Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

  Etter å ha trålet litt rundt på forumet så finnes jeg stort sett bare gamle tråder om lykter. Med den rivende utviklingen innen led teknologi og litium batterier så er dagens lykter blitt mye kraftigere bare de siste 5-6 årene.
  I denne tråden så kan dere poste lykter dere har brukt eller hatt, gjerne med hvilke erfaringer dere har og til hvilken bruk dere vil anbefale de til. Det trenger ikke være lykter primært for militær bruk, men også trening, friluftsliv, arbeid ute osv.

  Videre kan dere også dele hvilke batterier dere bruker og hvilke erfaringer dere har om ladetid, kapasitet og levetid.
  Og ikke minst så må man si noe om hvilke lader man bruker til disse.

  Click image for larger version

Name:	44103_Klarus_FX_10_-_Fokuserbar_Led_Lykt_1.jpg
Views:	1
Size:	53,1 KB
ID:	873666

  Det er lenge siden jeg pakket bort den batterislukende Surefire P6 lykten min fra 2006 som spiste 2 CR123 batterier til 80kr stk i løpet av 1 time. Det verste er at den gav ikke mer enn 65 Lumen, noe som ledlenserlykten (H7) min slo på 3 AAA batterier bare et par år senere.

  Det startet helt tilfeldig for min del da jeg kjøpte min første "moderne" ledlykt. Jeg var tilfeldigvis innom den lokale Clas Ohlsson og kom over en > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Dette var en ganske basic modell fra et merke som kan svinge begge veier når det kommer til kvalitet. Den kostet ikke allverden og var da mye lykt for pengene (399,-)
  Click image for larger version

Name:	askalitt 500l.PNG
Views:	1
Size:	190,5 KB
ID:	873665

  Denne har en enkel men robust konstruksjon med 10 W LED og hus i aluminium. Denne kan både brukes som hodelykt eller å taes løs fra pannebåndet og bæres som håndlykt. Driftsbatteriet er et 18650 Litium-ion batteri (18x65 mm) produsert av Samsung med kapasitet på 2800mAh med spenningsbeskyttelse. Denne leverte inntil 500lumen i boost modus og 350l maks kontinuerlig. På 350l så varer et batteri i ca 2t15 min.

  Denne lykten har jeg brukt til alt mulig rart siste 4 årene. Skitur i mørket, løpeturer, lufting av bikkja, snømåking, vedstabling, snekring osv. Vet ikke hvor mange ladesykluser batteriet har fått men det er ikke få. Det som gjør lykten noe mer idiotsikker er at batteriet har en beskyttelseskrets som kutter strømmen før spenningen på batteriet blir for lavt. Litium batterier blir ødelagt hvis man tapper de for lavt, slik at har en klar indikasjon på at det er på tide å lade når lykten kutter.

  Siden jeg var så fornøyd med lykten men var litt nysgjerrig på om det hadde kommet sterkere lykter eller mer brukervennlige lykter på markedet så begynte jeg å sjekke litt rundt. Jeg kom tilfeldigvis over en anbefaling på et annen forum på mitt nyeste tilskudd.

  Valget falt på en > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] som ble kjøpt på ebay for 32$ inkl frakt.
  Click image for larger version

Name:	H03R-headlamp-Show-1.jpg
Views:	1
Size:	24,6 KB
ID:	873662

  Denne har endel flere funksjoner en Askalitten i tillegg til sterkere led. Kort oppsummert så har den:
  Inntil 1200lumen
  Magnet i batterilokket så man kan la den henge fra f.eks et panser eller annet av metal.
  Vanntett og kraftig aluminium hus
  8 forskjellige lysnivåer og 3 forskjellige strobe nivåer
  Innebygget lav spenning funksjon som varsler når batteriet passerer 3.3V og 3.0V
  Batteriindikator
  Minnefunksjon sånn at man får samme lysstyrke som man da man slukket lykten
  Temperatursensor som kutter lysstyrken hvis lykten blir for varm
  Indikatorlys sånn at man kan finne lykten i mørket.

