Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Reel pasientbehandling i en krigssone - GRAFISK!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  #31
  AGR416,
  Synes du beskriver prosedyren godt. Og som sagt, så finnes det ferdige chrich sett hvor alt ligger i en pakke hvor man bare penetrerer chrichoidmembranen med en tube som har en metallspiss som man fører inn, og trekker ut når man er igjennom. Du har kanskje sett de der nede. Kan nesten minne om venflon-innleggelse Men selvfølgelig mye større diameter da. Den er vinklet slik at man ikke går igjennom tracheo bak og havner i spiserøret.

  Og veldig bra det du skriver om luftveier som gradvis blir værre pga hematom etter blast, varme osv...

  Kan legge til at da jeg kom ned i AO så var det en del slike tracheostomituber, som du har bilde av, i omløp. De var samtlige alt for store i diameter for en Chrich. (Riktig diameter for en tracheotomi kanskje som er mer komplisert og utføres av kirurg til vanlig, kanskje med karkirurg i nærhet. Sett det blø som f..). Så i starten klippet jeg til passe lengder av vanlige ET tuber som brukes ved oral intubasjon, og som var mindre i diameter . Og så fikk jeg tak korte tuber til crich med mer normal diameter fra Amrikken etterpå, og senere fikk jeg også disse settene jeg har nevnt. Godt mulig at farmasøyten hadde trachtuber med riktig diameter for chrich tilgjengelig på sitt lager i Mey, men var ikke der så veldig ofte, og med tanke på forskriftene hjemmefra fant jeg ut at ikke ville pushe temaet noe videre.

  For de som har vært på kurs og gjort dette en del ganger på levende gris, så vet de sikkert at det er vanskeligere på grisen fordi man kjenner ikke chrichoidbrusken (ringbrusken) på halsen - som er et landemerke når du leter etter membranen du skal igjennom. Og så må man skjære seg igjennom mye fett og skit på grisen før man kommer ned til trachea der man skal punktere membranen. Nå finnes det tykke mennekser med en del fett hvor det ikke er så lett å se og kjenne landemerkene også da. Men grisen er nok værst der

  Kommentér


   #32
   > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] er det en beskrivelse av nødtrakeotomi (litt forskjellig prosedyre fra den vist over) fra Universitetet i Bergen. Men dette sitatet er interessant:
   Det er lettere å gjennomføre en koniotomi enn å legge inn en venflon, men det er vanskeligere å få seg til å gjøre det…

   Kommentér

   • Trådstarter

    #33
    Hmmmm......aldri sett det med kanyle før.....mon tro om det ikke er tungt å puste sånn.

    Vi lærte diameter på 7mm på tuben.

    At inngrepet (versjonen som jeg har lært) er enklere enn å sette PVK er jeg enig i......å treffe vener kan være noe herk innimellom.....selv om jeg traff på min første virkelige pasient (en greit polstret afghaner). Ser dog poenget med at det kan være en større sperre ift å skjære noen i halsen.

    Kommentér


     #34
     Hvordan kurses coniotomi?

     Kommentér

     • Trådstarter

      #35
      Jeg har lært prosedyren på dukke og grisetrachea med hud, som jeg beskrev inngrepet over. Instruktører har vært lege og US SF Medic i utlandet (PMC kurs).

      På nivå 3 får elevene et raskt innblikk, og tester det på dukke som er klargjort for cric (dvs at det er en åpning mellom ring/skjoldbrusk, tape brukes som membran, og det er en utskiftbar hudkrave rundt halsen), med et slikt nødtrakeotomisett Wannabe nevnte over....ser omtrent slik ut:      Hvordan det?

      Kommentér


       #36
       Bare lurte. Hvor nyttig var gris kontra dukke? Gris er jo ganske likt mennesket i thorakale og abdominale viscera, men i cervikalregionen er det jo som du nevnte en del mer fettvev etc som vanskeliggjør identifisering av landmarks. Hvorfor gis det innføring i dette på nivå 3 når FSAN ifølge Wannabe mener dette er fyfy? Må man sikre luftvei langt fra lege så er jo dette en relativt enkel sak kontra intubering som nevnt. Her er vi vel kanskje alle enige.

