sannsynlig har skader jeg vanskelig kan stoppe med direkte trykk, disse blødningene vil bare øke etterhvert som han blir kaldere. Tar eventuelt nå på meg hansker hvis dette kan gjøres raskt.

    Kommentér


     #5
     Re: CASE; "Mann nede!"

     Jeg vurderer situasjonen som sikker til å gå fram til de, da 12,7 har kontroll på dette punkt. På veien bort tar jeg på hansker og vurderer begge pasientene. Jeg ser etter mulig dekning (Finnes dette?) Jeg sier samtidig til LF at samb. mann er nede og at noen burde melde kontaktrapport slik at medevac kan planlegges.

     Det jeg tenker på veien bort er: Pas 1 stor pågående blødning fra benet. Siden det pumper er hjertet fortsatt i gang. Pas 2 er vanskelig å vite hva som er galt med med å se. Men han lager lyder, så derfor lever han i hvertfall.

     Siden Pas 1 har stor pågående blødning må denne stanses først.

     Pas 1: Jeg setter presspunkt på Pas 1 mens jeg finner frem turniqe. Fester denne. Frie luftveier, åpner munn, ser etter fremmedlegemer og setter svelgtube. Har jeg 2 nakkekrager setter jeg det på pas 1, har jeg bare 1 nakkekrage sparer jeg den til pas 2 som jeg er mer usikker på skademekanikk. Ser det ikke som et behov at Pas 1 må ha hvis det bare finnes 1 stk. Revurderer pust etter nakkekrage og svelgtube.

     Pas 2: Flytter meg bort til pasient 2. Ser bare blod rundt han og ingen kraftige blødninger. Velger å sette nesetube på han siden han er delvis bevist. Sjekker først om jeg finner spinalveske eller blod ved øre, nese Mistenker ikke hodeskade, så da skal nesetuben gå fint. Da er frie luftveier sikret på han. Setter på nakkekrage, revurderer pust etter påsettning av nesetube og nakkekrage.

     Vurderer om det er mulig å flytte de i dekning nå mens det bare er innsekter som flyr i lufta. Finnes dekning? Er situasjonen sikker nok vil jeg behandle de her, men er situasjonen uvvist vil jeg i dekning med en gang.

     Ber om bistand hvis mulig.

     Fortsetter på Pas 1.

     Vurderer pust på nytt, sjekker trachea og halsvener. Hva finner vi?

     Kommentér


      #6
      Re: CASE; "Mann nede!"

      Opprinnelig skrevet av AGR416
      Pasient 1 (Kristian):

      -Bevisstløs (han svarer ikke på tiltale)
      -Benet revet bort under kneet, høyre side, blør kraftig
      Slipper våpenet, haka, og alt annet. Samtidig som jeg skriker at noen er blitt skutt/sprengt og at de holder på å dø. Noen må gjøre noe! Løper rundt som en hodeløs høne. Å besvimer av oksygenmangel til hjernen.
      Eller,
      Jeg kjører en kjapp initial vurdering på at Pas.1. Han trenger åpenbart en tourniquet fortrinnsvis på høyre side, ser også om denne har virkning på blødningen.
      Sjekker om han puster. Har han anstrengt/lite eller ingen resp.?
      Gir han en svelgtube evt. nesekantarell
      Legger han på siden, så blod/oppkast kan dreneres.


      Pasient 2 (Tor)

      -Semibevisst (han svarer ikke på tiltale, men lager lyder)
      -Det er blod på bakken rundt ham, både overkropp og underekstremiteter
      Pas.2 puster i alle fall.
      I og med at det er blod rundt han vil jeg anta at han har en blødning et eller annet sted. Og vil gjerne finne denne. Vet ikke hva det kan være, og vil gjerne ha det undersøkt. Prøver å lokalisere skadeområdet/omfanget.

      Kommentér

      • Trådstarter

       #7
       Re: CASE; "Mann nede!"

       Situasjon:
       Tilbakemeldingene fra laget tyder på at Kristian og Tor ble rammet av en RPG. 1 mann løper bort og gir deg båre, ullteppe samt bobleplast før han må returnere til stilling. Pasientene ligger pr nå i skjul og dekning bak kjøretøy. Ingen stilling i nærheten som vil kunne tjene formålet, da ingen stillinger var ferdig gravd.

