Støtt Milforum på Vipps #587 879

Global toppreklame PC

Collapse

Global toppreklame mobil

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Hva hvis: Putin er borte?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Hva hvis: Putin er borte?

  Per slutten av februar 2022 er situasjonen følgende:

  Russland har invadert Ukraina og har posisjonert store deler av styrkene sine i tilknytning Ukraina.

  De Russiske styrkene var meldt som umotiverte og det er meld at inntil tropps størrelse har overgitt seg til Ukrainske soldater.

  Den Russiske befolkningen er sterkt imot invasjonen og det er meldt om protester i 53 byer og over 2000 arresterte, flesteparten fra St Petersburg og Moskva.

  Ukrainske soldater har forberedt stillinger i åtte år, de er godt befestet og de har stor støtte i befolkningen. Så stor støtte fra befolkningen at mange har både meldt seg til reservene og gjennomført våpentrening.

  Etter tallene som er meld inn så har Russland stilt opp en styrke som er mindre enn Ukraina sin, men med større kampkraft.

  Blant de siste nyhetene:
  De 22 rikeste i Russland tapte 39MRD USD i løpet av de første 48 timene av invasjonen.
  Hackergruppen Anonymous gjennomfører cyberoperasjoner mot alt av Russisk interesse, de har blant annet hacket og delt informasjon fra både Russland og Hviterussland; samt stengt ned flere statlige sider.
  Det er meldt om tap fra Russiske styrker, blant annet fly, helikoptre og mange kjøretøy. Det er også videoer med forlatt eller utbrent materiell.
  (Kildene er dog så som så, så det er mye videoer og bilder der ute)
  NATO har for første gang aktivert sin NRF og VJTF.

  Ukrainas President er fortsatt i Kiev og kommer til å forbli der.
  Angivelig skal han ha sagt til en forespørsel om han trengte støtte for å bli evakuert ut: Send ammunisjon, det er her krigen er.

  Det er altså en del synlig motstand i egen befolkning og fra omverdenen.

  Flere scenarioer kan skje fremover:
  Hva om Russland ikke greier å invadere Ukraina? Blir det da enden på Russland og Putin som vi kjenner det de siste 20 årene?
  Hva om Russland greier å okkupere Ukraina, men at tapene er store, samt at det blir drevet kontinuerlig geriljakrig; vil Russland støtte Putin?

  Hvis vi tar et scenario der dette blir slutten på Putins karriere, hvordan blir verdensbilde seende ut på kort og lang sikt?  *Jeg vil legge til at din mening ikke trenger å være bundet opp i hva som er mest sannsynlig, men hva tror du skjer om vi når det scenarioet. Sannsynlige scenarioer er viktige å diskutere, men noen ganger gir det god hjernetrim med litt fjernere scenarioer også.
  Last edited by Rittmester; DTG 050822 Jul 22, .
  Med forbehold om skrivefeil grunnet store tomler og lite tastatur.
  Lignende tråder

  #2
  Etter en intern diskusjon ble trådtittelen endret til "Russland etter Putin - Hva hvis: Putin er borte?", tidligere "Hva hvis: Putin blir avsatt". Premisset er altså at Putin ikke lenger er president, uansett hva årsaken til dette er. Hvor går Russland videre?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


   #3
   Jeg tror det er en ganske stor risiko for at andre deler av føderasjonen mener at Moskva forvitrer som maktsentrum - og at det dermed kan skje endringer i føderasjonen. For maktpersoner rundt omkring handler vel det om det finnes en "tsar" som sørger for at de kan berike seg selv.
   "Gjør Ret, Frygt Intet"

   Kommentér


    #4
    Putin kommer helt sikkert ikke til å være president i Russland i all evighet, enten han går av selv, blir avsatt eller rett og slett dør på vakt. En av delene kommer før eller siden til å skje. Sjansene for før har nok økt de siste 6 månedene. Uten at jeg dermed skal spå Putins snarlige fall, kanskje snarere tvert imot. Putin har et svært sterkt grep om Russland, og han har sett hvordan andre i hans posisjon har falt og lært av det. Sikkerheten rundt hans person og rolle er oppdelt i mange små fraksjoner, slik at det må svært mange konspiratører til for å felle ham (og da øker jo sjansene for å bli avslørt og dermed ramle ut av vinduet samtidig som man får hjerteinfarkt og blir påkjørt). Han har også passet på at det ikke er personer som kan regnes som naturlige arvtakere. Tidligere har vel Medvedev vaket bak ham, men han er vel plassert på et sidespor nå. Og det er uansett ingen som kan matche Putin sin maktbase, slik at det er flere som nok føler de er nestemann til å være Russlands store mann.