       Angående faremomentene du nevnte, at man er "nærme" carotis communis er vel en overdrivelse, man skal kuke det bra til for å treffe en av dem, det er verre om man skader nervus laryngeus recurrens. De innerverer mm. cricoarytenoideus posterior, de eneste musklene som åpner stemmebåndene. Går man på en smell der (selv om det skal godt gjøres vil jeg tro) ender pas opp med permanent tracheostomi.

       Hvor dypt går man på anatomien på nivå 3? Har du en kursoversikt?

       Kommentér


        #37
        Forøvrig: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

        Og for ordens skyld igjen:
        Opprinnelig skrevet av WannabeNo1
        Kan legge til at da jeg kom ned i AO så var det en del slike tracheostomituber, som du har bilde av, i omløp. De var samtlige alt for store i diameter for en Chrich. (Riktig diameter for en tracheotomi kanskje som er mer komplisert og utføres av kirurg til vanlig, kanskje med karkirurg i nærhet. Sett det blø som f..)
        Nødtracheotomi er et begrep som er noe misvisende/forvirrende, det er ikke det samme som tracheostomi, som er midlertidig/permanent kirurgisk luftvei via cervikal trachea og utføres av kirurg. Cricothyroidotomi/coniotomi er mellom cartilago thyroidea og cricoidea, altså under rima glottidis men før trachea.

        Kommentér

        • Trådstarter

         #38
         Grisetrachea var helt klart best ja.....

         Re fare for å treffe carotis communalis, legg merke til at jeg skrev "man kan jo kløne"....hehe....er vel kanskje større fare for å skjære igjennom til øsofagus. Med disse nødtrakeotomisettene så er ikke det noen fare heller, da den har begrenset lengde på skalpellen som penetrerer inn.

         Min påstand er at nivået på anatomi og fysiologi på Nivå 3 er noget grunnleggende (type hva består øvre og nedre luftveier av, hva er det store og det lille kretsløp, funksjon til blod, oksygen, relasjon mellom sirk/resp osv). På PMC kurset var det noget bedre, og mer fokus på latinske navn og begreper. Ingen av kursene går noe særlig utover organer, skjelett. Ikke noe fokus på arterier, vener, plassering av disse etc.

         Hva gjelder cricotyrotomi/nødkoniotomi så står følgende i UD 4-1-5:

         Cricothyrotomi («nødkoniotomi») utføres dersom intubasjon gjennom munn eller nese er umulig, og pasienten ikke kan ventileres på annen måte. Prosedyren innebærer at en ved hjelp av operasjonsutstyr lager en åpning fortil på halsen, rett inn i luftrøret. Sanitetssoldaten bør kjenne til prosedyren for å kunne assistere legen
         Det er vel da i utgangspunktet ikke noe soldatene skal gjøre selv, men assistere med. Sånn offisielt ihvertfall.

         Det er heller ikke mye trening de får på kurset.

         Hvis du har en mailadresse så kan jeg sende deg kursoversikten....

         Kommentér


          #39
          Brukes cric'ing av medicer i norge/utenlandstjeneste, eller er det andre former for intubasjon som "foretrekkes" Det må være greit å ha flere verktøy i kassa når f.eks det er så store skader/deformiteter i øvre luftvei at man må benytte annen metode for å få ventilert den skadde.

          Har jeg forstått det riktig at man benytter/kan benytte enendotrachealtube str 5 v/cric'ing? Hvor langt ned settes da tuben før cuff'n blåses opp?

          Det er jo med samme begrunnelse at jeg får mine delegeringer i ambulansetjenesten, man er legens medhjelper. Men man har jo ikke legen med seg til enhver tid så legene må da "godkjenne" at kan handle på legen's vegne innenfor gitte retningslinjer/opplæring.
          84mm
          OR-5+ Sersjant 1.klasse
          Last edited by 84mm; DTG 130854 Oct 11, .

          Kommentér

          • Trådstarter

           #40
           Det er veldig avhengig av legen, som du sier.

           Legen vi hadde i teamet ga oss, etter opplæring og trening, lov til å bruke larynxtube. Noen fikk i tillegg delegering på cric, og hadde sett i sekken. Nå var jeg heldigvis i et mindre team, og ikke underlagt PRT'en.

           Men, føringen var uansett delegering, så skulle man forhøre seg med legen før man gjorde noe hvis mulig. Og så langt det lar seg gjøre bruke den minst invasive teknikken man kan. Alt etter skade selvfølgelig.

