Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Israel - politikk og konflikt

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Znuddel
  replied
  <blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Off the coast of Algeria, an Israeli submarine - Dolphin type tried to track a training launch of a cruise missile Club-S from an submarine of project 636, but in turn, it was discovered and pursued by 2 submarines of project 636. They forced it to surface and leave the area. <a href="https://t.co/IxflWYpkUi">pic.twitter.com/IxflWYpkUi</a></p>&mdash; Darko Todorovski (@DarikMk) <a href="https://twitter.com/DarikMk/status/1443522455847456768?ref_src=twsrc%5 Etfw">September 30, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  På generell basis gjelder ikke vanlig logikk i Midt-Østen, og spesifikt gjelder det ikke når NRK rapporterer noe som har med Israel å gjøre.

  Jeg er klar over at Times of Israel ikke er en helt upartisk kilde, men her kan man finne flere detaljer om flukten, inkludert hvem som rømte: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Ikke uten grunn at disse var i et høysikkerhetsfengsel. Og desto mer graverende at vaktene så på TV i stedet for å følge med på overvåkingskameraene…

  Leave a comment:


 • navara
  replied
  Mulig jeg er rar, men i mitt hode vil det være den som skyter først som angriper, og den som blir beskutt som besvarer ilden?

  Leave a comment:


 • Feltposten
  replied
  Nye israelske angrep på Gazastripen

  Israel har angrepet mål på Gazastripen for tredje natt på rad. Også angrepene natt til mandag var svar på rakettangrep fra Gazastripen, ifølge den israelske hæren. Tre raketter ble skutt mot Israel, og minst to ble stanset av det israelske rakettforsvaret.
  Israel svarte med angrep mot en rekke mål knyttet til Hamas, ifølge hæren. Det er så langt ikke kommet meldinger om drepte eller sårede.
  Spenningen i området har økt etter pågripelsene av flere palestinske fanger som rømte fra et israelsk høysikkerhetsfengsel. Nyhetsbyrået AP skriver at væpnede grupper på Gazastripen har skutt raketter mot Israel som en reaksjon på pågripelsene.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Men klarer de å holde denne regjeringen levende en stund så er det håp for det meste.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
  Naftali Bennet er ny statsminister i Israel. Politisk står han ikke veldig langt fra Netanyahu, og regjeringen spriker i alle retninger, så vi får se hvor lenge det varer.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Det eneste den regjeringen vel er enig om er å fjerne Netanyahu. Nå er det gjort så det går nok kort tid før denne miksen av alt går i stykker.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Naftali Bennet er ny statsminister i Israel. Politisk står han ikke veldig langt fra Netanyahu, og regjeringen spriker i alle retninger, så vi får se hvor lenge det varer.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied

  Hvis du raskt trenger å få revet en høyblokk uten å skade blokkene rundt dem, er det bare å rope på IDF.

  Dette er Al-Jalaa, høyblokken som huset flere media- og TV-stasjoner, inkludert AFP og Al-Jazeera, samt Hamas’ etterretningstjeneste. Journalistene fikk en time på seg til å evakuere, og samlet seg etter eget utsagn 400 meter unna. Dette er langt mindre enn fredsmessig sikkerhetsavstand for flybomber, men ingen ble skadd. I følge journalistene var det tre F-16 som slapp bombene.

  Fra en annen vinkel:  Leave a comment:


 • Gnist
  replied
  Opprinnelig skrevet av pioff Vis post
  Jeg skulle ønske jeg hadde sett hva som skjedde sekundene før eksplosjonen inntraff. Jeg er enig i at det ser ut som om eksplosjonen skjer under bakken og det kan det være en veldig enkel forklaring på. Israelerne benyttet en "bunker buster"-bombe. F.eks BLU-109 eller BLU-113 som lett trenger igjennom 1.5 meter eller mer armert betong før den detonerer. Jeg gjetter på noe sånt.
  Ligger en del på YT der det er mulig å skimte bomber som treffer lavt på bygningene/ved bakkenivå fra minst to retninger. Kan også høre bombesuset før treff.

  Ser ut som minst åtte bomber mot denne, der de to siste ble levert en stund etter at det første angrepet ikke medførte full kollaps. Jeg gjetter også på bruk av penetrerende stridshoder som trenger et godt stykke inn/under bygningen før detonasjon, men er ikke sikker.  Valg av type stridshode, angrepsprofil, treffpunkt, vinkel osv. kan tilpasses bygningsmasse, betongtype osv. for ønsket effekt. Et eget håndverk for crew som utfører slike oppdrag.