    Denne oppdelingen av makten vil nok bite Russland i rumpa, for det legger grunnlaget for omfattende maktkamper etter Putin. Det "demokratiske" systemet i Russland er lite egnet til å løse konflikten naturlig nok. Spørsmålet er hvor åpen maktbruken blir, blir det mye paraplyer med giftpigger og skumle underbukser? Eller blir det mer åpen maktbruk med T-80er i gatene i Moskva?

    Jeg ser at noen tar opp spørsmålet om den Russiske føderasjon vil klare å holde sammen. Jeg tror kanskje ikke at noen av utkantene ser seg tjent med å gå ut, i alle fall ikke i stor skala så lenge staten Russland sånn noenlunde fungerer.

    Litt skremmende å tenke på er at Russland er litt ute å kjøre økonomisk, slik at i en situasjon uten Putin og gjerne med åpen maktkamp så kan det være vanskelig å betale offentlig ansatte. Slik kan potensielt staten falle litt fra hverandre.
    TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

    Kommentér


     #5
     Opprinnelig skrevet av aquila Vis post

     Litt skremmende å tenke på er at Russland er litt ute å kjøre økonomisk, slik at i en situasjon uten Putin og gjerne med åpen maktkamp så kan det være vanskelig å betale offentlig ansatte. Slik kan potensielt staten falle litt fra hverandre.
     Det er nok til det beste, med mindre den russiske staten sender sine krigskåte borgere til Ukraina for å grave opp massegraver etter svineriet.

     Verden er nok best tjent med en oppstykking av Russland, om det skjer nå eller om 100 år.

     Død ved Kølle!
     Bla bla... Hybrid warfare is easy

     Kommentér


      #6
      Jeg vil påstå at det ikke vil være noen store endringer etter VP sitt eventuelle bortfall. I motsetning til forrige "røde tsar" har nok Putin sørget for en formalisering av sin erstatter. Følgelig blir det nok intet vakuum med mindre "noen" prøver å kuppe lederrollen. Det må i såfall være en gruppe ledere på høyt nivå, bestående av forsvar og innenriksministeriet. Uten full støtte av forsvar og sikkerhetstjenester, kommer kuppmakerne like langt som Gennady Yanayev i 1991.

      Kommentér


       #7
       Skal man bygge en organisasjon med fast etterfølger så får man også en organisasjon som lett kan velte sittende konge.

       Russland under Putin har blitt enorm mye mer sentralisert en det har vært på lenge, og det er etter alt å dømme lite intern diskusjon. Selv under Kommunistene så var det diskusjon innen politbyrået og det var lokale organisasjoner som måtte levere etter hva kvotene sa.
       Død ved Kølle!
       Bla bla... Hybrid warfare is easy

       Kommentér


        #8
        Russland hadde tidligere regionale eliter som kunne styre lokalt i regionene, men de lokale strukturene har forvitret, noe som er en villet politikk fordi Putin har fryktet at lokale borgermestere og guvernører skulle utfordre hans makt. Det avholdes fremdeles valg av guvernør og ordfører, men Kreml bestemmer hvem som får stille til valg, og guvernørene får ikke lenger peke ut sine egne delstatsregjeringer - det er det Kreml som gjør for dem.
        Også i statsapparatet har mer og mer makt blitt samlet hos Putin. Alle historier om vanstyre blir en unnskyldning for å flytte funksjoner fra institusjoner som funksjonene naturlig ligger i, til presidentens kontor. Om ikke funksjonene flyttes formelt, så plasseres det i ofte en "rådgiver" som er en lojal Putin-mann ut i institusjonen/departementet/statsfirmaet, og denne mannen skal passe på at de jobber på den måten som Putin vil at de gjør.

