Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Nytt artilleri til Hæren: K9 Thunder

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  #61
  M777 har også vesentlig større mannskap. De sier selv at de kan være minst åtte. Og ble ikke Archer valgt pga. fremkommelighet og evne til å forflytte seg raskt? Da blir jo M777 helt bak mål.

  Kommentér


   #62
   Opprinnelig skrevet av Hawk Vis post
   M777 har også vesentlig større mannskap. De sier selv at de kan være minst åtte. Og ble ikke Archer valgt pga. fremkommelighet og evne til å forflytte seg raskt? Da blir jo M777 helt bak mål.
   Nja om man skal ha døgnkontinuerlig drift i en base i ett eller annet land uten noe særlig infrastruktur er det kanskje greit om mannskapet er litt fler enn 2.
   Mannskapsstørrelsen og mangelen på pansring og egen motor er kostnaden man betaler for noe som er lett å flytte luftveien eller etter et lite kjøretøy.

   Personlig aner jeg ikke hvorfor Archer ble valgt, klarer ikke å skjønne konseptet for bruk i Norge eller, intops av typen vi har hatt i Afganistan(Ja jeg vet neste utenlandsoperasjon blir ikke lik.).

   Et større kjøretøy med mindre mannskap enn 3 sliter fort med daglig vedlikeholdet og drift.
   Kdo_Under
   OR-7 Stabssersjant
   Last edited by Kdo_Under; DTG 111539 Dec 13, . Begrunnelse: Forglemmelse

   Kommentér


    #63
    M777 er eller er på vei til å bli det eneste artillieriet til US Marines, og til lettere/halvtunge divisjoner (de letteste,dvs. airborne, bruker M119 105 mm) i US Army. Så det må jo ha en del store fordeler.

    Kommentér


     #64
     Tipper det henger sammen med det som kdo nevner, at den er lettere å løfte.
     Jeg kunne tenkt meg en ekstra kolonne i tabellen over: Hvor lang tid det typisk tar å komme inn i stilling/forflytte seg.

     Kommentér


      #65
      Da hadde kanskje dette vært ett mulig konsept.

      > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

      Kommentér


       #66
       Jeg ser for meg at vi kanskje burde ha mer enn ett system.

       #1-Et tungt system, som PzH2000 (pga ildkraft/pris/interoperabilitet), eller K9/10 (som faktisk ser ut som et meget bra system med tanke på ildkraft/omlasting/fremkommelighet), som i første rekke burde være beregnet på tjeneste i kongeriket, fordi man her vil behøve maksimal ildkraft, beskyttelse og mobilitet om det først skulle smelle her på berget.

       #2-Et middelstungt system som DONAR (vekt/fremkommelighet/pris), ATMOS (pga ildkraft/mobilitet/pris, gjerne montert på de nye lastebilene til forsvaret) eller T5-2000 (ildkraft/mobilitet/pris, også gjerne montert på de nye lastebilene til forsvaret.) som er lettere deployerbart og også kan bevege seg relativt hurtig over lange avstander.)

       #3-Et lett system som SLWH Pegasus (vekt/mobilitet/pris), eller M777 (vekt/pris/interoperabilitet), som er svært deployerbart, men gjerne passer best i statiske posisjoner, og ikke krever like mye ettersyn og forsyninger som de tyngre systemene.

       PzH og DONAR er kanskje den første kombinasjonen som faller meg inn, men på en måte har de kanskje litt for like egenskaper.

       Kommentér


        #67
        I siste Norges Forsvar var det en artikkel om kanselleringen av Archer. Det står at fordi Norge ikke ønsker å gjøre vondt verre for svenskene og ødelegge Bofors' internasjonale renommé har Forsvarsdepartementet kommet med svært lite detaljer. Men i artikkelen nevnes flere forhold:

        For det første var egenspredningen på kanonen alt for stor under automatlading. Det skyldtes at dumperen ikke sto i ro under automatlade/avfyringssekvensen, men rister kraftig. Den kan nok oppfylle kravet om å avfyre 3 granater på 9 sekunder og 20 skudd på 2 minutter, men da blir det voldsom spredning og man treffer ikke målet.