  Click image for larger version

Name:	1487406543754590.jpg
Views:	1
Size:	221,0 KB
ID:	873663

  Jeg fikk lykten i posten før jul og har brukt den et par uker. Mitt inntrykk er at det er en solid lykt. Den lyser godt og har flere lysmodus enn jeg trenger/bruker. Magnet i bunnen av lykten er fryktelig praktisk og har vært brukt mange ganger allerede. Videre så er pannebandet som følger med langt mer stødig og holder lykten stabilt selv om man beveger seg mye som f.eks under løping.
  Når det kommer til batteritid så har jeg ikke brukt lykten lenge nok om gangen til å få tømt et batteri på en tur ennå, men oversikten fra produsenten over sier litt om batteritid med et 3500 mAh 18650 batteri.

  Når det kommer til batterier så har jeg brukt noen samsung 18650 som jeg har kjøpt på ebay. Det finner et hav av batterier å få kjøpt. Både fra utenlandske nettbutikker og her i norge. F.eks biltema, Clas Ohlsson, sportsbutikker osv har disse inne i forskjellige kapasiteter. Normalt så ligger de på mellom 2500 og 3600 mAh. Jeg endte opp med å kjøpe 4stk av disse > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] til 20$ . Valget på disse kom av at de har spenningsbeskyttelse innebygget i batteriet, prisen som var hyggelig og at Samsung er et annerkjent merke innenfor litium batterier.

  Fra spesielt ebay så er det endel falske batterier i omløp. For å unngå å kjøpe slike så anbefaler jeg at dere leser > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] som forklarer som de forskjellige produsentene av batterier og hvordan man kan gjenkjenne disse.

  Sist, men ikke minst så må man ha en lader til disse batteriene. Askalitt lykten min hadde med en standardlader som brukte lang tid å lade opp batteriet (over 4t) så når ny lykt skulle i hus så ble det også oppgradering av lader.

  Jeg endte opp med en 4-pos lader fra Nitecore.
  Click image for larger version

Name:	20180208153127_29224.jpg
Views:	1
Size:	597,0 KB
ID:	873664
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Som dere ser så kan den lade inntil 4 batterier samtidig. Den støtter lading av Li-ion, Ni-Cd, Ni-MH, i mange forskjellige størrelser. Videre så finner den ut selv hvilke batteritype du setter i og har innebygget sikring hvis man setter inn batteriet feil vei.

  Så langt er jeg godt fornøyd med denne. Den gjør akkurat det jeg ber om, og har masse informasjon tilgjengelig for status når jeg sjekker ladingen. Hvis jeg skulle ønsker noe mer var at det var noe høyere ladestrøm når alle 4 posisjonene var i bruk, ellers intet å utsette på denne.

  Det var mitt innspill til temaet. Del gjerne deres anbefalinger eller erfaringer så kanskje jeg må handle litt mer lykter fremover.
  Lignende tråder

  #2
  Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

  Har en Princeton Tec Impact XL, kjøpt i 2008. I tilnærmet daglig bruk. Driver ikke å teller timer, men den trekker ikke avskrekkende mengder batteri (4xAA).
  Trodde den skulle dø etter at jeg (tankeløst) tapet den frampå på et sandblåseapparat en gang i tiden, ettersom jeg trengte lys for å se hvor jeg blåste.
  Men neida, bare noen småriper i glasset foran, noe jeg tror medfører at lyset ble hakket mer diffust (knapt merkbart, selv om hukommelsen og affeksjonsverdien kan spille meg et puss).
  Har fått både slag og dropp oppigjennom, samt på et eller annet vis blitt delvis gråmalt, men lyser ufortrødent videre så det skal ikke stå på byggekvaliteten.
  Selve lyktehuset er i hardplast, men hele yttersiden er dekket av en slags hard gummi.

  Produsenten oppgir 120 lumens, skal ikke si eksakt, men tror min ligger litt under det. Menmen, skuta har jo fastmontert lyskaster om det er mye lys man vil ha!
  Ikke flust av funksjoner på lykta, og den fins sikkert lykter der ute som gjør en langt bedre jobb på alle områder.
  Ser på den offisielle hjemmesiden at man må punge ut hakket over 300,- for den i dag. Vil påstå jeg har fått valuta for penga ettersom min fortsatt lever og ånder etter en 10 års tid. Tenkte derfor den kunne nevnes her i tråden.
  Det eneste som er litt knot er at man må vri på tuppen for å få lys, og det er vanskelig med en hånd, særlig med hansker på.