        Når både regionale eliter og næringslivet får mindre å si, så ser jeg for meg to mulige utfall - enten at det blir en skitten maktkamp med utbrudd av vold, eller at russerne begynner å styre etter lover og regler på ren trass - gjerne støttet opp av at unge teknokrater og paragrafryttere arresterer alle potensielle maktspillere for korrupsjon og derved rydder vei for demokratisk valgte kandidater. Nå trenger ikke demokratisk valgte kandidater automatisk bety at de står for en politikk som vi liker. Selv om de skulle sette Navalny fri og la ham vinne i frie valg, så har han jo en viss nasjonalistisk bakgrunn.

        Kommentér


         #9
         Vil du si det er noe rangering i tilstanden mellom de forskjellige delene av Russland Tusseladd? Noen som har en sterkere identitet enn andre, mener de har ressurser og plassering som gjør at flere der kan drømme om selvstendighet enn andre steder?

         Eller har Putin ryddet jevnt og lagt mest trykk der det er overhodet interesse for å ikke styres av Moskva?
         "Gjør Ret, Frygt Intet"

         Kommentér


          #10
          Som utfordrere for sentralmakten så har det ikke nødvendigvis bare vært de mest grisgrendte og etniske områdene som har vært problemet for Kreml i de siste tiårene, men også regionale politikere i befolkningsrike og ressurs-rike regioner, selv de rund St. Peterburg og Moskva. Khabarovsk i det fjerne østen har også vært et problem, og her var det protest-stemmer fra misfornøyde russere - og støtte fra Navalny - som førte til at Sergej Furgal ble valgt til guvernør; han ble så fjernet fra makten fordi han ble for populær. Dette selv om regionen er befolket av etniske russere som kaller seg russisk-ortodokse.

          Hvis vi ser på mer klassiske forhold som religion og etnisitet, så er jo særlig Kaukasus en kjent utfordring. Etniske republikker som Ingusjetia og Tsjetsjenia har befolkningsoppgang, mens mesteparten av Russland har fallende befolkning. De er har også en annen religion og etnisitet enn majoritetsbefolkningen. Det er flere slike "etniske" områder, f.eks. Tuva i Sentral-Asia, som forsvarsministeren kommer fra, men selv om de også har en egen kultur og religion, økende befolkning, og bærer større byrde av falne i Ukraina, så virker de ikke interessert i løsrivelse fra Russland.

          Så lenge subsidene fra sentralmakten til slike etniske republikker og regioner opprettholdes, så unngår man i alle fall at fattigdom fører til oppblussing av separatisme der, men hvis man overdriver subsidiene kan man også risikere at disse regionene blir så rike at de tror de har fordel av å løsrive seg. Det er jo ofte faktisk i rike regioner (se f.eks. Katalonia) at separatisme er fremtredende.

          Så problemene for Kreml kan like gjerne komme fra det fjerne østen og St. Petersburg som fra Kaukasus.

          Kommentér


           #11
           Opprinnelig skrevet av Tusseladd Vis post
           Så problemene for Kreml kan like gjerne komme fra det fjerne østen og St. Petersburg som fra Kaukasus.
           I vest er det vel neppe noen som vil ta sjansen på å stimulere slik separatisme fra utenfor dagens Russland - kanskje bortsett fra mange utvandrere selvsagt som kan ha følelser for hjemlandet/republikken/regionen. Så langt jeg ser på nettet ser jeg ikke noen kilde på hvilken del av Russland russere bosatt i andre land kommer fra.

           Men i øst kan det kanskje være noe annet? Vil noen av Russland sine naboer i øst se seg tjent med å støtte grupper som ønsker å opprette selvstendige republikker i Russland, evnt direkte annektere områder der befolkningen hovedsakelig er "deres" - eller områder som de mener de har hevd på av historiske grunner? Eller områder av så stor strategisk/økonomisk betydning at de kan lure på om de skal ta sjansen?
           Fx har jo Russland og Japan en ganske god konflikt om Kurilene.

           Et "etter-Putin" scenario vil jo medføre en del møtevirksomhet i land som har uenigheter med Russland.