        For det andre hadde vekten blitt så stor at marktrykket ble alt for stort med bare seks hjul, og den ville ikke klare norske veikrav og har dessuten problemer med en meget stor andel av norske broer (men det siste gjelder vel også beltegående kjøretøy som PzH 2000 og Leo 2 også, forresten?).

        For det tredje hadde utviklingen av den helt essensielle ammunisjons-etterforsyningsvognen stoppet opp etter at leverandøren av denne hadde gått konkurs. Med bare 20 granater på kjøretøyet er Archer helt avhengig av et effektivt ammunisjonsetterforsyningssystem som følger kanonvognen. Dette systemet eksisterer stadig ikke.

        Det var tydelig at all tiltro til prosjektet fra norsk side var tapt. Det sies videre at svensk (og sannsynligvis også norsk) forsvarsindustri har mistet svært mye kompetanse de senere årene (i Sverige etter at BAE Systems kjøpte Bofors), ikke så mye den rent ingeniørmessige tekniske kompetansen, men den militære systemforståelsen som tidligere eksisterte i små land i et tett samarbeid mellom Forsvaret og forsvarsindustrien. Og FD og Forsvaret ønsket ingen repetisjon av NH90.


        Det er interessant å se at Krauss-Maffei Wegmann har en helsides annonse i samme blad med bide av PzH 2000 i et typisk norsk snølandskap med hovedtekst: "Best available off-the-shelf solution for the Norwegian Artillery from the leading system house for Artillery and Main Battle Tanks".

        Kommentér


         #68
         Jøss

         Sent fra min GT-I9506 via Tapatalk

         Kommentér


          #69
          Kom tilfeldigvis over et lite avsnitt i > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]:
          5439 Landbasert, indirekte ildstøtte
          [...]Anskaffelsen gjennomføres i samarbeid med Sverige som hovedaktør. Det har oppstått betydelige forsinkelser grunnet forhold hos leverandøren, bl.a. kvalitetsavvik og tekniske utfordringer med skyts og ammunisjonshåndteringssystemet. Forsinkelsene tilsier så langt, og gitt at de nevnte problemene løses uten at det oppstår betydelige langsiktige driftskostnadskonsekvenser for Hæren, at leveransen tidligst kan ferdigstilles i 2016. På denne bakgrunn er prosjektet til fornyet vurdering fra norsk side. Regjeringen vil i løpet av inneværende høstsesjon komme tilbake til Stortinget på egnet måte om denne saken.
          Mulig Archer ikke er helt steindau likevel?

          Kommentér


           #70
           Er vel for all del ingen grunn til å brenne alle broer, men saken hvlt refererte for en god stund tyder jo på at svenskene har et stort stykke arbeid foran seg for at dette systemet kan bli operativt.

           Kommentér


            #71
            Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
            Det er interessant å se at Krauss-Maffei Wegmann har en helsides annonse i samme blad med bide av PzH 2000 i et typisk norsk snølandskap med hovedtekst: "Best available off-the-shelf solution for the Norwegian Artillery from the leading system house for Artillery and Main Battle Tanks".
            Kanskje det er det vi burde kjøpe. Likte dette med vei-mobilitet som Archer kunne by p, men når alt kommer tiol alt: kjøp det beste fra hylla, ellers angrer du bare.

            Kommentér


             #72
             40-årskrisa

             Gammelt materiell skal på beredskap for NATO.

             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
             Altså:
             - Man sliter med tilgangen på reservedeler til M109-vognene ettersom de erstattes senere enn antatt.
             - Seks kandidater vurderes, deriblant PzH 2000 og en sør-koreansk vogn (tipper K9 Thunder).
             - Nye vogner skal (forhåpentligvis) innføres før 2020.

             Kommentér


              #73
              Det er litt overdrevent å si at M109-vognene er fra slutten av 1960-tallet, da de ble sterkt oppgradert og ombygget på siste halvdel av 1980-tallet fra M109G til M109A3GN. Bl.a. ble selve kanonen byttet ut da, og erstattet med kanonen som var utviklet for den tysk-britisk-italienske FH70. Selve kanonene er altså bygget 1986-1989 (men det er jo heller ikke nytt). De er også videre oppgradert til M109A3GNM midt på 2000-tallet med bl.a. nytt ildledeutstyr, GPS etc. En annen sak er at vi hadde over 100 vogner for mobhæren som ble rotert mellom mob-lager og aktiv bruk for å ha jevn slitasje, så vi burde ha en god del å bruke som delevogner (hvis de ikke ble hugget opp). Allikevel, det er klart forlengst på tide å få noe nytt!