           Jeg har hørt mye rart om div leger som har vært i PRT'en, blant annet hun som var der når jeg var ute. Hun hadde aldri sett en NPA (nesekantarell) før, og ville forby bruken. Men, jeg skjønner jo og skepsisen. Det var noen medicer fra PRT'en som var litt overivrige, og gikk bak legens rygg og prøvde å skaffe feltamputasjonssett via farmasøyten. Gikk ikke så bra gitt, da farmasøyten satte egen yrkesetikk foran "kompistjenesten".

           Hva gjelder endotrachealtube så har jeg aldri personlig fått opplæring i å bruke det ved cric, selv om jeg har hørt om metoden at man kapper slike tuber ned til rett lengde. Jeg har kun sett og brukt tracheotomitube og nødtracheotomisett, som avbildet på forrige side.

           Nå skal jeg innrømme at jeg ikke kjenner til konkrete tilfeller fra norsk AO, hvor man har cric'et en pasient mens man venter på medevac. Hos den norske NAD'en har det jevnt over vært anestesidekning, så hvilke tiltak som har blitt gjort der vet jeg heller ikke.

           Kommentér


            #41
            Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
            Jeg har lært prosedyren på dukke og grisetrachea med hud, som jeg beskrev inngrepet over. Instruktører har vært lege og US SF Medic i utlandet (PMC kurs).

            På nivå 3 får elevene et raskt innblikk, og tester det på dukke som er klargjort for cric (dvs at det er en åpning mellom ring/skjoldbrusk, tape brukes som membran, og det er en utskiftbar hudkrave rundt halsen), med et slikt nødtrakeotomisett Wannabe nevnte over....ser omtrent slik ut:            Hvordan det?
            Det jeg beskrev er ikke et nødtrachsett og ser heller ikke ut som bildet over. Tuben der er jo vanvittig tynn.

            Synd at jeg ikke finner bilde av det på nettet, men det var altså et "nød-CRIC" sett som amerikanerne hadde med en spiss man kunne penetrere hud og gjennom membranen med. Svært spiss altså, men den videt seg godt ut og dilaterte åpningen slik at selve tuben som kom inn hadde en ok diameter. Hva nøyaktig diameter var på den husker jeg ikke. Men når jeg lagde meg egne sett så brukte jeg ET tube størrelse 6 og 7 som jeg forkortet.

            (Disse historiene der folk har brukt kulepennhylstre, veneflon osv. (har sett noen putte lille blå overgangen på bildet på en oransj venekanyle f.eks) så er det gjerne en del ting som ikke kommer så godt fram. Og det er a) Vanvittig tungt å puste igjennom, tenk da for en pasient med pusteproblem fra før! b) CO2 hoper seg opp, man kan nok få noe O2 inn og kjøpe seg *litt* tid. Men man blir rett og slett ikke ventilert nok til å få karbondioksyden ut. )

            Den på bildet er såpass tynn at ikke ville brukt den.

            Kommentér


             #42
             Opprinnelig skrevet av 84mm Vis post
             Brukes cric'ing av medicer i norge/utenlandstjeneste, eller er det andre former for intubasjon som "foretrekkes" Det må være greit å ha flere verktøy i kassa når f.eks det er så store skader/deformiteter i øvre luftvei at man må benytte annen metode for å få ventilert den skadde.

             Har jeg forstått det riktig at man benytter/kan benytte enendotrachealtube str 5 v/cric'ing? Hvor langt ned settes da tuben før cuff'n blåses opp?

             Det er jo med samme begrunnelse at jeg får mine delegeringer i ambulansetjenesten, man er legens medhjelper. Men man har jo ikke legen med seg til enhver tid så legene må da "godkjenne" at kan handle på legen's vegne innenfor gitte retningslinjer/opplæring.
             Hva man får lov til å ha og bruke avhenger sikkert av hvem man er underlagt. Min gjeng var ikke underlagt PRT'n, og opererte ofte i mindre enheter og ikke nødvendigvis sammen PRT/TU, så vi gjorde litt mer som vi ønsket. Og nettopp fordi vi var så få, tidvis langt fra andre egne, så måtte gutta ha friere delegeringer. Det var også enklere å gjøre fordi man kjente hverandre veldig godt den enkeltes kompetanse og personlig egnhet.