           "Gjør Ret, Frygt Intet"

           Kommentér


            #12
            Mange av de mest fjerntliggende regionene er som sagt ikke etniske republikker, men oblaster med relativt "vanlig" russisk bosetting. Kina kan muligens gå inn økonomisk i de mest østlige regionene, og få til et samarbeid med næringslivet der. I de mer muslimsk-dominerte delene av russisk sentral-Asia, vil nok folk være mer skeptiske til å knytte seg opp mot Kina, da de ser hvor dårlig Uigurene blir behandlet in Xinjiang. For disse delen av Russland, vil nok samarbeid med Kazakhstan være mer naturlig. Altai og Tuva kan muligens få et godt forhold til Kina. Men å innlemme disse delene av Russland i Kina vil være et tapsprosjekt, mener jeg.

            Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan holdes nå oppe av subsidier, og selv om Azerbaijan har samme majoritetsreligion som disse republikkene, så har jo Azerbaijan ikke noe å vinne økonomisk ved å slå seg sammen med dem. Militært og politisk kunne de kanskje dannet en slags allianse mot Georgia og Armenia, for å utrydde alle kristne fra Kaukasus. Azerbaijan ville uansett måttet redusere sin levestandard for å absorbere disse skrot-republikkene, men jeg ville ikke avskrevet muligheten helt for at noe slikt kunne skje.

            Bortsett fra i Kaukasus, så ser jeg det ikke som sannsynlig at Russland blir brutt opp. Man kunne håpet på at regionene og statsbyråkratiet ville være robust nok til å styre landet på en mer desentralisert måte, men disse er altså så uthulet av tiår med korrupsjon og sentralisering at jeg har liten tro på at de skal klare å styre landet på en bra måte. Derfor tror jeg at det blir en maktkamp mellom Putin sine gamle venner hvis han dør, men hvis han bare trer tilbake som en slags syvende far i huset så kan hans utpekte etterfølger muligens bli sittende en stund. Hvis jeg hadde skrevet dette som en roman, så ville jeg fått Natalia Poklonskaja til å arrestere alle de korrupte gubbene og gjenopprette tsar-riket basert på en eller annen ukjent Romanov-arving som hun har funnet i utlandet.
            Last edited by Tusseladd; DTG 072151 Jul 22, .

            Kommentér


             #13
             Ikke vet jeg hva sluttspillet her blir, men jeg tror at det kommer til å skje brått og (for de fleste) uventet. Jeg kan ikke se noen sluttilstand hvor Putin fortsatt sitter ved makten, så jeg tror vi kan gå ut fra at premisset for denne tråden er oppfylt, det kan bare ennå ta noe tid.

             Nå mobiliseres kanskje 300 000 reservister med elendig kampmoral og sannsynligvis svært dårlig utstyr. Den positive effekten (for Russland) på slagmarken vil være begrenset, og friksjonen dette vil forårsake politisk vil være enorm. Hva vil de neste dagene og ukene bringe?
             Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

             Kommentér


              #14
              Med tanke på hvor mye beslutningsvegring Putin har så tipper jeg dette fører til bare mer fuck-up for Russland.
              Alt blir bare halvveis og stykkevis, for å få de til høyre for Putin til å holde kjeft.
              De komme rikke til å hold ekjeft og man kan få OAS lignende grupperinger, disse blir nok skånseløst utryddet men da har man svært få styrker som kan agere utenlands.

              Dette går nedenom og hjem for russerne, og Putin må finne en syndebukk, men det kommer ikke til å skje før man mister store landområder slik som fra Kherson til Azovhavet. Det er ikke så mange han kan sparke som viser handlekraft. Shoigu er nok ganske viktig for å holde kontroll på staten. Så kanskje Gerasimov må ofre seg?