  Leave a comment:


 • endrelunde
  replied
  Denne var interessant - Israel kjører styrker frem mot grensa, og skaper inntrykk av at de er på vei inn i Gaza for å tvinge Hamas til å sende personell inn i forberedte stillinger (som Israel selvsagt har kartlagt nøye på forhånd.) Når så personellet er kommet i disse stillingene har israelerne 160 fly på vingene som gjennomfører et planlagt og koordinert angrep. Hvis det stemmer så er det nok et eksempel på at Israel denne gang er godt forberedt, og nok har hatt en rekke operasjonsscenarier klare for en ny konfrontasjon med Hamas. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Jeg kjenner godt to israelske arabere, en som bor i Haifa og en som i dag bor i Nederland. Det er ingen tvil om at arabiske israelske statsborgere opplever å bli behandlet som annenrangs borgere i det som offisielt er en jødisk stat. Lokalt i byen Haifa er forholdene stort sett bra, men ellers opplever man mye mistenksomhet, å stadig bli stoppet og undersøkt av politiet etc. Ellers tilhører den ene (som er fra byen Nasaret) en minoritet innen minoriteten, dvs. den kristne delen av den palestinske befolkningen, og opplever også diskriminering fra muslimer.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
  Men, og nå spør jeg av genuin interesse, på hvilke felter undertrykkes israelske statsborgere tilhørende andre folkegrupper enn jødiske? Eller går det på hvem som får lov til å bli statsborgere?
  Denne artikkelen på wikipedia er nok ganske ferdigdiskutert der og dykker langt inn i problemstillingen. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] Blir litt farlig å cherrypicke derfra men tar med denne:
  Proponents of the analogy hold that certain laws explicitly or implicitly discriminate on the basis of creed or race, in effect privileging Jewish citizens and disadvantaging non-Jewish, and particularly Arab, citizens of the state

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Problemet med den nest siste setningen, magskor , er at det internasjonale samfunnet, les FN, har vist seg totalt inkompetent til å skape fred mellom to parter som egentlig ikke vil det. Hvorfor skal israelere eller palestinere tro at de vil gjøre det bedre neste gang? Å ha Jerusalem som internasjonal by har vært foreslått før, blant annet da Israel ble opprettet, og er muligens ikke dumt, men noen må fortsatt ivareta intern sikkerhet der, og det vil kreve store ressurser. Muligens bedre å bare avgrense til Gamlebyen eller helst bare Tempelhøyden.

  Så er spørsmålet hvilket punkt i historien som er "det rette". Hva slags starttilstand skal man ta utgangpunkt i for å få en best mulig sluttilstand? Jeg er enig i utsagnet, "Men staten Israel er oppretta" - det har ikke lenger noen hensikt å problematisere det at staten Israel ble opprettet med støtte i FN (selv om Hamas gjør nettopp det). Hadde nå historien forløpt forholdsvis fredelig fra da til nå, ville jeg også vært enig i at de jødiske nybyggerne ville måtte finne seg i å trekke seg tilbake til kjerneområdet til Israel, eventuelt underkastet seg palestinsk styre. Men det har vært kriger og land har skiftet eier. Jordan tok det landet som FN hadde sagt skulle være palestinsk, og var i 1967 så dumme å være med på et angrep på Israel som medførte at de måtte gi fra seg områdene. Så vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 242, som sa at Israel måtte trekke seg tilbake fra områdene de hadde okkupert. Problemet her var at de med vilje hadde en vag ordlyd (og også en uoverensstemmelse mellom fransk og engelsk versjon, begge like gyldige) som gjorde at det fortsatt diskuteres om de mente alle områdene eller bare deler av dem. Så, det er en lang historie.

  @Sofakriger: Jeg ser også begrepet apartheid bli hyppig benyttet. Men at ortodokse jøder er fritatt for militærtjeneste synes jeg ikke dekkes av begrepet. Som vi vet kommer det fra når et hvitt mindretall undertrykte et svart flertall i Sør-Afrika ved å gi dem færre rettigheter. Men, og nå spør jeg av genuin interesse, på hvilke felter undertrykkes israelske statsborgere tilhørende andre folkegrupper enn jødiske? Eller går det på hvem som får lov til å bli statsborgere?

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  BBC er som vanlig på ballen. Kan anbefale denne innsiktartikkelen: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Click image for larger version

Name:	_118444069_jerusalem_quarters_mapv22640-2x-nc.png
Views:	204
Size:	2,83 MB
ID:	1051160