             Men cric-løsning er absolutt nødvendig nettopp under de typer skader du nevner. Så hvorfor nivå-3 boka skriver om det som en prosedyre man kun skal kjenne til for å kunne assistere legen, synes jeg er merkelig. Det finnes folk som trykker på avtrekkeren for fort, og det finnes sikkert folk som også kanskje tar fram skalpellen for fort også. Men det burde være mulig å luke ut disse. Og så heller på bakgrunn av kursing og personlig egnethet gi de rette folka nødvendige delegeringer.

             Str. 5 kan være ok, lærebøkene sier som oftest str 6 og 7 på voksne. Jeg hadde med meg litt forskjellige typer tuber. Kunne risikere barn også. Når det gjelder hvor langt ned når man klipper til tuber selv---så få den inn selvfølgelig, men ikke så langt ned at den stanger ned i (carina) der luftrøret deler seg i de to hovedbronkiene. Det utløser ganske sterke refleser. Jeg prøvde å klippe tubene ganske så korte, uten å klippe over slangen til cuffen selvfølgelig Og har du klippet den skikkelig lang og er ivrig kan du risikere og gå ned og ventilere bare den ene lunga. Nøyaktig hvor mange cm blir litt vanskelig å si da anatomien er forskjellig på folk. Men inn slik at du kan få blåst opp cuffen. Og skulle du dytte den for langt ned så er det bare å trekke den litt tilbake.

             Så, som jeg nevnte det før; til medicene - larynxtube når anatomien og pasientens bevissthet tillater det. Crich når antatomien er fucka opp.

             Kommentér


              #43
              Opprinnelig skrevet av WannabeNo1 Vis post
              Det jeg beskrev er ikke et nødtrachsett og ser heller ikke ut som bildet over. Tuben der er jo vanvittig tynn.

              Synd at jeg ikke finner bilde av det på nettet, men det var altså et "nød-CRIC" sett som amerikanerne hadde med en spiss man kunne penetrere hud og gjennom membranen med. Svært spiss altså, men den videt seg godt ut og dilaterte åpningen slik at selve tuben som kom inn hadde en ok diameter. Hva nøyaktig diameter var på den husker jeg ikke. Men når jeg lagde meg egne sett så brukte jeg ET tube størrelse 6 og 7 som jeg forkortet.

              (Disse historiene der folk har brukt kulepennhylstre, veneflon osv. (har sett noen putte lille blå overgangen på bildet på en oransj venekanyle f.eks) så er det gjerne en del ting som ikke kommer så godt fram. Og det er a) Vanvittig tungt å puste igjennom, tenk da for en pasient med pusteproblem fra før! b) CO2 hoper seg opp, man kan nok få noe O2 inn og kjøpe seg *litt* tid. Men man blir rett og slett ikke ventilert nok til å få karbondioksyden ut. )

              Den på bildet er såpass tynn at ikke ville brukt den.
              Jøss, får ikke til å redigere innlegget mitt, så da får jeg heller svare meg selv.

              Jeg ser hvlt linker til en artikkel fra Universitet i Bergen der grov kanyle brukes. Dette er en kjent metode for meg også. Men altså venflonløsningen og disse veldig tynne nødtrachene - grunnen til at jeg er negativ til det i vår setting, er at man ute i felt ikke vet hvor lang tid det tar før man får evakuert til de som kan fikse en bedre løsning. På sykehusene kan man gjøre slik inntil man får laget en bedre løsning. Der har man også muligheten til å legge til oksygen i lufta man gir pasienten. (De som er på Sisu-ambulanse har vel O2, men personlig så var vi til fots eller iveco og hadde ikke O2 i satsen. For tungt.)

              Kommentér


               #44
               Opprinnelig skrevet av Biggs Vis post
               Forøvrig: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

               Og for ordens skyld igjen:
               Opprinnelig skrevet av WannbeNo1
               Kan legge til at da jeg kom ned i AO så var det en del slike tracheostomituber, som du har bilde av, i omløp. De var samtlige alt for store i diameter for en Chrich. (Riktig diameter for en tracheotomi kanskje som er mer komplisert og utføres av kirurg til vanlig, kanskje med karkirurg i nærhet. Sett det blø som f..)
               Nødtracheotomi er et begrep som er noe misvisende/forvirrende, det er ikke det samme som tracheostomi, som er midlertidig/permanent kirurgisk luftvei via cervikal trachea og utføres av kirurg. Cricothyroidotomi/coniotomi er mellom cartilago thyroidea og cricoidea, altså under rima glottidis men før trachea.
               (Litt usikker om det er meg du henvender deg til. Jeg er vel kjent med forskjellen, da det er en del av jobben min sivilt. )