              Men, per nå er det ingen som kan velte Putin. Han kommer til å regjere over leirvellingen sin til han dør av alderdom
              Og den dagen han er borte så kan vi forvente oss noen langt mer ekstrem. Det finnes ingen Khrusjstjov, slike er fjernet for lenge siden.
              Død ved Kølle!
              Bla bla... Hybrid warfare is easy

              Kommentér


               #15
               Trenden i Russland i det siste har vel vært å sette inn grå embetsmenn i stillinger som riksadvokat, statsminister og sjef for Roscosmos, mens fjasemikler som Dmitri Rogozin tuppes ut. Har vi noen holdepunkter for at disse kommer til å være verre eller bedre enn Putin? Rogozin, for eksempel, var jo åpenlys fascist/nynazist før han kom inn som visestatsminister. De tidligere nevnte er advokater, økonomer og matematikere, med erfaring fra embetsverk og delvis militæret. Du kan være hakke gal selv om du er teknokrat, men de har vel ikke vist så mye av det (annet enn at Putin har plukket dem ut, noe som kanskje ikke er positivt).

               Selv om de ikke er åpenbare ledere, så kunne de i teorien fungert, men ser ikke for meg hvem som skulle kunne be Putin tre tilbake - annet enn ham selv.

               Kommentér


                #16
                Så det som er sannsynlig om Putin forsvinner er at han ikke erstattes direkte av noen med forankring eller potensiale til å skape forankring.

                Så da erstattes han av kaos i en eller annen form. Som da enten må avsluttes med et "folkeopprør" med radikal kursendring (fengslet opposisjonell frigjøres, demonstrasjonstog og mytteri i væpnede styrker og lover demokrati eller lignende) eller kanskje mer sannsynlig ekstremist med diktatorambisjoner som blodig rydder seg vei i korridorene i Kreml.

                Uansett er det nok bare et tidsspørsmål før det skjer noe. Jeg kan ikke helt se scenariet hvor Putin sitter lenge - så lenge vi nå ikke vakler.
                "Gjør Ret, Frygt Intet"

                Kommentér


                 #17
                 Magefølelsen sier at Putin ikke forsvinner med det første. Det er dog ikke det smarteste organet jeg har, bare det mest dominerende. Litt som Putin.

                 Kommentér


                  #18
                  Det er mange mulige utfall. Det som ble spekulert i tidligere var om Putin skulle ta en slags "Khomeini"-rolle, som en syvende far i huset eller tsar, og trekke seg tilbake fra aktiv politikk. Men dette skjedde ikke. Det skjedde i Kazakhstan, der Nursultan Nazarbajev trakk seg tilbake fra politikken til en slags "mannen i hornet"-rolle, men denne fikk han ikke beholde: Rollen ble fjernet av den nye presidenten etter folkelig misnøye og protester. Så det er ikke sikkert at Putin vil gå med på en slik ordning uten å ha noen som garanterer for at han beholder den. Dessuten virker Putin for interessert i å detaljstyre ting - siden han over tid har sentralisert mer og mer makt i Kreml.

                  Hvis de som tar over er slike som faktisk tror på myten om Putin som en slags allfader, så kan de finne på å utnevne han til en slags tsar og la han leve ut sine dager i verdighet. Hvis folk som "Strelkov" og Poklonskaya kommer til makten er de troende til det. Men det spørs om de er kompetente til å styre Russland. Og det spørs om de klarer å blidgjøre folket.

                  Noe av det farligste en russisk leder gjør er å tape en krig, eller hevde å "vinne" en krig der man viser svakhet - det har tradisjonelt blitt foranledning til at man blir skiftet ut mer eller mindre frivillig. Hvis Putin blir tvunget fra makten, så kan det ende opp med tre mulige scenarier, tenker jeg:
                  • Høyre-ekstremt styre - type Strelkov eller verre
                  • Teknokratisk styre - grå embetsmenn som driver staten som et slags forretningsministerium
                  • Reformist-styre
                  Hvis Navalny kommer til makten på noe vis, så kan han muligens bli litt av alle tre - han er imot korrupsjon, men han har vært tilknyttet nasjonalistiske grupper før.

                  Kommentér


                   #19
                   Vi har jo noen tidligere eksempler, f.eks. da Beria ble kastet i 1953, tre måneder etter Stalins død. I hvert fall i henhold til én versjon, møtte politbyrået til møte i juni, der alt var nøye forberedt av Khrusjtsjov. Alle politbyråmedlemmer, unntatt Beria, hadde mottatt en hemmelig beskjed om å komme bevæpnet til møtet.... Nå brukte de ikke pistolene sine, men i siderommet ventet Zjukov og en gruppe væpnede offiserer som arresterte Beria. En rask rettsak (uten ankemulighet) dømte Beria til døden og han ble skutt umiddelbart etter at dommen var avsagt...