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Denne konflikta i og rundt Israel er veldig vanskeleg. Hadde ein ein prøvd å opprette ein stat som Israel i dag ville det aldri ha skjedd. Det er litt uhørt at sidan "mine forfedre" budde ein plass for 2000 år sidan så skal eg ha rett til å bu der i dag.
  Men staten Israel er oppretta og Norge var ein viktig støttespelar for å få det til, blant anna kan Israel takke Norge for atomvåpen. USA var faktisk motstandar av å opprette staten Israel. Opprettelesen av Israel skjedde ikkje fredeleg, Irgun forløparen til den israelske hæren var så nær ein terrororganisajon som mulig.
  Mi ærlege meining er at Israel må få leve, men det må og ein palestinsk stat. For å få det til må begge gi og ta. Og kanskje Israel må gi litt meir. Jerusalem er det største problemet, kven skal få regjere der og kalle det sin hovudstad. Eg meinar ingen, gjere Jerusalem til ein internasjonal by under FN styre. Så kan Israel vere Israel innan for Israel sine grenser. Palestina må få full råderett over landet så busettarane må enten vekk eller innordne seg palestinsk styre. Og det internasjonale samfunnet må garantere både for Israel og Palestina sin sikkerheit. Veldig vanskeleg å få til, men eg trur det er einaste måten å få fred å området.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post

  Israel er et vestlig demokrati med ytringsfrihet, og det ønsker folk å beholde. De er også det eneste demokratiet i Midt-Østen, og har ingen illusjoner om at en enstatsløsning hvor de blir en minoritet vil forbli demokratisk.
  Gode refleksjoner, men sitatet jeg har beholdt over vil mange stille spørsmål ved. Det er et demokrati for de som får stemme, men det er soleklart ikke like rettigheter og plikter for alle befolkningsgrupper.

  Arabiske israelere blir ikke innkalt til militærtjeneste - heller ikke ortodokse jøder. Begge deler skaper gnisninger med spesielt den sekulære liberale befolkningen bosatt rundt Tel Aviv etc av forskjellige grunner. Det er bare et eksempel på det apartheid-styret vi ser i Israel.

  De er ikke så ille som fx Kuwait (som også beskriver seg som demokratiske siden de har et valgt parlament) - men et vesteuropeisk demokrati med like rettigheter og plikter er de ikke.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Denne var ganske bra.
  Enig. Og langt mer innsiktsfull enn det meste norske media lirer av seg.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Flere media, inkludert NRK, Aftenposten og til og med Forsvarets forum, snakker om at israelske stridsvogner skyter artillerigranater inn i Gaza, og viser dette bildet:


  Click image for larger version Name:	46D85FC7-B717-4F99-A4A3-3A2956E4BD33.jpeg Views:	0 Size:	129,8 KB ID:	1051146

  Det er altså snakk om selvdrevet artilleri, ikke stridsvogner.

  Så skal det sies at vi også har sett stridsvogner på TT som nå sikkert står på grensen. Mulig de også skyter inn i Gaza, men det er altså ikke det som er avbildet.

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Denne var ganske bra.

  The War That Shouldn’t Have Been

  Israel and Hamas had reached a pragmatic arrangement for years. How it was upended

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Nesten en tredel av alle Hamas’ raketter faller ned i Gaza og dreper egne sivile. Håper NRK får det med seg.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Jeg tittet på de første innleggene på denne tråden. Fra 2012, men ganske mange likhetspunkter med dagens situasjon.

  Når det gjelder best mulig endstate, så spørs det vel hvem du spør, yamaha .

  Mange i liberale vestlige demokratier tenker ofte at alt blir bra bare alle er snille med hverandre, og at alle sikkert bare vil ha fred. Derfor konstruerer vi en-, to- og trestatsløsninger som vi tror de lokale vil like.

  Jeg tror nok også befolkningen i både Palestina og Israel vil ha fred, men dog med noen forbehold. Israel er et vestlig demokrati med ytringsfrihet, og det ønsker folk å beholde. De er også det eneste demokratiet i Midt-Østen, og har ingen illusjoner om at en enstatsløsning hvor de blir en minoritet vil forbli demokratisk. De vet også at mange av statene og folkene i regionen helst ser dem kastet på sjøen, så derfor kriger de så mye som de må for å beholde friheten. Den jevne palestiner vil også ha fred, men å være trykket sammen på Gaza eller i flyktningeleire er ikke noe ønskelig situasjon, så det å bli kvitt israelerne, selv om det koster litt blod, er kanskje ikke den verste løsningen.

  Så har vi selvsagt Hamas, som har hele sin raison d'être i å holde konflikten med Israel varm. Skulle alt bare bli fred og fordragelighet ville de miste makten, og det vil de jo ikke. Fatah er egentlig ikke mye bedre, de er like maktsyke, men mindre krigerske. Optimal endstate for begge disse er å fortsatt ha makt. Annet er sekundært.

