Det finnes felles flagg- og fanereglement, men det ligger ikke på den åpne delen av fobid enda. Tipper det kommer, det er jo ikke akkurat forsvarshemmeligheter....
Det er en grunn til at Wikipedia ikke anerkjennes som en kilde av de fleste seriøse institusjoner og derfor må tas med en god klype salt. Informasjonen kan like gjerne være utdatert eller usann som den kan være sann. I dette tilfellet er det utdatert informasjon som er oppgitt, da dette var Generalinspektøren for Sjøforsvarets kommandoflagg i hine hårde dager under den kalde krigen.
Se bilde hentet fra min fars gamle UD 17-1 "Håndbok for soldaten" utgikk av Hærens Overkommando i 1966:
Det er helt riktig Eeo , derfor tilbringer jeg opptil flere timer på Wikipedia daglig for å vedlikeholde, opprette og verifisere artikler, slik at de er best mulig kildebelagt.
Her er en god artikkel om dette av en annen Wikipedianer:
Rolls-Royce har solgt Bergen Engines til det russisk-kontrollerte firmaet TMH International.
Sjøforsvaret er kunde hos Bergen Engines ved at KV Svalbard og fire andre KV-fartøy, samt dei tre nye fartøya som skal erstatte Nordkapp-klassen alle har motorar dette firmaet.
Sjøforsvaret øver også litt til tross for avlyst Joint Viking. Ikke så kjempeklart i teksten, men det ser ut til å henge sammen med "Arctic Cooperation", som jeg nevnte i luftforsvarstråden. Artilleribataljonen og en fransk fregatt er også med.
Fregatten KNM Fridtjof Nansen skal mot slutten av 2021 inngå i amerikansk hangarskipsgruppe for å fremme norske sikkerhetspolitiske interesser og bygge tettere bånd med vår fremste allierte, USA.
22. juli er riktignok ikke en helligdag, men ville man hatt skytetrening 17.mai eller julaften med bakgrunn i at "at vi alltid må være forberedt og i beredskap"?
Er svaret nei, så kunne man lagt skytetreningen en dag før eller senere....
22. juli er riktignok ikke en helligdag, men ville man hatt skytetrening 17.mai eller julaften med bakgrunn i at "at vi alltid må være forberedt og i beredskap"?
Er svaret nei, så kunne man lagt skytetreningen en dag før eller senere.
Er det problematisk å ha skytetrening 9. april?...
[/QUOTE]
9.april 1940 var et angrep på Norge hvor vi ble tatt på senga så det sang etter grunnet sviktende beredskap og en mye bedre dag å holde skytetrening på for å holde "aldri mere 9.april" i hevd. Det er dessuten ikke 10 år siden 9.april hendte og vi har ikke mange overlevende og etterlatte som har den dagen friskt i minne.
Jeg tror at vedkommende som har planlagt skytingen ikke har tenkt seg om og dratt "beredsskapskortet". Visst pokker skal våpnene være innskutt, men må man skyte våpnene på 10-års dagen for det største terrorangrepet på norsk jord hvor alle avisene og tv-kanalene dekker det morgen til kveld og facebook er fullt av "hvor var du 22.juli"-statusoppdateringer?...
Eg er einig i at ein godt kunne latt ver å gjennomføre skyting 22. juli, for å ikkje lage unødvendig oppstyr.
Eg er vant med at 9. april er ein dag som ofte blir markert med KTS oppstilling, og eg kjenner litt ekstra på jobbens plikter og alvor når eg tar på 2. linje på ein dag som det. Ein tur på skytebanen etterpå tykjar eg toppar det heile, og er ein verdig måte å ta med seg lærdommen frå 9. april vidare.
På liknande vis er også 22. juli ein merkedag for militæret. Forsvaret mobiliserte, og blant dei mest ikoniske bileta frå hendinga ser me gardistar med paradeantrekk, GRU og MG, samt HV-soldatar i sentrum.
