Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Bruk av sivile skip.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Bruk av sivile skip.

  På grunn av mangel på logestikkfartøy i marinen vart det sivile skipet BB Ocean leigd inn til øvinga Baltops 50.

  "At Forsvaret benytter sivile fartøy til militære formål er en del av totalforsvaret og går under betegnelsen STUFT, som står for «Ship taken up for trade». I 2018 prøvde man det for første gang og har fortsatt med dette siden, totalt fire ganger. "

  "– Å benytte et sivilt fartøy gjør det til et militært mål. Dette er en etisk problemstilling som Forsvaret jobber med. Sivile fartøy er mer sårbare og krever derfor en økt styrkebeskyttelse, basert på trusselsituasjonen, forklarer Sørland."

  "Bjørn Aksel Golten er skipssjef i rederigruppen som eier skipet. Problemstillingen er ikke noe som han bekymrer seg for.

  – Man blir jo et mål i en krigssituasjon, men man må jo se dette litt i sammenheng. Skipene er en viktig kapasitet og blir uansett rekvirert i krigstid – slik som i andre verdenskrig. Sivile fartøy og kompetanse er en stor ressurs, og det er bra at de brukes."

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Lignende tråder

  #2
  Når riket er i krig eller krig truer eller rikets selvstendighet eller sikkerhet er i fare, kan Kongen i den utstrekning han finner at rikets interesser krever det, rekvirere til bruk skip (med tilbehør) som:

  1) er registrert i Norge
  eller
  2) er eid av
  a) norske statsborgere
  b) personer som er bosatt i Norge eller driver skipsredervirksomhet fra kontor i Norge
  c) partrederier, aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper eller andre selskaper som er registrert eller har sitt sete i Norge, eller som driver skipsredervirksomhet fra kontor i Norge

  Se > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], se også > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

  Ellers er det absolutt ikke noe i Geneve-konvensjonene som hindrer bruk av sivile skip til støtte for militære operasjoner (det har dessuten vært et viktig element i stort sett alle kriger, både i vår tid og tidligere). Men selvfølgelig blir slike skip og deres mannskaper lovlige mål for fienden.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Reagerte litt på at i artikkelen vart problemisert at ein brukte sivile skip. Sivile skip har vel alltid vore eit mål i krigføring, både i moderne og tidlegare tider.

   Kommentér

   Slik kler du deg som en vintersoldat

   Collapse

   Working...
   X