                   Nå har ikke Russland i dag noe som ligner et politbyrå, det er en enkelt mann på topp, men en sammensvergelse av en mindre gruppe nær toppen er alltid mulig. Et kupp vil ingen se noe til før det er gjennomført, og jeg tror ikke det er helt usannsynlig at vi en dag vil våkne opp til nyheten om Putins plutselige død av kraftig trekk, dvs. gjennomtrekk. Men hva som kommer deretter?
                   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                   Kommentér


                    #20
                    Opprinnelig skrevet av Tusseladd Vis post

                    Hvis de som tar over er slike som faktisk tror på myten om Putin som en slags allfader, så kan de finne på å utnevne han til en slags tsar og la han leve ut sine dager i verdighet. Hvis folk som "Strelkov" og Poklonskaya kommer til makten er de troende til det. Men det spørs om de er kompetente til å styre Russland. Og det spørs om de klarer å blidgjøre folket.
                    Strelkov kommer til å stille Putin for et "militærtribunal" i tsaristuniformer og skyte ham. Han har foraktet Putin åpent siden 2014. (Før det hadde ingen hørt om ham).

                    "Russian forward ammunition dumps are quite possibly the most unsafe places in any warzone."
                    -US Army, 2016

                    Kommentér


                     #21
                     Nå ser jeg at det blir nevnt en del navn i tråden, men det jeg lurer på(og som kanskje er umulig å svare på), hvem har egentlig en maktbase som de kan bygge på? Eller få på plass en maktbase fort?

                     Jeg kjenner at jeg ikke blir helt lykkelig med tanken om en potensiell borgerkrig i Russland.
                     There is a curse. They say: may you live in interesting times.

                     Kommentér


                      #22
                      Her er forresten en veldig god artikkel fra juni om hva som kan skje om Putin takker for seg, av Tatyana Stanovaya, en av de beste russiske politiske journalistene for tiden.

                      Life After Putin: What Happens if the President Dies?

                      Dersom Putin dør/går av/blir for syk til å utøve pliktene sine er det i prinsippet statsminister Mikhail Mishustin som overtar som fungerende president, med begrensede fullmakter. Føderasjonsrådet må innen to uker utlyse presidentvalg, ikke senere enn tre måneder etter at Putin ikke lenger kan utøve embetet.

                      Dersom Putin har pekt ut en etterfølger (og det er nesten helt sikkert ikke Mishustin - han er en av "teknokratene" som skal få ting til å fungere), kommer denne prosessen trolig til å gå ganske glatt - det vil være en forberedt valgkampanje og et forberedt, rigget valg. Men det er ingenting som tyder på at Putin har pekt på en etterfølger. Tvert i mot kan det se ut som om han etterligner Stalin (og andre diktatorer) her også. Han lar bevisst sjiktet under seg rivalisere med hverandre, og holder dem i uvisse om hva som er riktig og lurt og si for å posisjonere seg - jamfør utdritingen i all offentlighet av SVR-sjefen Naryshkin i møtet i sikkerhetsrådet i februar. Dermed sørger han for at ingen kan føle seg trygg nok til å utfordre ham direkte.

                      Om det ikke er pekt ut en etterfølger (mest sannsynlig) mener Stanovaya det vil bli et rotterace mellom ulike interesser og elitegrupper om å peke ut etterfølgeren - og sannsynligvis vil representantene fra sikkerhets/maktinstitusjonene ("siloviki") vinne. (Naryshkin, Patrushev, Bortnikov, etc.) De har rett og slett de spisseste albuene, og akkurat nå (eller i alle fall i juni), hvor oppslutningen om "putinismen" ser stor ut og opposisjonen er skremt til taushet, en god sjanse til å få et valg til å se halvveis legitimt ut. Det betyr at det nye regimet vil være
                      ...mer voldelig, mer haukete, mer undertrykkende og enda mer ubevegelig.
                      Dersom Putin går av/slutter å puste senere, når den russiske økonomien er enda mer skakkjørt, tvangsmobilisering og krigsøkonomi har skapt bredere misnøye og motstand - mener Stanovaya at sjansen for at mer reformistiske eller i hvert fall pragmatiske krefter kan komme til er større.
                      "Russian forward ammunition dumps are quite possibly the most unsafe places in any warzone."
                      -US Army, 2016