Det var neppe tvingande naudsynt for noregs beredskap å ha skyting igår, men eg veljer å tru at soldatane kjente litt ekstra på jobbens alvor denne dagen. Forøvrig godt svart av pressetalsmannen.
Jeg er uenig i at 22.juli var en merkedag for Forsvaret fordi det er ikke Forsvaret sin oppgave å forhindre at slike terrorangrep skjer eller stanse dem. Forsvaret skal støtte Politiet i sin oppgave å forhindre eller stanse terrorangrep.
Heimevernet mobiliserte fordi det sivile samfunn ba om det og HMKG høynet beredskapen fordi det er en del av oppdraget deres.
Det ble vist handling og mobilisert, som er bra å tenke på at vi den dagen hadde viste mere kampvilje enn i 1940 og at "aldri mere 9. april" faktisk betyr noe.
Jeg synes uansett at når "aldri mere 9. april" blir ytret i ulike sammenhenger i dag, så er det bare ord og de grepene som kan bli gjort for faktisk beredskap uteblir. Det har man ikke lært. Og det virker ikke heller som om det sivile samfunn heller har lært, så mange forbedringspotensialer som ble identifisert, men ikke gjennomført i årene etter 22. juli 2011. Men, det er en heeelt annen sak....
Ikkje heilt einig, men du tar ikkje direkte feil. Det som gjere at eg er litt ueinig er at fram til eit vist tidspunkt ikkje viste kva som var på gang. Det var nok mange som forberedte seg på ei mobilisering ein periode, ikkje berre dei som faktisk mobiliserte. Blant anna så gjekk det ut forhandsordre om mobilisering til den innsatsstyrken eg tilhøyrte, med beskjed om mobilisering viss det kom fleire angrep rundt om i landet. Hadde telefoniske kontakt med både underordna og overordna om korleis vi skulle løyse det viss vi skulle mobilisere. Hadde personleg lang reisetid så det var viktig å ha ting klare viss vi måtte stille. Skulle på nattevakt den natta, så eg ringte og sjefen min og informerte om at det kunne vere at eg forsvant brått frå jobb. Var til og med i minibank og tok ut pengar så eg var sikker på at kona hadde for den første tida.
Eg trur det var mange rundt om som forberedte seg på å kunne stille på kortast mogleg varsel. Så på den måten meinar eg det var ein merkedag. ...
5.-8. august besøkte den indiske fregatten INS TABAR Bergen.
Noen timer etter ankomst ble det gjennomført en rutinemessig høflighetsvisitt i strålende sol for Sjef Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud og stedfortredende havnedirektør, Christian Hafstad på kaien ved Bontelabo i sentrum.
– COVID-reglene satte store begrensninger på interaksjonen med det indiske fartøyet mens det lå i byen, men vi fikk gjennomført et kort og hyggelig møte på kaien.
På forespørsel fra INS Tabar fikk vi også lagt til rette for samtrening med et av våre fartøyer. KNM Storm og INS Tabar gjennomførte dette på søndag utenfor Marsteinen. Samtreningen viste at oss at personellet på den indiske fregatten holder et høyt nivå, og vi hadde ingen problemer med verken å planlegge eller gjennomføre en god øvelse med ulike momenter, forteller Sjef Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud.
Forrige visitt av et indisk fartøy (INS TARKASH) var i 2019 - hvor visitten ble gjort på Sjef Marinens kontor på Haakon...
Onsdag den 18. august ble kommandør Erik Bøe innsatt som 48. kommandant ved Bergenhus festning. Avtroppende, kommandør Åsmund Andersen, pensjonerer seg etter syv år ved festningen.
Seremonien fant sted utendørs i Borggården på Bergenhus festning. Utenfor Kommandantboligen stod påtroppende og avtroppende på hver sin side av Sjef Forsvarets Kommandantskap Oberst Knut Henry Thorvaldsen. Sjef Sjøforsvaret kontreadmiral Rune Andersen var også til stede, og holdt tale under seremonien.