       Kontaktrapport er meldt til 9, PF venter på dine punkter på 9-line, dvs 3,4 og 5.

       Pasientene:
       Kristian responderer ikke på tiltale, han puster og aksepterer svelgtube/nesekantarell. Blødning i h.ben stanser etter applikasjon av turnike.

       Tor lager lyder i form av grynt, har vanskeligheter med å puste, samt at det er to hull i uniformen, 1 høyre side i brystet, 1 i venstre lår. Han aksepterer nesekantarell.

       Etter revurdering av Airways puster begge pas, men Tor er nå bevisstløs.

       Trachea og vena jugularis er ok hos begge pas.

       Teknikk: (for de det gjelder)
       Stans av store blødninger før Airways. Husk også å sjekke kroppen raskt etter blødninger, dvs ta på pasienten og kjenn etter, ikke bare "se" med øynene.

       Bra bruk av sideleie før man går fra pas 1 for å sjekke pas 2.

       Husk plassering av turnike midt på låret, og ikke for høyt.

       Kommentér


        #8
        Re: CASE; "Mann nede!"

        Antar at du ønsker at vi fortsetter med Breathing, men jeg tar også Circulation, da det blir unaturlig å dele her.

        Egentlig har lagfører nok info til punkt 3,4 og 5, tar meg uansett ikke tid til mer utdypning nå enn jeg allerede har gitt. 3-A2, 4-A, 5-L2.

        Får hjelp til å raskt få Kristian på båren, og et teppe over ham, og Tor opp på bobleplasten.

        Observerer respirasjonsdybde og hastighet hos Kristian, antar at denne er rask nå gitt skademekanikk. Nedsatt bevissthet skyldes mest sannsynlig blødninger, og/eller trykk, i thorax. Får av tungvest og klær og ser hva som finnes på brystkassen, kjenner også raskt over etter stabilitet og evnt. luft under huden. Antar at jeg kun finner et hull på høyre brystkasse, sjekker så om det er et utgangshull, eller andre skader bak. Gitt kun et hull fester jeg en asherman rundt dette og forsterker om nødvendig med teip. Det er ingenting som foreløpig tilsier at avlastning av trykk i thorax vil hjelpe noe særlig på dette tidspunkt.

        Sjekker raskt for intraabdominale blødninger, armblødninger og bein/rumpeskader. Legger så en trykkbandasje på låret ved hjelp av EMP og cobanbind. Sjekker palpabelt blodtrykk, og kapillærfylning. Venetilgang må vente. Legger Tor over i sideleie med høyre side ned, sjekker at han puster og pakker han inn i bobleplasten.

        Underveis forsøker jeg å holde et øye med Kristian, særlig bevissthetsgrad, hudfarge og respirasjonshastighet.

        Nå som jeg har fått gjennomført en rask ABC på Tor er turen kommet til Kristian igjen. Sjekker at han puster og at beinet ikke har begynt å blø. Får av tungvest og klær som dekker thorax og sjekker både foran og bak, tar armhule og armene i samme slengen. Palperer etter skader og får samtidig et bilde av respirasjonsdybde og frekvens. Sjekker også mage, bein og skritt for blødninger. Palperer blodtrykk og kapillærfylning og etablerer deretter venetilgang. Dekker så godt til som jeg kan med teppe underveis i drillen. Jeg ønsker nå å erstatte turnikeen med en trykkbandasje, bruker fortrinnsvis en rull kerlix og cobanbind. Åpner deretter turnikeen. Hvis det blør må jeg vurdere å stramme den igjen, men først vil jeg forsøke å forsterke forbindingen. Mer gasbind, martinsbind, teip? Hvis det ikke lykkes må arterieklemme vurderes, vil da stramme turnikeen til det slutter å blø, åpne trykkbandasjen og forsøke å klemme av de største arteriene under kneet. Deretter nytt forsøk på trykkbandasje med gasbind og coban.

        Nå er det ikke sagt noe om blodtrykket, men jeg fester en pose på Kristian, da han mest sannsynlig har et bevissthetstap som følge av blødningen. Kan dog også være trykkbølgen, eller påfølgende fall.

        Legger så Kristian over på venstre side, og sjekker igjen pust.

        Jeg vil gjerne nå teste bevissthetsgraden til Tor, han er aktuell for intubering, ved hjelp av larynxtube og deretter bagging.

