Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Ikke alt var greit å dele rett etter krigsslutt heller...

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Ikke alt var greit å dele rett etter krigsslutt heller...

  Nå er det vel neppe noen av de som var tilstede og har en fungerende hukommelse fra mai og juni 1945 som leser på dette forumet så ofte, men jeg vil tro flere av dem kunne fortalt at det hersket en viss glede og samtidig usikkerhet i en turbulent tid rett etter 5 års okkupasjon. Jeg tenkte jeg skulle dele et brev fra de dagene med klar relevans til militære operasjoner samme år, og samtidig sier noe om at selv om 8.mai var passert så var det ikke nødvendigvis alt man ville ha synliggjort for alle ennå. Brevet var gradert som hemmelig av avsender, men er neppe av samme karakter nå 76 år senere. Forøvrig: Jeg har delt dette dokumentet i en Facebook-gruppe en gang tidligere i år, men ellers har det ligget trygt bevart i min bestefars -mottaker av brevet- etterlatte papirer siden 40-tallet.

  La oss begynne litt forsiktig med utsiden av brevet:

  Forside brev fra Peter F. Holst til Paul M. Strande

  Her er innholdet pluss et par fremkalte bilder som ikke var med i originalbrevet, men som er identiske med to av de tre motivene som vises i negativene som var i originalbrevet:

  Brev med innhold og fremkalte bilder

  De to fremkalte bildene:

  De fremkalte Haglebu-bildene

  Som man kan lese av brevet er det fra Løytnant Peter F. Holst, som ledet BA IV i Base Elg, og bildene er fra Haglebu. De som står oppstilt på bildene er identisk med de som ble angrepet i det som senere er kjent som > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Jeg går ikke særlig i dybden på Haglebu-slaget her bortsett fra å dele en video nedenfor med bl.a. førstehåndsberetning; utover det holder det vel å si at det finnes flere beretninger knyttet til det som skjedde der med noen variasjoner i beretningene. Det jeg imidlertid også kan nevne er at det bak på det ene fremkalte bildet står skrevet:

  Fra Haglebu 1944/45
  Dett troppssjef kurset ble angrepet,
  men forsvarte sig godt.
  Fi fikk mange falne og sårede
  og optok derfor ikke forfølgelsen
  Jeg har ikke rettet opp skrivefeil e.l. i teksten; den er skrevet i sitatet ovenfor som den står bak på bildet. Jeg kan legge til at det sistnevnte er skrevet med min bestefars lett gjenkjennelige håndskrift, og sannsynligvis mange år senere. Stalltipset er 1970-tallet i forbindelse med en bokutgivelse hvor bildet er benyttet ('Fallskjermer over Vassfaret', 1977).

  I 1994 laget NRK Buskerud en kort dokumentar hvor det man treffer på fra en annen vinkel i bildene og brevet ovenfor også er med. Der er bestefar (som ikke selv var tilstede på Haglebu når dette inntraff men som ledet Base Elg som BA IV var en del av) og Rolf Langum intervjuet. Sistnevnte var så nært på dette som det går an å komme, og du finner den sekvensen av dokumentaren fra 08:26 her:  Håper dette kan være av verdi for flere som interesserer seg for norsk militærhistorie, ha en fortsatt fin kveld/natt!
  Lignende tråder

  #2
  Fantastisk!

  Kommentér


   #3
   Veldig interessant. Flott at du deler slik historie.

   Kommentér


    #4
    Tommel opp. Antar at dette er senere generalmajor Paul Strande? Jeg traff han noen ganger på 90-tallet - morsomt når historien blir litt mer personlig.

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Opprinnelig skrevet av hotelpapa Vis post
     Antar at dette er senere generalmajor Paul Strande? Jeg traff han noen ganger på 90-tallet - morsomt når historien blir litt mer personlig.
     Artig! Ja; jeg kan bekrefte at det er samme person :-)

     Kommentér


      #6
      Veldig artig. Meir av dette.

      Kommentér


       #7
       Jeg kan supplere med dagsferske bilder fra Haglebu. De har satt opp skilt der trefningen sto, og det ene kartet forklarer slagets gang godt.

       Click image for larger version Name:	4517A7EB-4842-4A4B-9A7C-C8E2F58B77C9.jpg Views:	3 Size:	1,34 MB ID:	1060982
       Jeg vil anta at vegetasjonen var en del lavere da. Jeg sto ved stillingene til tropp 2 på vestsiden av vannet, og hadde ikke det observasjons- og skuddfeltet som kartet angir.

       >
       Click image for larger version Name:	IMG_5535.jpg Views:	1 Size:	616,9 KB ID:	1060983>
       Click image for larger version Name:	IMG_5536.jpg Views:	1 Size:	841,0 KB ID:	1060984
       >
       Click image for larger version Name:	IMG_5537.jpg Views:	4 Size:	946,3 KB ID:	1060985
       >
       Click image for larger version Name:	IMG_5540.jpg Views:	3 Size:	364,3 KB ID:	1060986
       Ellers står det en del på lokalhistoriewiki: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

       Kommentér

       • Trådstarter

        #8
        Takk for deling
        Rittmester
        OF-2 Rittmester
        S-1
        Moderator
        Rittmester ! Veldig interessant å se - spesielt teksten på plakaten i det øverste bildet samt illustrasjonene der. Noterte meg spesielt at det må finnes en interessant reportasje i et nummer av 'Bilder' fra 1945 som er verdt å få tak i. Også artig at det ene bildet på plakaten på Haglebu er identisk med det ene bildet jeg ser ut til å ha et av negativene av (ref. mitt opprinnelige innlegg og bilder der)!

        Kommentér

        Slik kler du deg som en vintersoldat

        Collapse

        Working...
        X