Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Når blir en nyttig idiot en femtekolonnist?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Når blir en nyttig idiot en femtekolonnist?

  Begrepet "nyttige idioter" får 63 treff her på forumet. Senest i Russland tråden om russerne sitt fremstøt med å få satt opp flere minnesmerker i Norge. Når blir en nyttig idiot en femtekolonist? Gode psykologiske operasjoner endrer holdninger og verdier slik at du påvirker og jobber til den som utfører de psykologiske operasjonene sin fordel.

  En femtekolonist er "Femtekolonne er en betegnelse for borgere i et land som under krig sympatiserer med fienden og driver politisk og militært undergravingsarbeid bak egne linjer.> LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] En femtekolonnist kan være infiltratør, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] eller simpelthen sympatisør" iflg Wikipedia.

  Så når omtaler vi nyttige idioter som femtekolonister?
  Rittmester
  OF-2 Rittmester
  S-1
  Moderator
  Last edited by Rittmester; DTG 091016 Nov 21, . Begrunnelse: Trådtittel
  Lignende tråder

  #2
  Nå har vel enkelte politiske partier med sympatier for totalitære regimer ofte blitt sett på som 5. kolonister. F.eks NKP. Det blir i mine øyne feil. At noen av medlemmene kan karakteriseres som det, tror jeg nok stemmer og at partiet kunne være en rekrutteringspool for slike elementer tror jeg også. Men de fleste medlemmene vil nok heller havne i kategorien nyttige idioter. I tillegg har vi vennskapsforeningene/sambandene med ett eller annet totalitært regime (som igjen hadde gode forbindelser med Partiet). Slike foreninger kunne muligens inneholde slike elementer. Men deres hovedoppgave var å drive propaganda på vegne av det andre landet og jeg regner med av disse organisasjonene var under streng kontroll av moderpartiet (nyttige idioter). Nå finnes det vel neppe så mange slike organisasjoner igjen, det er heller ikke så stort behov for dem. Slike jobber utføres i dag mye bedre av reklamebyråer og lobbyfirmaer som er de virkelige 5. kolonistene. (De som påtar seg slike oppdrag altså).

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Grunnen til at jeg tar det opp er todelt. Jeg ser "nyttige idioter" i grupper som ikke nødvendigvis er lengst på venstresiden. Og det er slik at den nyttige idioten har fått en gigantisk megafon i sosiale media som brukes til å videreformidle feilinformasjon.

   Er det greit å kalle noen av disse nyttige idiotene femtekolonister for å sette hale på grisen?

   Eller er begrepet så umoderne og negativt at folk ikke oppfatter det relevant for dagens samfunn?

   Kommentér


    #4
    Forsvaret benytter seg nesten utelukkende av Facebook til kommunikasjon ut og til streaming av konferanser.

    Facebook er den største sprederen av samfunnsskadelig informasjon både i Norge og på verdensbasis. Og selv om de ikke sier det høyt så er deres forretningsmodell avhengig å å spre slikt.

    Er Forsvaret da Femtekolonister eller er de nyttige idioter?
    Kdo_Under
    OR-7 Stabssersjant
    Last edited by Kdo_Under; DTG 031141 Nov 21, .

    Kommentér


     #5
     Saken som er mest i grenseland de siste årene må vel være da Carl I Hagen var tidenes mest nyttige idiot i beste sendetid på RT? Var det NATOs rolle i Ukraina han stilte seg uforstående til?

     Man kan også spørre seg hvordan man skal definere > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Så vidt jeg har skjønt pleier han fortsatt disse båndene.

     Jeg tenker at en femtekolonist er fullstendig klar over og bevisst på hva de holder på med. Personlig tror jeg feks Carl I. kanskje er for smart til å ikke forstå hva han var med på, men jeg skjønner ikke helt hva han eller FrP skulle tjent på akkurat i tilfellet Russand.

     Kommentér


      #6
      Populistisk høyreside er internasjonal.
      De deler narrativ med regimet i Russland og Trumpistene i USA.

      Selvfølgelig er de da på RT og lignende fordi de har samme grunnverdier og narrativ. Men om det har noe som helst virkning er noe helt annet, det er knapt noen hundre i Norge som ser på RT .