  Leave a comment:


 • Sofakriger
  replied
  Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
  For å se det hele i et litt større bilde: Hva tror dere er en realistisk(eller kanskje best mulig) endstate per dags dato, som vil føre til at konfliktene roer seg ned i området? Kanskje ikke en varig fred, men noe som kan få, ja, kjølt ned konflikten?
  Det er jo en syklus av at Israel går inn med noen års mellomrom og tar ut ledelse og logistikk - med da tilhørende sivile tap selvsagt. Og økonomisk ruin, som også holder området nede. Jeg ser ikke noen grunn til at det skal ende på noe annet vis denne gangen. USA aksepterer ikke at palestinerne utslettes eller drives på flukt så da må Israel slutte på et eller annet tidspunkt. Men det kan godt bli en bakkeoffensiv før det - og grensene blir ikke nødvendigvis stående på meteren der de var før dette begynte.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Klarer du å svare på det vinner du Nobels fredspris.

  Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
  Hamas er visstnok interessert i en våpenhvile, så lenge det er gjensidig. Israel virker uinteressert i dette.

  Vil de utnytte situasjonen til å gjøre et skikkelig innhogg i Hamas, fremfor å fokusere på våpenhvile?

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Ett av kravene til Hamas er at Israel skal trekke seg ut fra Tempelhøyden. Det vet de utmerket godt at de ikke kan gjøre, da de har ansvaret for å ivareta sikkerheten til både jøder, kristne og muslimer der. Så akkurat det er bare skuebrød.


  Når noe skjer er det alltid smart å spørre seg hvorfor dette skjedde akkurat nå. Hvem er det som tjener på det?

  Konflikten med leietakerne har pågått i mange år, men hvorfor toppet det seg nå? Det er flere faktorer som peker i retning en villet handling fra Hamas. For det første klorer Netanyahu seg så vidt fast til makten, og de vet at han kommer til å møte eventuelle aksjoner fra dem på en kontant måte. Både fordi det er det han gjør, men også fordi det er hans fordel å fremstå som den sterke mann for kanskje fortsatt få beholde makten og unngå å bli stilt for retten. For det andre har Fatah nettopp avlyst et valg med en syltynn unnskyldning. Abbas er svært autoritær, og ønsker ikke å dele makten med Hamas. Men om Hamas nå fremstår som de sterke, kan de skaffe seg økt oppslutning. For det tredje er det Ramadan, en yndet måned for aksjoner, som også vil føre til stor sympati fra den liberale vestlige verden.

  Nå har Hamas oppnådd det de ville, selv om de har mistet en del av lederne sine. De har mistet noen sivile også, men det er bare en fordel for martyrstempelet de har. IDF har nok fortsatt noen mål igjen på HPTL'en sin, og fortsetter å nøytralisere disse inntil et reelt fredsforslag kommer på bordet.

  Leave a comment:


 • yamaha
  replied
  For å se det hele i et litt større bilde: Hva tror dere er en realistisk(eller kanskje best mulig) endstate per dags dato, som vil føre til at konfliktene roer seg ned i området? Kanskje ikke en varig fred, men noe som kan få, ja, kjølt ned konflikten?

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Hamas er visstnok interessert i en våpenhvile, så lenge det er gjensidig. Israel virker uinteressert i dette.

  Vil de utnytte situasjonen til å gjøre et skikkelig innhogg i Hamas, fremfor å fokusere på våpenhvile?

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • pioff
  replied
  Jeg skulle ønske jeg hadde sett hva som skjedde sekundene før eksplosjonen inntraff. Jeg er enig i at det ser ut som om eksplosjonen skjer under bakken og det kan det være en veldig enkel forklaring på. Israelerne benyttet en "bunker buster"-bombe. F.eks BLU-109 eller BLU-113 som lett trenger igjennom 1.5 meter eller mer armert betong før den detonerer. Jeg gjetter på noe sånt.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Israel sies å vurdere bakkeangrep: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Skulle gjerne hatt en sprengningsteknisk vurdering av videosnutten i artikkelen, hvor TV-stasjonen til Hamas går i luften. På meg ser det ut som en eksplosjon skjer under bakken som om den er forberedt, og ikke kommer av en flybombe. pioff?

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Mange ledere i Hamas er drept, så israelerne har, ikke uventet, svært god etterretning.

  Denne er jo bittelitt cocky, da:
  Leave a comment:


 • endrelunde
  replied
  Flere raketter fra Gaza i kveld. De fleste ser ut til å ha blitt stoppa av Iron Dome.

  Denne videoen jeg fant på Twitter viser godt hvor korte avstander vi snakker om der nede, og hvor utrolig kort tid Iron Dome har til å reagere. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Leave a comment:


 • yamaha
  replied
  Som de fleste har fått med seg, så har det smelt litt i de omstridte områdene i Levanten i dag. Det er nok mange meninger om hvem, hva, hvor og hvorfor, men jeg velger å dra frem dette perspektivet: Hvem er det egentlig som tjener som status qou?

  Leave a comment:

Slik kler du deg som en vintersoldat

Collapse

Working...
X