        Kommentér

        • Trådstarter

         #9
         Re: CASE; "Mann nede!"

         Observerer respirasjonsdybde og hastighet hos Kristian, antar at denne er rask nå gitt skademekanikk. Nedsatt bevissthet skyldes mest sannsynlig blødninger, og/eller trykk, i thorax. Får av tungvest og klær og ser hva som finnes på brystkassen, kjenner også raskt over etter stabilitet og evnt. luft under huden. Antar at jeg kun finner et hull på høyre brystkasse, sjekker så om det er et utgangshull, eller andre skader bak. Gitt kun et hull fester jeg en asherman rundt dette og forsterker om nødvendig med teip. Det er ingenting som foreløpig tilsier at avlastning av trykk i thorax vil hjelpe noe særlig på dette tidspunkt.
         Bare for å sjekke, men mener du egentlig Tor her? Var han som hadde hull jakken, høyre side av bryst.

         Kommentér


          #10
          Re: CASE; "Mann nede!"

          Det er korrekt. Blingset litt der.

          Kommentér


           #11
           Re: CASE; "Mann nede!"

           Fortsetter å undersøke pasient 2.

           Mistenker at han kan ha blitt skutt i thorax da jeg ser hullene på høyre side av jakken og tenker på pneumothorax/trykkpneumothorax. Tar av han vesten forsiktig.

           Blottlegger brystet hans? Kan du komme med noe info om hva vi finner?

           Kommentér

           • Trådstarter

            #12
            Re: CASE; "Mann nede!"

            Ingen flere som vil prøve seg?

            Hvis dere ikke vet hva visse ting i sansekken er så bruk det dere vet hva er.

            Kommentér

            • Trådstarter

             #13
             Re: CASE; "Mann nede!"

             Situasjon:
             PF melder at MEDEVAC er på vei, antatt tid er 45-60 min. Ingen nye observasjoner. Han velger å holde full sikring en liten stund til, før han vil begynne å klarere LZ samt avgi støtte til deg.

             Pasienter:
             Nå du avdekker brystet til Tor, finner du et kantete sår på høyre side, mellom 3 og 4 costa lateralt. Du ressonerer deg frem til at det er en rikosjett, som har sneket seg inn forbi vesten. Forholdsvis liten blødning, ingen funn på ryggen.

             Brystveggen er stabil, og repsirasjon er symmetrisk, men rask.

             Abdomen er normalt myk, og ingen smertereaksjon hos pas ved palpasjon.

             Ingen andre skader på underekstremiteter, bortsett fra den på venstre lår. Det ser ut som en fulltreffer fra et rifleprosjektil, og vil kreve stapping. Vanskelig å tyde om femur er truffet. Du skjønner at det er denne skaden som gjorde at han mistet bevisstheten.

             Han har palpabelt blodtrykk på >70, dvs ikke radialispuls, kapillærfylning er >4.

             Han puster når du forlater ham i sideleie.


             Kristian er bevisstløs, puster fortsatt og turnikeen virker fortsatt, dvs at han ikke blør.

             Ingen funn på thorax, symmetrisk rask respirasjon. Ingen funn på abdomen, den er normalt myk og ingen smertereaksjon ved palpasjon.

             Han har palpabelt blodtrykk på >80 og kapillærfylning på <3. Du får til en vellykket venetilgang.

             Du finner noen små splintskader oppover begge underekstremiteter, men de er ikke livstruende.

             Pakking av såret i benet fungerer, og det blør ikke i igjennom når du åpener turnike.

             Kommentér


              #14
              Re: CASE; "Mann nede!"

              Forsøker å vekke tråden til live igjen og fortsetter der jeg slapp sist.

              Endrer behandlingen av Tor fra EMP til stapping med Kerlix, og deretter coban-bind som forsegling på toppen. Intubering må vente. Etablerer venetilgang, men avventer å koble til væske. Hvis jeg kan være 100% sikker på at det er blodtapet fra beinet som har ført til blodtrykksfallet ville jeg koblet til væske, men ønsker å observere om det er noen utvikling i blodtrykket først. Vil derfor måle vitale funksjoner (BP med cuff+steto) på begge pasienter og føre det inn i feltsykelappen. Jevnlige målinger over tid vil si mer om skademekanikk. Om blodtrykket holder seg stabilt, eller synker til under 60 vil jeg gi væske også til Tor, og se om jeg får en endring i hans tilstand.

