Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Etiopia

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Fokus: Etiopia  Etiopia (> LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]: ኢትዮጵያ, ʾĪtyōṗṗyā), offisielt Den føderale demokratiske republikk(en) Etiopia (amharisk: ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk), er en > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] på > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], nordøst i > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]. Landet grenser til > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i nord, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i nordøst, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i øst, > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i sør og > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i vest, men har ikke > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og er dermed den mest folkerike > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i verden.

  Med 1 104 300 km² er Etiopia verdens 27. største land. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] løper fra sørvest til nordøst gjennom landet, og deler landet i to høyere fjellplatåer. Etiopia har aldri vært kolonisert av europeiske stater, og > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] varte fra ca. 1270 til det ble styrtet i 1974 av den marxistiske militærjuntaen > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

  I alt finnes det mer enn 90 etniske grupper i Etiopia, hvorav sju omfatter mer enn én million mennesker. Tradisjonelt har > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] vært de statsbærende og landeiende folkegruppene i Etiopia. Etter avslutningen av > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] i 1991 har > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]-koalisjonen utviklet en statsform som bygger på etnisk baserte > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og politiske partier. Menneskerettighetssituasjonen i landet regnes som bekymringsfull. Kristendommen kom til landet allerede på 300-tallet, og > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] omfatter 43 % av innbyggerne. 34 % av innbyggerne er muslimer.

  Etiopia er et av verdens fattigste og minst utviklede land, og på FNs > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] er landet nr. 157 av 169 (2011). Ifølge tall fra FN lever 44 % av innbyggerne under nasjonal fattigdomsgrense, 41 % er underernært og 39 % lever i ekstrem fattigdom. Direkte tørkekatastrofer er imidlertid sjeldne, og har vært knyttet til politisk uro i 1974 og 1984. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] 1974–91 og > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] 1998–2000 har også preget landet. De sosiale skillene er lave i Etiopia, med en > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] på 0,30.

  (Kilde: Wikipedia)


  Lignende tråder
 • Trådstarter

  #2
  ‘Hundreds dead’ as conflict in Ethiopia’s Tigray worsens


  Escalating fighting between federal government troops and Tigray forces has killed hundreds of people, report citing sources on the gov’t side says.

  An escalating conflict in Ethiopia’s restive Tigray region has killed hundreds of people, a report citing sources on the government side has said, even as the prime minister sought to reassure the world his nation was not sliding into civil war.

  Prime Minister Abiy Ahmed, a Nobel Peace Prize laureate, insisted on Monday Ethiopa was not descending into “chaos” despite an ongoing military operation in Tigray.

  The flare-up in the northern region bordering Eritrea and Sudan has raised fears of civil war in Africa’s second-most populous nation where ethnic conflict has killed hundreds since Abiy took office in 2018..

  “Ethiopia is grateful for friends expressing their concern. Our rule of law operation is aimed at guaranteeing peace and stability once and for all by bringing perpetrators of instability to justice,” he tweeted on Monday. “Concerns that Ethiopia will descend into chaos are unfounded and a result of not understanding our context deeply.”

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


  Kommentar: Vi ser Tigray-provinsen helt i nord på kartet i første innlegg.

  Kommentér

  • Trådstarter

   #3
   Etiopia er langt unna, men konflikten i Afrikas nest mest folkerike land har potensiale til å spre seg videre. Og at vi tildelte Etiopias statsminister Abiy Ahmed Nobels fredspris i fjor, gir også oss aksjer i konflikten. Mest akutt er nok den pågående spenningen mellom Etopia på den ene siden og Sudan og Egypt på den andre. Når Etiopia fullfører sitt store damprosjekt er disse to landene redd for vannforsyningen sin fra den Blå Nilen.

   I tillegg har både Kina og USA militære baser i nabolandet Djibouti.

   I den nåværende konlikten har regjeringsstyrkene overtaket, men opprørerne i TPLF* har visstnok fått tak i en god del utstyr fra disse.


   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]


   *TPLF = Tigray People's Liberation Front (Og så jeg som trodde alle slike People's Liberation Fronts led en stille død på 90-tallet...)

   Kommentér


    #4
    Den etiopiske hæren har vunnet flere slag og nærmer seg ifølge regjeringen regionshovedstaden Mekele etter to uker med krig i Tigray.

    > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    Kommentér


     #5
     Etiopiske myndigheter har gitt den militante opprørsgruppen i Tigray 72 timer på å overgi seg. FN og Human Rights Watch frykter for sivilbefolkningen.

     Konflikten har gått inn i en siste fase, med Etiopias neste store offensiv rettet mot hovedsetet i Tigray-regionen, Mekele, hvor opprørerne fra Tigray People's Liberation Front (TPLF) skjuler seg, bekrefter statsminister Abiy Ahmed søndag.

     Uttalelsen kommer en dag etter at det etiopiske forsvaret tok tilbake makten i Adigrat, den nest største byen i Tigray.

     > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

     Kommentér

     • Trådstarter

      #6
      CNN og Amnesty har videobevis for krigsforbrytelser utført av etiopiske regjeringssoldater.

      Video shows Ethiopian soldiers egging each other on and tossing bodies over a cliff in Tigray massacre
      > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

      Kommentér

      • Trådstarter

       #7
       Etiopia-forsker: Tigray-opprørere vinner snart krigen i Etiopia

       Etiopia står foran et regjeringsskifte, tror forsker Kjetil Tronvoll. Det kan skje om uker, eller kanskje bare dager, mener han. Landets regjering har nå erklært unntakstilstand.

       > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

       (En smule kontrast til det som ble meldt her for ett år siden, litt lenger opp på siden.)

       Statsminister Abiy Ahmed burde brukt pengene fra fredsprisen til å kjøpe mer våpen og ammo til soldatene sine. Eller tok kanskje ikke våpenselgerne norske kroner?

       Kommentér


        #8
        > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
        Det brukes mer og mer droner i Etiopia, noen skal også være utstyrt med missiler fra Iran. (Dronene og forøvrig)

        Kommentér

        Slik kler du deg som en vintersoldat

        Collapse

        Working...
        X