               Men altså, jeg bruker uttrykket cricothyrotomy om det som det er snakk om her, og som jeg mener er en ferdighet flere burde kunne lære seg av de som operer ute felt. Og man kan godt bruke en vanlig trachtube til det bare den ikke er for tykk, så når jeg fant trachtuber str 9 så plukket jeg det bort.

               Kommentér


                #45
                Opprinnelig skrevet av Biggs Vis post
                Bare lurte. Hvor nyttig var gris kontra dukke? Gris er jo ganske likt mennesket i thorakale og abdominale viscera, men i cervikalregionen er det jo som du nevnte en del mer fettvev etc som vanskeliggjør identifisering av landmarks. Hvorfor gis det innføring i dette på nivå 3 når FSAN ifølge Wannabe mener dette er fyfy? Må man sikre luftvei langt fra lege så er jo dette en relativt enkel sak kontra intubering som nevnt. Her er vi vel kanskje alle enige.

                Angående faremomentene du nevnte, at man er "nærme" carotis communis er vel en overdrivelse, man skal kuke det bra til for å treffe en av dem, det er verre om man skader nervus laryngeus recurrens. De innerverer mm. cricoarytenoideus posterior, de eneste musklene som åpner stemmebåndene. Går man på en smell der (selv om det skal godt gjøres vil jeg tro) ender pas opp med permanent tracheostomi.

                Hvor dypt går man på anatomien på nivå 3? Har du en kursoversikt?
                Greit å trene på begge deler synes jeg da. Er jo litt større forhold på en gris, som jeg nevnte også tidligere. Du skjærer mye dypere pga fettet. Men i tillegg så blør det litt på levende gris, og det er jo alltid fint å bli vant til.

                Hva FSAN står for i dag, høsten 2011, skal jeg ikke svare for. Mulig de er på gli for alt jeg vet. MEN, da de gangene jeg var ute så må jeg si det jeg møtte bar litt preg av at FSANS holdning passet for folk som til enhver tid opphold seg i nærheten av lege eller annet fagmedisinsk personell med akutterfaring. Slik er ikke virkligheten. Og på en annen side, de sendte avgårde helt nyutdanna leger som hadde null erfaring innen akuttmedisin. Så de ville ikke vært mye til hjelp under en slik situasjon. De kjente hverken prosedyrene, indikasjonene eller utstyret. Ei heller relevant medikamenter. (De hadde også et gammeldags syn på tourniquett første gangen jeg reiste ned. Ikke at det var forbudt, men hvor relevant det var, hvor lenge det kunne sitte på osv, hvor de skulle sitte på armer/ben osv... Helt helt merkelig).

                Kommentér


                 #46
                 Litt "Off-Topic", men ikke helt.
                 Er det vanlig at soldatene går med kamera på seg der nede? Filmer alle alt som skjer?

                 Kommentér


                  #47
                  Først noen kommenterar vedrørende det aktuelle caset.

                  1. Generellt godt gjennomført.
                  2. Raskt på med turnike, bra.
                  3. Syns hånteringen av luftveien var god. Raskt frem med utstyr til å etablere kirurgisk luftvei, men gjorde en korrekt vurdering ved å ikke gjennomføre.
                  4. Nedkjøling er en viktig risikofaktor for død. Her ser det ut som man bommet.

                  Prehospital kirurgisk luftvei, her er kunnskapsgrunnlaget ikke alt for godt. Behovet er begrenset, men det finns tilfellen der det er en mulighet til å redde pasienten. Metoden som skal brukes er åpen cricothyrotomi. Metoder med nåler eller dylikt skal ikke brukes, da disse metodene er vanskeligere (iflg litteraturen se feks Prehosp Emerg Care. 2010 Oct-Dec;14(4):515-30.) og innebærer tuber med liten diameter. Den eneste type av kirurgisk luftvei som jeg har etablert på levende pasient er formel åpen tracheostomi, hvilket er en metode som er uaktuell prehospitalt.