              Jeg vil så forsøke å få kontakt med Kristian igjen, hvis han våkner kan det fort bli aktuelt å administrere medikamenter.

              Om jeg får noe støtte kan det bli aktuelt å intubere Tor og assistere hans pusting.

              Videre arbeid på stedet består i jevnlige ABCer, sjekking av bevissthetsgrad og sikre at pasientene holder seg rimelig varme. Kan vurdere å behandle småskader hvis det er formålstjenlig ut ifra situasjonen.

              Deretter er det å føre inn skader og behandling i feltsykelapp og forberede overlevering av pasientene til hokus.

              Kommentér


               #15
               Re: CASE; "Mann nede!"

               Opprinnelig skrevet av harding

               Underveis forsøker jeg å holde et øye med Kristian, særlig bevissthetsgrad, hudfarge og respirasjonshastighet.               Rasist!

               Kommentér

               • Trådstarter

                #16
                Re: CASE; "Mann nede!"

                Håper du glemte en smiley der....hehe....

                Kommentér


                 #17
                 Re: CASE; "Mann nede!"

                 Opprinnelig skrevet av harding

                 Om jeg får noe støtte kan det bli aktuelt å intubere Tor og assistere hans pusting.
                 Her må man huske at en liten pneumothorax kan bli en stor pneumothorax ved overtrykksventilasjon (når vi ventilerer presser vi inn luft i lungen med overtrykk mot det vanlige at luften "sugs" inn).

                 Kommentér


                  #18
                  ji

                  Kommentér


                   #19
                   Opprinnelig skrevet av essal Vis post
                   Initialvurdering:
                   Sjekk at jeg har på meg panser (vest og hjelm), at jeg har våpen og ammo. Tar med sekken bort til pasient 1.
                   Legger våpen fra meg ~1m bak meg, slik at det ikke er mulig for pasient 1 å komme borti dette, og jeg har det i beredskap om det skulle være nødvendig.
                   Hansker på.

                   A1: Finner fram svelgtube. Setter kneet i høyre lyske på pasient 1, og sjekker etter pust og setter inn svelgtube. Som en del av A, velger jeg å sette på turnike ca. ved høyre lyske til pasienten for å minske blødningen.

                   Revurderer situasjonen, og bestemmer meg for at 1 har det "bra", og tar med utstyret til pasient 2.
                   Bytter hansker og tar en liten initialvurdering av pasient 2 for å se om jeg ser store blødninger el. Fjerner vesten fra pasienten (hvis den har en quickrelease, hvertfall slik at jeg kan se brystet til pasient 2).

                   A2: Sjekker om pasienten puster, og setter inn svelgtube.


                   Aldri, Aldri, Aldri legg fra deg våpenet!! Våpen skal på kropp! Egen sikkerhet er en del av initial handling, og i den casen beskrevet over er det ikke sikkert å legge våpenet 1 METER BAK DEG...!!!?

                   Kommentér


                    #20
                    Opprinnelig skrevet av Norge112 Vis post
                    Aldri, Aldri, Aldri legg fra deg våpenet!! Våpen skal på kropp! Egen sikkerhet er en del av initial handling, og i den casen beskrevet over er det ikke sikkert å legge våpenet 1 METER BAK DEG...!!!?
                    Lærte du det i rekrutten?

                    Kommentér


                     #21
                     Skulle til å skrive det samme. Det jeg fikk prentet inn fra dag-1 og fortsatt praktiserer er at våpenet enten skal være på kropp eller i umiddelbar nærhet/aldri mer enn en armlengde unna.

                     Opp imot denne casen, så vil jeg se det slik at man har måloppnåelse idet man har sikret sitt eget våpen at dette ikke vil kunne fikles med/tas av en soldat som ikke er ved sine fulle fem. Ikke det at jeg anser som faren for dette er så altfor stor når jeg driver med CUF/initialbehandling på en pasient som er bevisstløs. Våpenet på rygg eller en armlengde unna for å gjøre behandling lettere, same-same for meg her i dette tilfellet ihvertfall, selv om jeg har for vane å slenge børsen min på ryggen framfor å legge det fra meg stort sett...

                     Kommentér


                      #22
                      Det første jeg/vi gjør er å varsle om hjelp, og formidle at vi har 2 mann nede.