              Man kan jo mimre om den gangen på slutten av 1980-tallet da det norske feltartilleriet hadde 6 selvdrevne middelstunge feltartilleribataljoner, 2 tauede middelstunge feltartilleribataljoner og 11 tauede lette feltartilleribataljoner, samt en del selvstendige batterier, med til sammen 126 M106A3GN 155 mm felthaubitser, 48 M114/39 155 mm felthaubitser og 228 M101 105 mm felthaubitser. Norge var også verdensledende på artilleri-ildledningsutstyr fra ca. 1970-1990 (grunnet godt samarbeid mellom FFI, Skyteskolen ved Feltartilleriets Skole- og Øvingsavdeling, Hærens Forsyningskommando og norsk industri).

              Kommentér


               #74
               Det er trist at vi har kuttet såpass mye i artilleriet. «God fights on the side with the best artillery» er vel like gyldig i dag som det var da Napoleon visstnok skal sagt dette...

               Men ang. artilleriildledning, er vi ikke fortsatt ganske innovative på dette området? Vinghøg som nå eies av Rheinmetall har jo levert mye bra til artilleriet, bl.a. Vingpos, Vingpos MWS og Vingtaqs I/II.

               Kommentér


                #75
                Joda, og det er fortsettelse fra det som Simrad Optronics (som er fusjonert inn i Vinghøg) gjorde tilbake på 70-tallet. Det som er problemet i dag er nok heller at det norske artillerimiljøet er så lite. Tilbake på 70/80-tallet hadde man bl.a. en artillerikapasitet som oberst Didrik Cappelen som kombinerte operativ erfaring som artillerioffiser (til og med feltartilleribataljonssjef) med dyp teoretisk forståelse av de tekniske og vitenskapelige sider ved artilleri (sivilingeniør i militærteknologi, universitetsstudier i fysikk og meteorologi). I dag er så vidt jeg forstår mye av systemforståelsen borte.

                Om utviklingen av Odin-systemet kan man lese i FFIs historiehefte: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Det besto til sammen av feltdatamskinen NM90 (som var det som til daglig ble kalt Odin), laser-avstandsmåler og goniometer NM81, radar-utgangshastighetsmåler NM87, meteorologiutstyret WERA NO/MMQ 10 og datatoverføringsutstyret NO/VGG20, NO/PGC30S og NO/VGC30SM.

                Man finner mer om NM81 her: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

                Kommentér


                 #76
                 Veldig interessant! Tommel opp!

                 ODIN FSS som nå leveres til artilleriet er visstok en videreutvikling av dette systemet.

                 Mer info om dette her:
                 > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                 > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                 Kommentér


                  #77
                  Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                  Det er litt overdrevent å si at M109-vognene er fra slutten av 1960-tallet, da de ble sterkt oppgradert og ombygget på siste halvdel av 1980-tallet fra M109G til M109A3GN. Bl.a. ble selve kanonen byttet ut da, og erstattet med kanonen som var utviklet for den tysk-britisk-italienske FH70. Selve kanonene er altså bygget 1986-1989 (men det er jo heller ikke nytt). De er også videre oppgradert til M109A3GNM midt på 2000-tallet med bl.a. nytt ildledeutstyr, GPS etc.
                  Det hjelper fint lite med modifikasjoner når skroget nærmest faller sammen, der har det jo stått stille i en del år.

                  Kommentér


                   #78
                   Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på Archer

                   Caesar rolls in on eight wheels [DSEi15D2]

                   To meet potential export customer requirements for a 155mm/52 calibre self-propelled (SP) artillery system with greater mobility than the current production Caesar (6x6) SP artillery system, Nexter Systems (Stand S9-260) has just completed the first example of the Caesar in the 8x8 configuration, which is being unveiled at DSEI.

