Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Eksplosjon i Beirut

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  #31
  Her er beskrivelse av en temmelig lik hendelse, men i en mye mindre by, i 1947: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  En artikkel på DRs hjemmeside av interesse: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  Kommentér


   #32
   BEIRUT-EKSPLOSJON KAN HA VÆRT PÅ OVER ET KILOTONN


   Den kraftigste eksplosjonen i Beirut tirsdag tilsvarte en detonasjon av mellom 1 og 2,2 kilotonn TNT, ifølge eksperter nyhetsbyrået AP har snakket med.

   Ekspertene baserer sin vurdering på en måling av krateret, slik det kan ses på satellitt- og luftfoto av området, og meldinger om hvor sjokkbølgen knuste vindusruter i nærområdet.

   Kilotonn brukes gjerne som et mål på sprengkraften i atomvåpen. Det antas at atombomben som ble sluppet over den japanske byen Hiroshima for 75 år siden, hadde en sprengkraft på omkring 15 kilotonn – det vil si at den tilsvarte 15.000 tonn av det høyeksplosive stoffet TNT.

   Beirut-eksplosjonen ser ut til å ha hatt en kraft på 2,2 kilotonn, mener analytiker og våpenekspert Sim Tack i det private etterretningsfirmaet Stratfor.

   Den israelske eksperten But Hayoun anslår kraften til omkring 1 kilotonn. Han har også vurdert opplysningene som er kommet om mengden ammoniumnitrat som var lagret i havneområdet.

   Han understreker imidlertid at man må være forsiktig med spesifikke uttalelser, siden informasjonen om hendelsen ennå er mangelfull. (NTB)
   Melder VG 17:54, for Milforums lesere er jo dette gammelt nytt

   Kommentér


    #33
    Lest i Wikipediasaken HVLT linket til:
    The unusual color of the smoke attracted more spectators.
    Det håper jeg folk har skjønt nå i nyere tid; at røyk med rar farge bør være grunnlag for å trekke unna, ikke nærmere... Ref Tjernobyl; Oj, se så fint lys! La oss gå nærmere og se på det...

    Kommentér


     #34
     Noe tilliggende: Ser man tegn på en ekstrem detonasjon, f.eks. voldsomt lysglimt, raskt ekspanderende tåkesky el. l., skal man for enhver pris ikke løpe til vinduet for å se hva som skjer. Sjokkbølgen kommer med ca. 340 meter/sekund, er man en km unna kommer den altså om i underkant av tre sekunder. Det gjelder å følge det gamle ABC-rådet "Dukk og dekk". Utrolig mange blir drept eller skadet av glass fra vinduer som knuses av sjokkbølgen. Man må ligge i dekning til sjokkbølgen har passert, og ikke minst viktig, til den motsatte, negative bølgen også har passert.

     Edit: De fleste personskadene fra meteornedfallet i Tsjeljabinsk i Russland skyltes glasskader på grunn av sjokkbølgen, nettopp fordi folk løp til vinduene for å se hva som skjedde. Meteoren som hadde en diameter på ca. 20 meter og en masse på ca. 12000 tonn, kom inn svært skrått i jordatmosfæren med en fart på ca. 19 km/s. På grunn av luftmotstanden detonerte den i ca. 30.000 meters høyde med en detonasjon tilsvarende ca. 400-500 kilotonn TNT. Den slake banen og konsistensen til metoriden (stein-meteor og ikke jern-meteor)gjorde heldigvis at den detonerte svært høyt oppe, der luften er svært tynn, noe som i stor grad minket styrken av sjokkbølgen. Men allikevel, sjokkbølgen traff de fleste 1 - 2 minutter etter at de så lyset på himmelen, da sto svært mange ved vinduene for å se hva som skjedde.

     Kommentér


      #35
      Jeg slutter aldri å fascineres over mengden kunnskap enkelte av dere besitter. Om temaer som vanligvis interesserer de fleste midt på ryggen, men fortsatt, nyttig støtt og stadig

      Kommentér


       #36
       Som vanlig, salt bør inntas.

       Kommentér


        #37
        Når man ser på satellittfotoet før og etter fra artikkelen til Dagbladet så får man virkelig sett hvor mye krefter det var i den eksplosjonen.

        Click image for larger version

Name:	rsz_for-bilde_beirut.jpg
Views:	143
Size:	1,56 MB
ID:	1035077

        Click image for larger version

Name:	rsz_etter-bilde_beirut.jpg
Views:	124
Size:	2,12 MB
ID:	1035078

        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

        Kommentér

        • Trådstarter

         #38
         Som M72 nevnte, den siloen tok av for en del trykk. De fire husene nede til høyre i bildet, til venstre for veien, står tilsynelatende fortsatt, mens andre hus omtrent like langt fra episenteret er jevnet med jorden.

         Som et apropos er det noen tidligere kornsiloer i Oslo (og sikkert andre steder) som er gjort om til hybel-/leilighetsbygg. I hvert fall for en av dem ble det sagt at det ville kreve sinnsynkt mye sprengstoff å ødelegge den, og at det ville gått kraftig ut over kvartalene rundt. Dette kan sikkert pioff si noe om.

         Kommentér


          #39
          Jeg lurer på om det i det hele tatt er mulig å sprenge dem uten å forårsake for stor skade på omgivelsene - det er jo ikke noe annet enn en masse armert betong. Jeg var med på å sprenge en tysk bunker en gang - en av de mindre maskingeværstillingene. Det er egne beregninger for den slags. Han som var ansvarlig (ikke meg) regnet ut hvor mye som skulle til og for å være på den sikre siden, ganget han det hele med 3. Bunkeren står ennå.

          Kommentér

          • Trådstarter

           #40
           Trykkbølge, ikke sjokkbølge: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

           Kommentér


            #41
            Hadde de som skrev artikkelen kikket enda nærmere på sekkene så ville de se at det stod 34.5 på dem, tallet angir mengden nitrogen i prosent og det er denne som egner seg best som sprengstoff. Denne er det forøvrig restriksjoner på her hjemme, så det nytter ikke å løpe ned på felleskjøpet og kjøpe en sekk hvis du ikke er skytebas eller bonde med spesielt behov for nettopp dette.

            Kommentér


             #42
             Ett år siden eksplosjonen i Beirut.
             Ingen er så langt stilt til ansvar, og statsministeren vil nå prøve å få gjennom en grunnlovsendring som fjerner immuniteteten mot straffeforfølgelse som parlamentarikere og regjeringsmedlemmer nyter godt av.

             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Dommeren som ble oppnevnt til å lede etterforskningen av Beirut-eksplosjonen, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
             Etter at flere ministere, blant annet statsministeren, ble siktet for kriminell uaktsomhet, kom motstanden.

             Flere tidligere statsministere – samt Hizbollah – ut og sa at dommeren gikk ut over sin myndighet.

             Til slutt ble dommeren avsatt, med begrunnelsen at huset hans ble skadet i eksplosjonen og at han dermed kan være inhabil.

             Flere peker på at eliten i Libanon forsøker å beskytte seg selv fra å bli straffeforfulgt, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Kommentér

             Slik kler du deg som en vintersoldat

             Collapse

             Working...
             X