Sjøforsvarets musikkorps, med base på Bergenhus festning, stod oppstilt i Borggården og spilte under seremonien, før en salutt med 9 skudd fra Sverresborg og en mottagelse i Kommandantboligen.
I tillegg delte Sjef Sjøforsvaret ut Sjøforsvarets fortjenstmedalje til kommandør Andersen, som takket for seg etter syv år som Kommandant. Hans oppgave som Forsvarets øverste representant på festningen er å holde den i militær hevd, profilere Forsvaret i byen og ivareta militæ...
Sailors assigned to the Royal Norwegian Navy frigate, HNoMS Fridtjof Nansen (F310), stand watch on the fantail during a restricted maneuvering exercise....
Sverige har både flere støttefartøyer for å etterforsyne langt fra havn, ubåter, og landgangsfartøyer, kapasiteter som en "blue water navy" bør ha, så etter Todd og Lindeberg sin klassifisering, så ligger de vel på nivå 4, eller det laveste nivået av en "blue-water navy". Det spørs om den nesten totale mangelen på luftvern nesten må ta dem ned til nivå 5 - "Regional offshore coastal defense" - det høyeste "green water"-nivået. Så jo, de kan bidra i NATO, men de må gjøre det dekket av enten eget flyvåpen eller allierte skip sitt luftvern og hangarskip.
Kilde: Kirchberger, Sarah (2015). [I]Assessing China's Naval Power: Technological Innovation, Economic Constraint...
Vi har vel enkelte fartøy som kan være en del av 4 og oppover, men selvstendig er vi vel på 5 nå så lenge vi ikke klarer å operere helikoptre på noe meningsfull måte....
Ja Island har en kystvakt som kan følge med på hele sin økonomiske sone, borde og kontrollere fartøyer osv. og det er nivå 7. Det som gjør at de ikke er nivå 5 er at de ikke har nok kapasitet alene til bekjempe en annen marine som trenger seg inn.
Oversikten ble laget i 2015, og Russland kan man kanskje argumentere for at har falt til nivå 4 nå, siden de ikke har noen operative hangarskip, og også har mistet en Slava-krysser og flere stridsbåter. Dog, med dagens drone-teknologi, så kan man si at det bør være mulig å være en marine på nivå 3 uten å ha noen bemannede fly, så lenge man har en hel masse droner og missiler som kan kontrollere eller i alle fall nekte luftrom til fienden der flåten drar. Basen i Syria er vel også et argument for at Russland så vidt kan regnes som å ligge på nivå 3 fremdeles.
Uansett er en slik studie bare nyttig for å skaffe seg kjapp oversikt over hva de enkelte land kan gjøre alene, og "huller" de har i kapasiteten. Hvis de slår seg sammen med andre land ...
[/QUOTE]
BALTOPS 22 er en viktig arena for alliert sammarbeid. Sjøforsvaret samarbeidet tett med Tyskland. Deres logistikkfartøy FGS Berlin fungerte som en plattform hvor Marinens logistikkkommando (MLK) og Logbase Sjø kunne operere samt støtte de norske korvettene KNM Glimt og KNM Skjold.
MLK støttet kampfartøyene under øvelsen. De sørget for teknisk vedlikehold, drivstoff og proviant. Under øvelsen fungerte de også som et viktig kommunikasjonsledd mellom det norske bidraget og de allierte fartøyene.
MLK og Logbase Sjø leverer noe av den mest krevende logistikken her til lands.*
De legger inn veldig mange timer for at Sjøforsvaret skal være operative i øvelser og operasjoner .
Bra avdelinger, dyktige folk.
*Edit: Ja, båtene er til vanns, men klargjøringen og forberedelsene skjer til lands; det er i og for seg et uttrykk, men jeg måtte komme morroklumpene i forkjøpet....
Kommentér