      Kommentér


       #7
       Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
       Populistisk høyreside er internasjonal.
       De deler narrativ med regimet i Russland og Trumpistene i USA.

       Selvfølgelig er de da på RT og lignende fordi de har samme grunnverdier og narrativ. Men om det har noe som helst virkning er noe helt annet, det er knapt noen hundre i Norge som ser på RT .
       Man kan med andre ord argumentere for ytre høyre har tatt over rollen til NKP som så til Sovjet under den kalde krigen. Det er jo en viss spennende motsetning her. Denne gjengen er vel noe mer nasjonalistiske enn de gamle kommunistene, man kan jo da lure på hvordan de hadde forholdt seg til at det store forbildet Putin okkuperer Finnmark/Nord-Norge dersom det scenariet oppstår i forbindelse med en konflikt.

       Kommentér


        #8
        Kan tenkes at man ville forholde seg til det på samme måte som norske nazister forholdt seg til den tyske okkupasjonen? Tipper man ville selge det inn vha. et narrativ om hjelp til beskyttelse mot en ytre fiende, eller at russernes handlinger ville bli ansett som nødvendige og rettferdige responser på noen andre sin provokasjon. Historien har vel vist at for selverklærte nasjonalister er landegrenser mindre viktig enn ens venners hudfarge.

        Kommentér


         #9
         Sovjet pleiet forbindelser med ytre høyre. Men da grupperinger lenger til høre en tradisjonelt Frp var.

         Men er ikke så mye ren nasjonalisme, er mest en halvpart av kulturkrig der kjerringer, homoer(I en viss grad er nå transbevegelsen den nye fienden) og muslimer(Tatt over for generelt innvandrer) angriper våre tradisjonelle verdier.
         Der er jo Putin på papiret riktig men, de putter det at Russland er multikulturell under teppet.

         Kommentér


          #10
          Her var det en del som ikke var synlig for min del, men kaster inn et innlegg likevel:

          En nyttig idiot har ikke forståelse for at hans handlinger gagner en annen stat, mens en femtekolonnist bevist handler for å undergrave f.eks en nasjons interesser / påvirke opinion etc

          Kommentér


           #11
           Jeg er enig med opp til flere foregående talere - femtekolonnist er du ikke før du bevisst utfører pålagte oppdrag på vegne av en annen stat.

           I "Direktiver for militære befalingsmenn og militære sjefer ved vepnet angrep på Norge.", AKA "Plakaten på veggen", finnes det nærmeste jeg har kommet en juridisk definisjon i norsk lovverk:

           5) Med femtekolonister​1 forstås i dette direktiv nordmenn eller utlendinger som innenfor landets grenser arbeider for fremmed makt med ulovlig etterretningsvirksomhet, planlegging og gjennomføring av sabotasje, attentater eller lignende
           > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

           Det må altså være ulovlig virksomhet man driver med. Propaganda og undergraving er ikke konkret nevnt.

           Det bør være særdeles stor legal takhøyde for at norske borgere sympatiserer med og hevder synspunkter som støtter opp under politikken til fremmede stater, også de som vi står i motsetningsforhold til. Slikt bør vi prinsipielt ikke møte med legale sanksjoner, men med god egen informasjon, attribusjon - det vil si å vise i offentligheten hvordan disse nyttige idiotene gjentar statspropaganda fra fremmede makter, og eventuelt dokumentere at de mottar betaling eller gjenytelser, slik som for eksempel Glenn Diesen som skriver propaganda på RT mot betaling.

           Kommentér

           • Trådstarter

            #12
            Så for eksempel ledere på et universitet som tar imot romslig finansiering fra Kina og setter opp en påvirkningsinstans her i Norge med studier, forskningsmidler og utdanning for å bygge image for Kina? De vet de jobber for Kina, men de vil nok selv ikke si at de bevisst utfører oppdrag for en annen stat.

            Kommentér


             #13
             Sofakriger
             OR-7 Stabssersjant
             Sofakriger Er jo der den "bevissthet" slår inn. Kan ta en stor diskusjon på NÅR og OM dette er bevisst eller om det faktisk er en del av kulturell (eller akademisk) blåøydhet

             Kommentér

             Slik kler du deg som en vintersoldat

             Collapse

             Working...
             X