                      Det er vanskelig å svare på om det er Kristian eller Tor som skal behandles først, siden pasientbeskrivelsene er nokså tynne. Hva slags lyder er det Tor lager? Er det snakk om klynke- eller snøvlelyder, eller er det surklelyder eller brekningslyder?

                      Gitt at Tor lager klynkelyder og Kristian klarer å holde en fri luftvei selv om han ligger på rygg på bakken og er bevisstløs (han puster) gjør jeg følgende:
                      -Iverksetter blødningskontroll på Kristian sitt bein (torniquet, heving av skade)
                      -Utfører kjevegrep samtidig som jeg vurderer bevissthetsgrad (spør om han er våken, ser etter reaksjon på smertestimuli)
                      -Mens jeg holder kjevegrep vurderer jeg pustearbeid: Frekvens, dybde, symmetri. Samtidig lytter jeg etter ulyder såfremt det er mulig: Hva finner jeg?
                      -Holder kjeven med én hånd og legger ned en svelgtube med den andre (går ut ifra at han aksepterer denne)
                      -Legger Kristian i sideleie med skadet side opp, fortsatt hevet
                      -Sjekker radialis og carotis samtidig, vurderer kjapt fylde opp mot hverandre, frekvens og tilstedeværelse: Hva finner jeg?

                      Uavhengig av funn må Tor også undersøkes. Jeg forlater Kristian begynner å sjekke Tor:

                      -Utfører kjevegrep som over, går ut ifra at jeg får en respons i form av grimaser og klynkelyder på smertestimuli og at Tor fortsatt holder frie luftveier uten hjelp
                      -Avdekker overkroppen med tilgjengelig utstyr (saks, kniv): Hva finner jeg?
                      -Vurderer pustearbeidet som over
                      -Sjekker radialis og carotis, utfører deretter en grov traumeundersøkelse: Hva finner jeg?
                      -Dersom Tor har et penetrerende traume i brystregionen og jeg frykter en penumotoraks vil jeg legge han i sideleie med skadet side ned såfremt det lar seg gjøre, uten å bevege (for mye) på gjenstanden.

                      Er jeg fortsatt alene? Hvor langt unna er medivac?

                      Kommentér


                       #23
                       Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post

                       Patruljen er på oppdrag i Afghanistan i medio februar. Det er et lett snødekke/sløsh på bakken og temperaturen er rundt 6 grader. Dere har kjørt langt og lenge, og patruljefører bestemmer seg for å finne en LUP for kvelden. Etter en kort rek finner dere et egnet område, får ut sikring og starter etablering. Det er fortsatt lyst.

                       Du holder på å grave deg en stilling, da du plutselig hører et kraftig smell, samt skyting. Du registrerer så vidt at det blir ropt "Kontakt Grunnpunkt 1!", før ilden fra 12,7'ene overdøver alt snakk. I det du prøver å orientere deg ser du at 2 av lagsmedlemmene dine ligger på bakken. Du ser at det er NK Patrulje Kristian og sambandsmannen Tor. De ligger relativt åpent, og det er tydelig at de er skadd.

                       12,7'ene vinner raskt ildoverlegenheten, med støtte fra øvrige patruljemedlemmer, og du anser det som relativt trygt for deg å gå bort til pasientene. Det du ser når du kommer bort er:

                       Pasient 1 (Kristian):

                       -Bevisstløs (han svarer ikke på tiltale)
                       -Benet revet bort under kneet, høyre side, blør kraftig

                       Pasient 2 (Tor)

                       -Semibevisst (han svarer ikke på tiltale, men lager lyder)
                       -Det er blod på bakken rundt ham, både overkropp og underekstremiteter

                       Du får melding om at du må ta deg av de skadde alene til å begynne med, til de får god nok kontroll til å avgi støtte.

                       Hvordan går du frem, og hvilke tiltak iverksetter du på pasientene?

                       Ønsker primært at de som svarer begynner med Initialvurdering og Airways, for at jeg deretter kan melde om funn og om de tiltak dere iverksetter fungerer. Så fortsetter vi med B, med tilbakemelding på funn og behandlinger osv.

                       Kjør case!
                       Løser casen uten å nytte foregående del av tråden og utifra egne nåværende forutsetninger!

                       Initalhandling: varsle PF/LF om to skadde.

