Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Sykevokter etc., litt historikk?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Sykevokter etc., litt historikk?

  Er det noen som har info om dette? Nå for tiden er Sykevokter i Forsvaret så vidt jeg forstår betegnelse på en sanitetsutdannet soldat som ikke er satt opp i feltavdeling, men kun tjenestegjør på sykestue (også omtalt som fredshelsetjenestesoldat). Slik var det ikke før i tiden (med før i tiden mener jeg slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet). Da var det en slags totrinnsordning i sanitetsutdannelsen, der sykevokter var en som hadde lengre og mer avansert sanitetsutdannelse enn "vanlig sanitetssoldat" og hadde grad som korporal. I Infanteriet ble sanitetssoldater (sanitetssoldat i tropp, i kompanistab og i sanitetstroppen) utdannet i rekruttskolen i infanteriet, men noen ble tatt ut og sendt til Hærens Sanitets Skole- og Øvingsavdeling (HSSØ) på Lahaugmoen for et lengre og mer avansert sanitetskurs (det meste av rekruttskolen dvs. ca. 2-3 måneder). Hvis jeg husker riktig, kom disse i sanitetstroppen etterpå da de kom tilbake til avdeling, enten som sanitetslagfører eller som sykevokter (mulig at det var 4 i bataljonen, en eller to som sanitetslagfører og to eller tre som sykevokter?). Sykevokterne assisterte legen på hjelpeplassen (det var ikke sykepleiere i sanitetstroppen i infantetribataljonen den gangen, dvs. i såkalt Brigade 78). Men også sanitetskompaniet i brigaden hadde inndeling i "vanlige" sanitetssoldater og "Sykevokter-korporaler" med mer avansert sanitetsopplæring. Noen som vet når dette forsvant?

  Så vidt jeg forstår skal i dag alle sanitetssoldater (dvs sanitetsoldat i tropp og høyere, ikke førstehjelper på lagsnivå) ha full medic-utdannelse med Nivå 3 førstehjelpsmodul, evakueringsmodul og medic-modul. Her har det nok vært stor fremgang.

  Ellers det jeg husker av sanitetsorganisering den gangen: I Brigade 78 var sanitetsorganiasjonen i stor grad organisert på ganske høyt nivå, hvor sanitetssoldater fra høyere enhet ble fordelt nedover i systemet, ut fra behov, om det var forsvar eller angrep, hvilken avdeling som forventet størst tap etc. I brigadens sanitetskompani var det foruten sykehustropp og ambulansetropp tre store sanitetstropper (omkring 50 mann i hver?) med sanitetssoldater, som stort sett ble brukt fremskutt, fordelt på infanteribataljonene, og der gjerne to sanitetssoldater ble fordelt til hver geværtropp, i hvert fall i angrep.

  I infanteribataljonen hadde man en sanitetssoldat i hver tropp og en sanitetbefal i hvert geværkompani, som var faste, i tillegg til de sanitetssoldater som ble tildelt fra høyere enhet. I infanteribataljonens sanitetstropp hadde man 2 leger (bataljonslegen og assisterende bataljonslege), en sanitetsbefal/troppssjef, et større sanitetslag (10 sanitetssoldater tror jeg) der mannskapene igjen kunne fordeles fremover etter behov til kompaniene, 2 eller 3 "sykevoktere", noen vognførere (inklusive ambulanse). Hjelpeplass ble opprettet i et 14 kvm telt, med et knappetelt eller lagstelt til triage og et knappetelt eller lagstelt til sårede som ventet på transport videre. Bataljonen opererte normalt en hjelpeplass, men den kunne splittes i to hvis bataljonen opererte på svært skilte akser. Men normalt ble hjelpeplass plassert så langt fremme som mulig der man hadde felles akse til alle kompaniene.

  Med Brigade 90 kom det en god del endring i organiseringen, man fikk tre leger og tre hjelpeplasser i sanitetstroppen i infanteribataljonen, en stor "stasjonær hjelpeplass" (transportert på lastevogn) og to mindre "mobile hjelpeplasser" basert på BV-206. Stasjonær hjelpeplass skulle etableres omtrent der man ville hatt den ene hjelpeplassen i Brigade 78, mens en mobil hjelpeplass skulle etableres så langt fram man kunne bak hvert av de to fremste geværkompanier. Det har skjedd mange forbedringer siden den tid!
  Lignende tråder

  #2
  Re: Sykevokter etc., litt historikk?

  Opprinnelig skrevet av hvlt

  Så vidt jeg forstår skal i dag alle sanitetssoldater (dvs sanitetsoldat i tropp og høyere, ikke førstehjelper på lagsnivå) ha full medic-utdannelse med Nivå 3 førstehjelpsmodul, evakueringsmodul og medic-modul. Her har det nok vært stor fremgang.
  Såvidt jeg vet, stemmer ikke dette helt. Sanitetssoldater på troppsnivå trenger fortsatt bare førstehjelpsmodulen, soldater i evac-lag etc får evakueringsmodulen i tillegg, mens de som tjenestegjør (eller skal tjenestegjøre) som medicer ved mobile hjelpeplasser, feltsykehus, sykestuer i garnisoner, eller på båt, får alle 3 modulene.

  Sistnevnte kategori er de som i dag fungerer som det du refererer til som sykevoktere.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Re: Sykevokter etc., litt historikk?

   OK, da er tydeligvis det som nå kalles "medic" svært likt det som het "sykevokter" i min tid (og som altså ikke bare var på sykestue i garnison, men i feltavdelinger).

   Kommentér


    #4
    Re: Sykevokter etc., litt historikk?

    Når jeg var inne i fjor (HMKG) så hadde alle sansoldater (medics) i eskorte og geværtroppene ,og i hver patrulje for jegertroppen Nivå tre utdanning. Sykestuen tror jeg var primært satt opp med sivilt ansatte, noen vet sikkert det bedre enn meg, hadde aldri grunn til å være der for mye.

    Kommentér


     #5
     Re: Sykevokter etc., litt historikk?

     Min far tjenestegjorde på saniteten i bodø (rekrutt værnes høsten 79, dimiterte våren 81. 18mnd)
     Han satt kun på sykestuen, men igjen så var dette en beredskap, de tok inn og behandlet for alle i bodø leir.

     Andre igjen, hadde omtrent samme jobben men var med ut når fly kom for landing, og det var større øvelser.

     Medic med nivå 3 på Kjevik blir brukt på følgende måte:
     Hjelpe til på sykestuen ved vanelig tjeneste (Skolesenter, gå rundt i leir og bli forkjølet)
     Være med ut i felt og bistå på øvelser (Fryse på fingra og tærene)
     Være med på nivå 2 utdanning av befalselever (Maskeradeball, med blod og amputasjoner)
     Dasse rundt/div

     Kommentér

     Slik kler du deg som en vintersoldat

     Collapse

     Working...
     X