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Kystvaktmann
  OR-5 Kvartermester
  Last edited by Kystvaktmann; DTG 080430 Jan 19, . Begrunnelse: Link

  Kommentér


   #3
   Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

   I jobbsammenheng har jeg brukt Led Lenser H7.2 hodelykt og P7R håndholdt.

   De har blitt brukt i sammenheng i tanker av forskjellige størrelser, med hodelykten som primær lyskilde.

   Har brukt lyktene i lengre perioder med røff bruk (mye dunking og slag fra romstering i trange tanker) og er IMO solide greier, som tåler en trøkk.

   Hodelykten gav et godt generelt lys (250 lumen) i de største tankene (Ca. 6000m3), men man kan også fokusere lysstrålen til kraftig punktlys.

   Håndlykten er kraftigere (1000 lumen) og gav et meget godt ekstra lys der det var nødvendig.

   Anbefales.   Sent fra min SM-A520F via Tapatalk

   Kommentér


    #4
    Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

    Fikk en LED Lenser H3.2 til jul for en del år siden.


    Click image for larger version

Name:	9583596961822.jpg
Views:	1
Size:	12,2 KB
ID:	869543

    Mye brukt til friluftsliv, hundetrening kveld/natt i mørket og nå det siste året på leteaksjoner regi Røde Kors som tillegg til søkslykt. Både lysstyrke, fokus og vinkel kan enkelt justeres.

    Gir overraskende godt lys til den lave prisen, holder noen timer men så fort spenningen faller merkes dette godt, bruker 3*AAA som er relativt lett å bytte. Grei vekt på tross av at batteripakka ligger bak på hodet. Har allitd ekstra batterier med i sekken.

    Ikke spesielt solid, og det tok ikke lang tid før festet til reima på batteripakka knakk (der hvor en trer reima gjennom), har kun fått til å fikse dette med kryssteiping av elektrikertape som må byttes hver gang batteriene må byttes.

    Helt ok hodelykt til en grei pris.

    Kommentér


     #5
     Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

     Sånne kraftige hodelykter er litt skumle. Var ute og kjørte på en svingete lokalvei uten veiskulder og fikk en sånn kar i mot på min side. Problemet var at han blendet meg verre enn en verst og det samtidig med at det kom trafikk i mot. Jeg slet faktisk med å bremse kontrollert ned i nevnte sving da jeg rett og slett ikke så noe som helst.

     I en nærmest lik situasjon måtte jeg beholde langlysene på for å sikre at jeg ikke tok gående på motsatt side under forbikjøringen (liker å legge meg godt ut når jeg møter syklende og gående)

     Ikke bra

     Kommentér

     • Trådstarter

      #6
      Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

      Det krever selvdisiplin og det er jo uproblematisk å enten blende ned eller å vende strålen bort fra kjøreretningen til motstående bil har passert.

      Kommentér


       #7
       Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

       Men når 99,9% ikke har selvdisiplin er det en utfordring. Møter ukentlig slike løker på ski eller når jeg er ute og løper. De aller fleste tenker kun på seg selv.

       Kommentér


        #8
        Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

        Skjønner heller ikke helt den greien med å ha en sykkel/hodelykt på en milliard lumen når du sykler/jogger på opplyst vei/sykkelsti.
        Bruker en vanlig Petzl til et par hundre kroner når jeg sykler,veien ser jeg uten,den er der kun for å bli sett.

        Kommentér


         #9
         Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

         Opprinnelig skrevet av 93A Vis post
         Det krever selvdisiplin (...)
         For ikke å si lysdisiplin...

         Kommentér


          #10
          Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

          Jeg har en Surefire P2X Fury på min rifle. Den er LED single output på 500 lumen, og det er greit. Rent praktisk er den montert i en Magpul montasje for å dytte den så langt frem som mulig, slik at det lille av skygge jeg lager er nede/vestre.