                   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                   Kommentér


                    #79
                    Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på Archer

                    Sånn fordi jeg ikke har fulgt med siden jeg fikk med meg at MLRS rørmoro kan nå 90km ut, og at man ikke absolutt "må" ha elendig kvalitet på innholdet i raketten, hvor ble MLRS av i KOPen ?

                    Parkert i fjell og korroderer villig vekk uten ammo og fagkompetanse ?

                    Ref PfH2000 så mener jeg vi burde reforhandle avtalen som sa kr. 1,-/stk og så får vi lese Statens Vegvesens årlige reviderte utgave av brukapasiteten landet over.

                    Kommentér


                     #80
                     Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på Archer

                     Om forsvaret velger noe annet en Caesar blant de 4 som blir nevnt bør det være en meget god grunn til det spør du meg.

                     Det var så vidt jeg lese et sted, satt av en mil til å vedlikeholde MLRS i år.

                     Kommentér


                      #81
                      Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på Archer

                      Som det står i en annen tråd (finner den ikke i øyeblikket) er det fire konkurrenter om kontrakten om å kjøpe 24 stk. felthaubitser med levering innen 2020. Hvor langt FLO har kommet i vurderingen av disse vet jeg ikke (det går på pris, ytelse i forhold til kravspesifikasjopner og evne til å levere 24 stk. innen 2020), men beslutning er vel om ikke så lenge.

                      Konkurrentene er:

                      Oppgradert M109, levert av RUAG, Sveits
                      K9 Thunder, levert av Samsung Techwin, Sør-Korea
                      Panzerhaubitze 2000, levert av KMW, Tyskland
                      CAESAR, levert av Nexter, Frankrike

                      Ryktene sier at sistnevnte ligger godt an. Den har likhet med Archer, i det den er på et hjulchassis, men den er ikke like automatisert, og så er den lettere. Og først og fremst, den virker. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] kan man se reklame for den på dansk.

                      Kommentér


                       #82
                       Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på Archer

                       Så kan man jo lure på hvor smart det var å hugge opp våre 48 stk. M114/39 for ca. 12 år siden. De ville ha fungert som meget bra tauet artilleri fram til 2020, dog med temmelig stort mannskapsbehov (11 mann pr skyts, inklusive KK og VF).

                       Kommentér


                        #83
                        Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                        I dag skedde den första serieleveransen av det supermoderna artillerisystemet Archer - två år efter utsatt tid.

                        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                        Fra artikkelen:
                        Norska regeringen hoppade samtidigt hösten 2013 överraskande av sin beställning på 24 exemplar - och har ännu inte lämnat något besked till Sverige kring en gemensamt framförhandlad lösning.
                        Was ist los?

                        Kommentér


                         #84
                         Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                         Det er vel naturlig at svenskene reduserer omfanget av fokus her. Men vognens tyngde, antall granater og sannsynlige mangel på en spesialutviklet ammo-carrier problematiseres ikke i den artikkelen.

                         Kommentér


                          #85
                          Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                          "Duell" mellom de fire konkurrentene om å levere nytt artilleri på Rena i løpet av vinteren: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                          Kommentér


                           #86
                           Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                           FYI, modellen av Caesar som er et alternativ for oss, er denne:                           Kommentér


                            #87
                            Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                            WTF! Da kaster man jo bort minst en av fordelene med Caesar, evnen til å fly de steder med egen C130.

                            Kommentér


                             #88
                             Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                             Det står litt om 8-hjulsversjonen her: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                             Kommentér


                              #89
                              Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                              I såfall ville det jo kansje vært en ide å velge MAN chassis?

                              Kommentér


                               #90
                               Sv: Forsvaret avslutter kontrakt på artillerisystemet Archer

                               Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                               Det står litt om 8-hjulsversjonen her: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                               Som er en løsning som er innertier for land om Polen og kanskje India

                               Opprinnelig skrevet av essal Vis post
                               I såfall ville det jo kansje vært en ide å velge MAN chassis?
                               Ja, når man først skal ha NM-sjuka/Nexter er totalt retardert.

                               Kommentér

                               Slik kler du deg som en vintersoldat

                               Collapse

                               Working...
                               X