Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Attached Files
  Lignende tråder

  #2
  Det som er verdt å merke seg er at denne utgaven er justert mtp OMT.

  Begrepet offiser og befal betyr ikke det samme lengre. Nå brukes begrepene offiser, befal, vervet, vernepliktig, og sivil med den betydningen det har nå som OMT er innført i Forsvaret.

  Det som også er nytt er innføringen av begrepet ansvarlig sjef. Dette er sjefer som i kraft av sin stilling har begrenset eller full disiplinærmyndighet. Kompanisjefer (tilsvarende) har begrenset- og bataljonssjefer og høyere har full disiplinærmyndighet. Det betyr at det laveste nivået av ansvarlige sjefer i Hæren er kompanisjefene (tilsvarende). Det betyr ikke at alle under kompanisjefsnivået er fritatt for ansvar, kun at de ikke har rolle, ansvar, og myndighet som ansvarlig sjef. UD 2-1 krever at ansvarlige sjefer godkjenner all aktivitet. Dette gjøres som del av avdelingens normale rutiner—utdanningsmøter og liknende—men skal ikke øke byråkratiske prosesser. I tillegg skal all aktivitet ha en øvingsleder. Øvingsleder er den personen som leder aktiviteten, herunder risikohåndtering. Begrepet må ikke misforstås som en funksjon som kun eksisterer ved definerte øvelser. Offiserer, befal, og vervede kan være øvingsledere. Det er ansvarlig sjef som utpeker sine øvingsledere.

  Ansvarlig sjef
  Ansvarlig sjefer alltid en offiser.Ansvarlig sjef fører daglig kommando over en avdeling og har begrenset - eller full disiplinærmyndighet i kraft av sin stilling. Ansvarlige sjefer har stillinger som kompanisjef (tilsvarende) og høyere. I UD 2-1 er ansvarlige sjef er aldri lavere enn kompaninivå. UD2-1 skal spesifisere i hvilke tilfeller aktiviteter krever godkjenning av sjefer med full disiplinærmyndighet. Bataljonssjefer(tilsvarende) og høyere har full disiplinærmyndighet


  Øvingsleder
  Øvingslederen er den personen som leder aktiviter, herunder risikohåndtering. Øvingsleder utpekes av ansvarlig sjef. Det skal alltid være en øvingsleder under aktiviteter. Alle kvalifiserte offiserer,befal,eller vervet uavhengig av tjenestestilling kan utpekes som øvingsleder.  Kommentér


   #3
   Faren til Hågen Skattum som omkom i spregningsulykken på Skjold i 2017, har holdt foredrag for kadettene på krigsskolen (Linderud) om ulykken.

   Sønnen mistet livet på Mauken: Ingen skal glemme hva som gikk galt.
   To og et halvt år etter sprengningsulykken holder Håvard Skattum foredrag på Krigsskolen om hva som skjedde - og hvordan de kan bidra til at det ikke skjer igjen.

   ​– Vi skal snakke litt om døden, og litt om sorg. Men mitt viktigste fokus er risikohåndtering.

   Håvard Skattum står innerst i en stor sal på Krigsskolen. Med blå skjorte, svarte bukser og pene sko skiller han seg ut fra de som sitter foran ham: hundre kadetter og sersjanter i grønt, med hendene i fanget og ørene spisset.
   Bak ham lyser en skjerm. Bilder av Hågen Skattum fyller rommet.

   – Grunnen til at jeg er her i dag, er han karen her. Hågen døde på sin tjueen-og-et halvt-årsdag i Oktober 2017. Han er født i 1996. Er det noen her som er født i ´96?

   En håndfull elever rekker opp hånden.

   Han var en ung, våken mann, med et sterkt inntrykk. Jeg kjenner på tapet når jeg ser dere. For dere er litt samme typer.

   Håvard Skattum trodde at sønnen Hågen skulle bli musiker. Men han var for god til å løpe for en bass-spiller å være, sier faren, og klarte seg så bra under verneplikten at han begynte på befalsskolen. Han spør om noen i rommet har gått befalsskolen sammen med Hågen. Igjen rekkes flere hender i været.

   Nå skal elevene på Krigsskolen lære om hvordan de kan bidra til å sørge for at det som skjedde med Hågen, ikke skjer igjen.
   Dere bør merke dere de 17 punktene som han selv har analysert seg frem til som ledet opp til ulykken. Disse har han selv funnet etter å ha lest igjennom rapportene fra politiet og Forsvaret etter ulykken.

   Hva gikk galt?
   1. Underrapportering av feil
   2. Intern praksis om forsagersikring
   3. Brutt forsegling på utstyr og ingen reforsegling
   4. Opplæring kun ved demonstrasjon
   5. Aldri øvd på å pakke det ned igjen
   6. Regelverk i databasen som er vanskelig tilgjengelig
   7. Endring i regelverk - fra én til to som skal operere
   8. Gjenbruk av risikoanalyse
   9. Blanding av sprengstoff og våpensystem
   10. Uforberedt 24-timers bataljonøvelse - tidspress
   11. Bortfall av offiser (troppsjef dro hjem og andre på kurs)
   12. Delegering av ansvar til ikke kompetent befal (for denne oppgaven)
   13. Utlevering av ufullstending utstyr
   14. Mottak av ufullstendig og uplombert utstyr
   15. Tidspress for å bli ferdig fredag ettermiddag
   16. Dårlige lysforhold (nesten bekmørkt)
   17. Ingen lys/lyd-varsling når detonator var utløst
   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

   Kommentér

   • Trådstarter

    #4
    Tillot meg å kopiere innlegget over fra nyhetstråden og inn hit. Mulig vi burde hatt en egen tråd om sikkerhetskultur, men punktene over, som ikke nødvendigvis står på denne måten i UD 2-1, burde absolutt vært en del av sikkerhetstenking på alle nivå.

    Kommentér

    Slik kler du deg som en vintersoldat

    Collapse

    Working...
    X