Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Karolinernes dødsmarsj - 1719

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Karolinernes dødsmarsj - 1719

  NRK har hatt premiere på filmen Dødsmarsjen 1719 den 17 november. I tillegg til at den gikk på NRK 1 så er den tilgjengelig på nrk nett-tv: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Click image for larger version

Name:	1280px-Armfeldt_Campaign_in_Norway_1718.svg.png
Views:	268
Size:	341,4 KB
ID:	1060538

  I kveld på NRK 1 er det premiere på dokumentarfilmen Dødsmarsjen 1719. I filmen følger vi skuespiller Paul Ottar Haga i jakten på historien om de svenske soldatene som frøs i hjel, og hva som egentlig skjedde.

  – Det å gå i fotsporene til soldater som jeg vet endte sine liv oppe i fjellheimen har gjort inntrykk. Jakten på svar om felttoget og historien til soldatene ble ekstra spesiell, siden de selv aldri fikk fortalt hva som skjedde, sier Paul Ottar Haga.

  Sammen med filmselskapet Ekkofilm, legger han ut på en reise for å lete etter sannheten om hva som skjedde da den svenske generalen Carl Gustav Armfeldt ble satt til å lede den mislykkede invasjonen av Norge - som i tillegg til katastrofen i fjellheimen, fører til en humanitær tragedie der 20 000 norske sivile dør i årene som følger, som direkte konsekvens av de svenske herjingene.

  Skisser fra fortiden
  Historien om felttoget har vært en sentral del av Paul Ottar Hagas skuespillerliv. Han spilte i flere år general Armfeldt i musikkteateret Elden på Røros.
  – Armfeldt var en spennende karakter for meg, men samtidig har jeg alltid lurt på hvem han egentlig var. Det er interessant å levendegjøre en historie som er basert på virkeligheten - men jeg ønsket å komme så nære sannheten som mulig. Hvorfor snakker vi om denne historien, så lenge etterpå?

  Jakten på svar fører ham tilbake til 1700-tallets Norge og Sverige, til Jämtland, Verdal, Stjørdal, Trondheim, og Tydalsfjellene. Det som i begynnelsen fremstår som utydelige skisser fra fortiden, trer etterhvert fram i et klart lys: Katastrofen i fjellheimen var ingen ulykke, men konsekvensen av mektige menns valg. En stormannsgal svenskekonge som sender sitt folk ut på et umulig prosjekt for å bevare sin makt. En general som ikke vil, eller våger, å stå opp for sine soldater.
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
 • Trådstarter

  #2
  Karolinernes dødsmarsj var det svenske tilbaketoget over Tydalsfjellene i Trøndelag i januar 1719. Karolinerne (av Carolus, latinisert form av navnet Karl) er betegnelsen på soldatene til den svenske kongen Karl XII. Den svenske retretten endte med tragedie, av en styrke på rundt 6 000 soldater døde halvparten og 800 ble skadet.

  Bakgrunn
  Etter Karl XIIs død ved Fredriksten festning 11. desember 1718 ble alle svenske tropper i Norge beordret å trekke seg tilbake til Sverige. General Carl Gustaf Armfeldt ledet det svenske felttoget i Trøndelag. Han fikk melding om svenskekongens død den 7. januar 1719, da han befant seg i Haltdalen i Gauldalen med rundt 6 000 mann. Han besluttet å ta korteste vei mot Sverige: Først over fjellet til Tydalen og derfra over Tydalsfjellene til Åre i Jemtland. Vinteren hadde så langt vært preget av barfrost og lite snø i fjellet. De antok følgelig å ikke behøve ski for å ta seg frem, men armeen var dårlig utrustet etter fire måneders felttog i Trøndelag. Været var kaldt.

  Allerede den 8. januar brøt troppene opp fra Haltdalen og tok seg over til gårdene i Flora øverst i Selbu. Dette er en strekning på nesten 30 km. På grunn av det kalde været døde rundt 200 mann i fjellet. Etter at de hadde kommet til Flora, tok de seg videre oppover dalen til de kom til Tydal. Det sies at da de forlot Flora, hadde de satt gården Flakne i full brann. Den 11. januar 1719 var hele den armfeldtske armeen samlet på gårdene Ås og Østby øverst i Tydalen. Troppene talte nå nesten 5 800 mann. En fortropp på fjorten skiløpere ble sendt over til Jemtland for å forberede tilbaketrekningen i Sverige. Alle disse kom vel frem.