          Som våpenlykt er den god, den har en veldig fin blanding av sterkt fokus og en god del strølys. Sett opp mot SF Scout og andre tilsvarende størrelser så liker jeg lysbilde til Fury bedre.
          Har lyst opp ut til 300m ute med denne, hvor lyset har gitt nok lys til å se hva som er hva. Innendørs gir den rikelig med lys til meg selv og andre.

          Jeg bruker standard clicky-cap, og med et bevisst forhold til når lykten er mulig å slå på så har jeg aldri vådelyst.

          Om jeg skal gi den noe minus, så er det at det er en LED pære, som betyr at den ikke virker med IR filter og den har dårlig gjennomtrengning i røyk (inkludert frostrøyk), som gjør at det kan være problematisk å bruke utendørs med aimpoint i snøvær eller når det er mye fukt i luften. Dette gjelder alle LED lykter over ~100 lumen, så er ikke spesifikt til hverken Fury eller Surefire.

          Bruker CR123 batterier, og varer i 1 time som er standard og uproblematisk i bruk som våpenlykt.

          Sett opp i mot utlevert M3X så kommer jeg aldri å gå tilbake.

          Kostet vel ca 800kr via EBay for en del år siden. Har kommet flere lykter i Fury serien som sikkert kan være verdt å vurdere.

          Kommentér


           #11
           Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

           Når det snakkes om kraftig lys. Få ting slår de tyske 150 cm lyskasterne fra krigen som Kystartilleriet brukte frem til i hvert fall begynnelsen av 1980-tallet. De var lysbuelamper, og til hver lyskaster hørte et aggregat på 24 kW som ga tilstrekkelig strøm til det. Reflektoren hadde diameter på 150 cm, og det var også et linsesystem foran. De kunne holde svært samlet lyskjegle med meget god opplysning ut til 8000 meter. Når de var i bruk under øvelser var alt mannskap på dekk på målfartøy pålagt å ha på sveisebriller for å unngå øyeskade, selv på flere km avstand.

           Kommentér


            #12
            Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

            Har en P2X Fury som jeg kjøpte på Lynx Tactical for noen år siden.
            Der har man valget mellom 15 eller 600 lumen.
            En eldre 6P har fått seg en Ledpære,så batterikostnadene blir litt hyggeligere.
            Våpenlys bruker jeg ikke særlig mye,men har en M6X i tilegg til utlevert M3X.
            hvlt: det står et par av de lyskasterene på Fjell festning. Vi fikk dessverre ikke lov å fyre dem opp den tiden jeg var der.

            Kommentér

            • Trådstarter

             #13
             Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

             Batterisikkerhet:
             Med de kapasiteter som dagens batterier har så må vi også snakke litt om sikkerhet ved håndtering, spesielt ved brukav Li-ion batterier. Batterityper som 18650 eller 20700 Li-ion batterier er veldig kraftige. De har mye energi lagret og kan ved kortslutning eller feil bruk bli meget varme(du får forbrenningsskader), utkast av farlig gass eller de kan i noen tilfeller også eksplodere.

             Denne videoen viser hva som skjer ved en kortslutning av batteriet. (spol frem til 1:06 for det spennende)


             Her er mine tips.
             1. Aldri bruk et batteri hvor plastomslaget er skadet. Det er for gjort at man får en kortslutning. Hvis dette er tilfellet så kan du bruke en varmepistol for å feste på et nytt, eller lever batteriet inn til resirkulering og skaff et nytt.
             Click image for larger version

Name:	18650-battery-safety-2.jpg
Views:	1
Size:	40,5 KB
ID:	869588

             2. Bruk batterier med riktig spesifikasjon. Hvis du ikke kjøper originalbatterier, men får de fra ebay eller andre nettbutikker så forsikre deg at de har samme spesifikasjoner som batteriet de skal erstatte. (strømtrekk, spenning, fysiske dimensjoner, kapasitet. Alle 18650 batterier er ikke alltid like)

             3. Ikke oppbevar batterier løse. Det for gjort at det oppstår kortslutninger når batterier ligger løse i lommer, poser, sekker osv i lag med andre ting. Bruk et battericover som på bildet under.
             Click image for larger version

Name:	btone-4x18650-box01.jpg
Views:	1
Size:	89,0 KB
ID:	869589

             4. Se opp for falske batterier. Som jeg skrev i post 1, følg > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] for å unngå å kjøpe forfalskninger.