                       Pasient 1
                       Initialhandling: trykkpunkt i lysken, observere tegn på respirasjon, så sette TQ på høyre lår. Setter første TQ slik at det mulighet til å utbedre med ekstra TQ dersom det er nødvendig. Dersom det ikke er tegn på respirasjon søker jeg å oppnå frie luftveier før pasienten trekkes i dekning, Pasienten legges i stabilt sideleie eller alternativt ryggleie med skadd kroppsdal hevet, ønsker også å få av kroppspansringen for å gjøre respirasjon og senere undersøkelser lettere, men bruker ikke unødvendig tid på dette før jeg returnerer til pasient 2

                       Pasient 2
                       Initialhandling: trekke pasient to i dekning, både for å kunne jobbe ueksponert for fientlig ild men også for å monitorere tilstanden til pasient 1. Videre da pasienten har sannsynligvis har skader i bryst eller ryggregionen søker jeg å få av kroppspansring og gjennomføre en undersøkelse. Da det ble hørt et kraftig smell mistenker jeg at vi er blitt beskutt med RPG, noe som gjør at jeg vil se etter tegn på trykkpneumax, flail-chest og andre eksplosjonsrelaterte skader. Etter en bryst- og rygg undersøkelse vil neste punkt være en undersøkelse etter indreblødninger før de nedre ekstremiteter undersøkes for blødninger. Eventuelle blødninger på overkropp bandasjeres med EMP/israeli mens eventuelle kraftigere blødninger eller permanente kaviteter i ekstremitetene stappes/bandasjeres med Kerlix. Pasienten posisjoneres slik at respirasjon er lettest, muligens sittende dersom dette ikke vil påvirke andre skader i noen vesentlig grad. Pasienten monitoreres jevnlig

                       Begge pasientene vil nå være stabilisert og utbedring av behandling samt klargjøring for casevac vil være i fokus
                       Melde inn 9-liner

                       Pasient 1
                       Jevnlig revurdering av A
                       Stapping og bandasjering av stumpen som er igjen, før TQ slippes opp. Når jeg er sikker på at det ikke blør igjennom.
                       Dersom kroppspansring ikke er tatt av, tas den av og brystregionen undersøkes mtp. mulige eksplosjonsskader. En grundig skjekk etter indre og ytre blødninger.
                       Søker å få en oversikt over bevissthetsgrad nå som blødningen er stanset -generellt og GCS
                       Forebygge hypotermi, pasienten har hatt væsketap og de klimatiske forholdene fremmer nedkjøling.

                       Pasient 2
                       Revurdere A+B+C
                       Søker å få en oversikt over bevissthetsgrad nå når tilstanden er stabilisert -generellt og GCS
                       Forebygge hypotermi

                       Videre handling
                       Videre monitorering av A-D og forebygging av hypotermi, fullføre head-to-toe på begge pasientene

                       I alle fall så er dette grovt hva jeg ville ha gjort, og det er alt for lenge siden jeg har hatt oppfriskning på Sanitet

                       Kommentér


                        #24
                        Opprinnelig skrevet av dobrodan Vis post
                        Lærte du det i rekrutten?

                        ja... det òg. Men har opplevd at afganske soldater har plukket opp våpen fra norske soldater som legger det fra seg under strid, og starter egen fremrykning verstefall legg våpenet foran deg godt synlig..

                        Kommentér


                         #25
                         Opprinnelig skrevet av cwo-kp4 Vis post
                         Initialhandling: trykkpunkt i lysken
                         En liten kommentar til dette, jeg er av den oppfatning at det initialt vil være mer hensiktsmessig å utøve direkte trykk fremfor indirekte trykk på en slik skade ettersom man etter en eksplosjonskade/større traume mot låret gjerne også kan forvente skade mot bekkenregionen. Et kraftig trykkpunkt i lysken enten med et kne eller håndflate kan i verste fall virke mot sin hensikt og ytterligere forverre en skade i bekkenregionen. Så derfor, begge hender hvis mulig rett på skaden, scoop bort blod og lokaliser arterien. Tourniquet plasseres proximalt på lår/overarm.

                         Kommentér


                          #26
                          Denne casen er jo egentlig ferdig......bedre å starte en ny case...
                          AGR416
                          OR-6 Oversersjant
                          Last edited by AGR416; DTG 251551 Apr 13, .

                          Kommentér

                          Slik kler du deg som en vintersoldat

                          Collapse

                          Working...
                          X