  Click image for larger version

Name:	82989374_3309898195746805_1180574857700573184_n.jpg
Views:	256
Size:	123,4 KB
ID:	1060542

  Om morgenen den 12. januar 1719 (første nyttårsdag etter gammel svensk tidsregning) brøt Armfeldts armé opp fra Østby i Tydalen. Været var svært kaldt, men rolig. Avstanden til den nærmeste bygden i Sverige, Handöl nær Åre i Jemtland var rundt 55 km. I godt vær skulle hæren være i "trygg havn" i hjemlandet etter to dagers marsj. Med seg hadde de den norske kjentmannen Lars Bersvendsen Østby.

  Retrett i storm
  Samme ettermiddag brøt uværet løs, en voldsom storm fra nordvest som hvirvlet opp den lette snøen. Man kunne ikke se mange skrittene frem for seg, og kulden var bitende. De ble derfor tvunget til å slå leir på Øyfjellets nordside ved Essandsjøen. De forsøkte å gjøre opp ild og brente geværkolber og sleder, men dette ga bare kortvarig varme. Anslagsvis 200 mann frøs i hjel denne første natten.

  Neste dag fortsatte stormen, og tilbaketrekningen ble nå svært uordnet. Hoveddelen av troppene kom frem til svenskegrensen og slo leir ved elven Enan. Svært mange soldater frøs i hjel, hestene falt om og all utrustning måtte forlates i fjellet. Stormen fortsatte den tredje dagen. På denne dagen, altså den 14. januar, tok de første troppene med Armfeldt i spissen seg ned til Handöl, men hoveddelen av de overlevende ankom Handöl den 15. og 16. januar. Tilbake i fjellet lå rundt 3000 mann som var frosset i hjel. På den videre ferden ned til Duved i Åre, hvor det var gjort istand innkvartering for soldatene, døde rundt 700 mann. Av de overlevende rundt 2 100 soldatene ble rundt 600 krøplinger for resten av livet.

  Det dramatiske tilbaketoget til Armfeldts armé vinteren 1719 skildres i det krigskritiske musikkspillet Elden som oppføres hver sommer på slagghaugene på Røros og i friluftsforestillingen Karolinerspelet i Tydal som settes opp nesten hvert år i januar.

  Click image for larger version

Name:	680px-karolinernas-d%C3%B6dsmarsch.jpg
Views:	251
Size:	305,1 KB
ID:	1060541

  Tidsregning
  Datoene i denne artikkelen er i henhold til den gregorianske kalender som ble innført i Danmark-Norge i 1700, men som ble innført i Sverige så sent som i 1753. Svenske primære kilder (f.eks. militære kilder) er derfor i henhold til den julianske kalender som den gang fortsatt ble benyttet i Sverige. På 1700-tallet var forskjellen mellom gregoriansk og juliansk dato elleve dager. Etter begge kalendre fant Armfeldts oppbrudd fra Haltdalen sted den 28. desember 1718jul./ 8. januar 1719greg., og hans ankomst til Handöl skjedde den 3. januarjul./ 14. januar 1719greg.. Uavhengig av kalender kan utbruddet av vinterstormen som soldatene ble utsatt for, tidfestes til tre uker etter vintersolhverv.

  Click image for larger version

Name:	1280px-Karolinermonumentet.jpg
Views:	274
Size:	326,8 KB
ID:	1060540

  Kilde: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Kommentér


   #3
   Fysikkprofessor ved NTNU Erlend Østgaard (1938 - 2016; han var dessverre sterkt redusert etter at han fikk hjertestans under en skitur på begynnelsen av 2000-tallet, men ble gjenopplivet) var direkte etterkommer etter Lars Bersvendsen Østby og skrev et lengre skriv om ham, basert på en rekke kildegranskinger. Lars ble torturert av svenskene, da de trodde han hadde ført dem vill med vilje, og døde forholdsvis kort etter.

   Kommentér


    #4
    Så dokumentaren forrige uke (tror jeg det var); flott laget - likte spesielt godt animasjonene lagt over film av landskapet man beveget seg i. Tusen takk for en flott oppsummering her også,
    93A
    OF-3 Major
    NK / S-6
    Administrator
    93A !

    Kommentér

    • Trådstarter

     #5
     Jeg kan ikke ta noe ære for oppsummeringen da det er wiki-artikkelen som er kopiert inn.

     Kommentér

     Slik kler du deg som en vintersoldat

     Collapse

     Working...
     X