             5. Bruk en kvalitetslader. 2$ ladere på ebay uten CE merking er å leke med livet.

             6. Aldri lad batteriene dine uten oppsyn. (ref punktet over) Laderen kan bli defekt og forårsake en brann, batteriene kan ha en svakhet, de har blitt overlader eller overbelastet for mye osv.

             7. Ikke lad ut batteriene for mye. Når spenningen på et Li-ion batteri går under 3.7V så utvikler det en del varme, under 3.3V så er spenningen så lav at det kan ta varig skade og være farlig å lade opp senere, evt det slutter å fungere/får drastisk lavere kapasitet.

             8. Hvis mulig så unngå ekstreme temperaturer (kanskje vanskelig vinterstid i Norge) Ved høy temperatur så slites de fortere (mister ladesykluser) mens ved kalde temperaturer så mister de en del kapasitet (inntil batteriet har fått opp den interne temperaturen) Oppladede reservebatterier anbefales å lagres på kropp til de skap brukes vinterstid. Oppbevaring av batterier i en varm bil sommerstid er heller ikke særlig lurt.

             9. Hvis du har en lykt som bruker mer enn 1 batteri så er det meget viktig at du bruker to like batterier med samme antall ladesykluser, kapasitet og evne til å utladningsstrøm. De må også være like mye ladet opp. Ved å ikke følge disse rådene så risikerer du overoppheting og vesentlig redusert levetid på batteriene.

             10. Bytt ut gamle batterier. Et Li-ion batteri har en levetid på et visst antall ladesykluser (lade opp-lade ut) som ligger mellom 300-500 for et 18650 batteri. Når du merker at batteriet har merkbart kortere lystid/lysstyrke så lever inn og kjøp et nytt.

             For de som har en ekstra sterk nerd i magen kan lese NASA sine tester på 18650 batterier i denne pdfen.
             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Edit:
             Som påpekt av yamaha: i en annen tråd så bør batterier som ikke skal brukes daglig lagres med en lagringsspenning for å bevare levetiden på batteriet. Alle batterier med Lipo/Li-ion teknologi bør langtidslagres på ca 40-60% kapasitet, dvs 3.7-3.85V. Hvis du bruker batteriet hver dag er det tungvindt å lade ut for så å lade opp når du skal bruke igjen. Det tar tross alt et par timer å lade et 18650 batteri. For et modelfly/RC bil/drone så anbefales dette, men her er også batteriene langt dyrere enn 50-70,- for et 18650.

             Dette har ikke spesielt med sikkerhet å gjøre, men går på levetid og kostnader til batterier.
             93A
             OF-3 Major
             NK / S-6
             Administrator
             Last edited by 93A; DTG 280116 Jan 19, . Begrunnelse: La til litt mer info.

             Kommentér

             • Trådstarter

              #14
              Sv: Lommelykt-tråden. Dine erfaringer og anbefalinger

              Jeg har i vinter vært på utkikk etter batterier med litt mer kapasitet enn de samsung 2800mah som jeg kjøpte tidligere. Etter litt søk på nettet og bestilling av forskjellige typer på nettet så endte jeg opp med disse.
              > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
              Click image for larger version

Name:	DSC_2680.jpg
Views:	1
Size:	85,5 KB
ID:	869811

              De selges for 9-10$ på ebay pr stk eller i pakker a 2/4/6/8 til lavere stykkpris.

              Erfaringen min er at de leverer den kapasiteten som er oppgitt og jeg er meget fornøyd med de så langt. Videre så er kvaliteten på innpakkingen meget god slik at batteriet er godt beskyttet under bruk. Jeg har ikke opplevd av krympeplasten har sprukket eller gått sund som på endel andre batterier jeg har.

              Så to tomler opp fra meg på disse.

              Spec og detaljer på disse finner dere her: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

              Kommentér

              Slik kler du deg som en vintersoldat

              Collapse

              Working...
              X