                      Kommentér


                       #23
                       Må si meg uenig i at det er for tidlig å diskutere verken atomkrig eller Putins avgang.
                       (Jeg har kanskje bias siden jeg lagde denne tråden allerede i februar)

                       Artikkelen går videre inn på uforutsigbarheten til Putin og en del av trekkene vi ser han gjøre nå.
                       Last edited by M72; DTG 251701 Sep 22, . Begrunnelse: Fikset lenke
                       Med forbehold om skrivefeil grunnet store tomler og lite tastatur.

                       Kommentér


                        #24
                        Det som vel er poenget er om vi kortsiktig ser en utvikling retning atomkrig og/eller Putins avgang (i et eller annet format).

                        Jeg deler din vurdering. Det vil ikke komme noe varsel fra Kreml om at innen en uke blir det ene eller andre iverksatt.

                        Putins avgang/kupp/død eller noe annet vil skje plutselig - og til stor overraskelse for mange analytikere. Jeg regner med allierte etterretningstjenester følger dette minutt for minutt og noen sentrale vestlige politikere har diskutert reaksjonsmønstre ved diverse mulige hendelser. Det kan forøvrig hende at prosesser rundt atomvåpen og endring maktstrukturer skjer sammenhengende. Og det er vel uansett sannsynlig at det hele blir ganske uoversiktlig en periode, med forskjellige virkelighetsbeskrivelser, fraksjoner i kommandokjeden militært og mye rykter - både innenfor og utenfor Russland.
                        "Gjør Ret, Frygt Intet"

                        Kommentér


                         #25
                         Sergei Lavrov sa til det russiske forsvarets egen TV-kanal at Russlands doktrine for bruk av atomvåpen ligger fast og også vil gjelde for nye områder som innlemmes i Russland.
                         – Hele territoriet til den russiske føderasjonen er absolutt under full beskyttelse av staten, dette er helt naturlig. Alle lover, doktriner, konsepter, strategier til Den russiske føderasjonen gjelder for hele sitt territorium, sa Lavrov ifølge armeens avis Zvezda.
                         Dette høres først ut som en trussel, men er egentlig det motsatte - det er et signal om at Russland ikke kommer til å bruke atomvåpen for å forsvare disse områdene, som de heller ikke har brukt atomvåpen etter at Ukraina bombet oljelagre i Belgorod og flybaser på Krimhalvøya. Russland har nemlig en doktrine med ganske høy terskel for å bruke atomvåpen.

                         Det man kanskje kan spekulere i er om Putin vil begå selvmord med atomvåpen hvis han ser at spillet er over for hans egen del, men det finnes jo ikke noen "knapp" som han kan trykke på helt alene for å utløse dette. Han må i såfall lure sine undersåtter til å tro at f.eks. et atomangrep fra USA er på vei, eller at russiske atomstyrker er under angrep. Falskt-flagg-angrep på Murmansk?

                         Kommentér


                          #26
                          Det at Putin/regimet kan bløffe/lyve, og komme unna med det, tror jeg ses på som en demonstrasjon av styrke i Russland. Jeg tror mange som spiller med (også blant vanlig befolkning) vet at det er usant og jeg tror ikke russere flest er suicidale. Jeg tror det er større sannsynlighet at Putin får et hjerteinfarkt eller ramler ut av et vindu enn at han får lov til å gå ut med et smell og ta med seg resten av befolkningen.

                          Det er mange eksempler på slike maktdemonstrasjoner ved å lyve:
                          * Novichok (Skripal, Navalny)
                          * Ymse uhell med vinduer og trapper
                          * Krig vs "spesiell militæroperasjon"
                          * Nazister (som vel nesten har blitt et russisk synomym for "utlending")
                          All animals are equal, but some animals are more equal than others.

                          Kommentér

                          Working...
                          X