Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Blodgiver-Noe for meg?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Blodgiver-Noe for meg?

  På forumet her kan man finne mye informasjon om hva man bør gjøre ved et skadested, forslag til gjenstander som det kan være kjekt å ha i bilen i det tilfelle at man er først ute til et skadested, men ut over det er det få som tenker på hva man kan gjøre.

  Man kan for eksempel gi penger til organisasjoner som jobber opp mot trafikksikkerhet, eller man kan dra på førstehjelpskurs. Det er et mangfold av muligheter, men det er kun 2 prosent av befolkningen som har meldt seg opp til å bli blodgiver. Det å være blodgiver er ikke noe skummelt, det er heller ikke farlig, men det kan være forskjellen for om en skadd person kan overleve eller om vedkommende vil dø på operasjonsbordet.

  Selv er jeg blodgiver, og jeg har også mottatt blod under en operasjon, ingen livstruende, men jeg har på egenhånd sett verdien av å ha blod tilgjengelig. Eller still deg spørsmålet, hvorfor roper de etter blod i serier slik som M*A*S*H?

  Eller for de som husker tilbake, hva var det som ble etterspurt under 22.juli?
  Ja, nettopp, blodgivere. Blod er nemlig kroppens olje, og uten blod, eventuelt med dårlig/forgiftet blod, vil blodet ikke lengre kunne utøve de funksjoner som må til for at du som organisme skal overleve.

  Så, hvorfor er det bare 2 prosent av befolkningen som har meldt seg? Litt av svaret kan være at mange ikke vet om muligheten for å gi blod, andre føler at det tar for mye tid, men tar det virkelig for mye tid å gi en time av ditt liv hvert år for å redde noen andre? Generelt gir man blod en gang i halvåret, med mindre du har en blodtype som er etterspurt, da kan det hende at du tappes litt oftere. Hver gang gir du en halv liter med liv, noe som kan være nok til en operasjon, eller som kan inngå i andre operasjoner. I de største operasjonene bruker man nemlig opp mot 200 poser med blod. Hver gang tar en halvtime, og er helt klart verdt det.

  Fremdeles ikke overbevist over nytten? Tenk så over disse tallene fra Røde Kors:

  Å gi blod

  I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod hverken kjøpes eller fremstilles kunstig. Mange kan i dag ikke overleve uten blodoverføring - disse er avhengig av hjelp fra medmennesker. Det å gi blod tar en halv time - og foregår under nøye overvåking.

  De fleste mennesker vil ikke trenge mye blod i løpet av sitt liv. Men noen trenger mye, kanskje opptil 200 poser i løpet av en skade/operasjon. Derfor er det viktig å ha nok givere - og at blodbankene har nok blod på lageret sitt.

  Hvem trenger blod?

  Ulykker

  Også trafikkulykker krever mye blod.
  Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning, og tilgang til mennesker som kalles inn på kort varsel.

  Operasjoner
  De store fremskrittene innen hjerte- og leverkirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats.

  Kreftsykdommer
  Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft. Til leukemi-pasienter brukes spesielt konsentrat av blodplater.
  Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

  Blodsykdommer
  Bløderne mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger.
  Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod. Ditt blod gjør det mulig å behandle disse pasientene.

  Brannskader
  Ettersom brannskader ofte kan være nokså omfattende, er brannskadeavdelingene storforbrukere av blod. En eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere.

  Fødende og nyfødte
  Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler. Det kan være livsviktig med utskifting av blod på nyfødte.
  Blodbankene må alltid ha blod i beredskap - også for mange andre sykdommer, skader og andre akutt-tilstander.

  Så, hvem kan gi blod?
  Hovedregelen er at alle friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgivere og eventuelt gi blod til fylte 70 år. Nye blodgivere kan aksepteres inntil 65 års alder etter vurdering av lege.

  Blodoverføring må ikke skade verken blodgiver eller mottaker. Derfor vurderer Blodbanken hver giver nøye. Når du skal gi blod fyller du ut et skjema for blodgivere om din helse og blir intervjuet av en bioingeniør, sykepleier eller lege.

  For Oslo sin del kan man enten gi blod til Røde Kors eller til sykehusene. Ellers i landet bruker sentrale sykehus å ha en egen blodbank. Dette finner man som oftest ut ved å høre ved ditt lokale sykehus.

  For mer informasjon:
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Lignende tråder

  #2
  Bra tråd, bidrar med denne fra WWII:


  Kommentér

  Slik kler du deg som en vintersoldat

  Collapse

  Working...
  X