                  Infektion forebygging. Infektion er et vanlig problem. Her vil det være en fordel at tiltak starter tidlig. Rengjøring og antibiotika er de to tiltak som er mulig.

                  Kommentér

                  • Trådstarter

                   #48
                   Metoden som skal brukes er åpen cricothyrotomi.
                   Er den annerledes enn den f.eks jeg har beskrevet?

                   Kommentér

                   • Trådstarter

                    #49
                    Forøvrig en god video, og slik jeg har lært å gjøre det, foruten den "haken" han bruker:

                    > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
                    <i>Gjest</i>
                    Gjest
                    Gjest
                    Last edited by <i>Gjest</i>; DTG 151755 Oct 11, .

                    Kommentér


                     #50
                     Det er det som du beskriver. Men det finns metoder der mann har sett der man perforerer membranet med en nål. Så ventilerer man med nål/kanyle eller så dilaterer man membranet gradvis. Så korrekt metode er å bruke kniv hele veien inn. Er som feks ved innlegende av thoraksdren ikke noen poeng med å lage et litet sår.

                     Tekniskt tips (som må veies opp mot c-spine controll): Legg noe mellom skulderbladene, så skuldrene kommer ned og hodet bøyes bakover.

                     Øvelse: Tørr tren med å kjenn på strukturene på deg selv og andre. Preparater på patologen er alltid bra, men der trenger dere kontakter. Vi øver regelmessig nødprosedyrer på patologen. Kan kombineres med å auskultere ved anestesi/kirurgisk avdeling.

                     Kommentér


                      #51
                      Først og fremst burde denne videoen være pensum her på berget for dette var FLINKE gutter....

                      Jeg så litt ann pasienten her og så fort at det dreide seg om en sprenging. Pasienten våkner til etterhvert og er motorisk urolig men puster selv trass i store ansiktsskader. Dette er ofte synonymt men store hodeskade kan pasienter bli "motorisk" urolige og å bøtte på med morfin kan gjøre at en går virkelig i fella når det kommer til å bedømme bevisthetsgraden hans og for ikke å snakke om bivirkningene dette har på B og C og D.

                      Synes disse medicene gjorde en KONGE jobb med ham. Rask behandling og undersøkelser og RASK medevac for i slike caser er det kirurgen som en må kjøpe tid for at de også kobler opp Infusjon er konge da har gutta på Medevacen en sak mindre og stresse med i tilegg til denne pasienten er KRITISK. og sist men ikke minst luftveier luftveier luftveier.


                      Jeg ser flere ovenfor er veldige på nød crick sett men dette krever mye trening samme som med endotracheal intubering.
                      Selv om en har all verdens utstyr og fancy terminologier så glem ikke KISS regelen (Keep it simpel stupid) for å henge seg opp i alt det avanserte og glemme det basale som å ha kontroll på ABC og ute tiltak her og sist men ikke minst holde pasienten varm da har en gjort en formidabel innsats og økt odsene en smule...

                      Ikke for å virke som en guru eller besserwisser men hatt endel år innen preshospitalt at jeg legger ofte merke til at ferskinger og kursdeltakere ofte blir 10ganger mere avanserte og glemmer det basale med engang de får fingrene bort på det. Eller i omtale og terminologi.
                      Jeg er meget intresert i faget naturligvis såvell som i pedagogikken til andre....

                      Kommentér

                      • Trådstarter

                       #52
                       No offense, men man kan gjennomføre basale teknikker hele dagen, men det hjelper lite hvis vedkommende trenger torakocentese eller cricotyrotomi eller andre livreddende inngrep for å overleve. Dagene med EMP er over, noe all erfaring tilsier.

                       Dette er føringer i TCCC retningslinjene, som er basert på erfaring og utvikling siden 1993.

                       Videre så er ikke cric eller dekomprimering så vanskelig som folk skal ha det til, dvs selve inngrepene. Indikatorer er vanskeligere, men fortsatt mulig å lære seg med trening.

                       Og pas i dette tilfellet var helt i grenseland ift cric eller ikke, men han opprettholdt egen luftvei så da vurderte de det til at behovet ikke var der.

                       Kommentér


                        #53
                        AGR416 : Jeg sier ikke at en kun skal holde seg til røde kors sanitetskolonne standard sanitetsveske men jeg omtalte bare avanserte ting på generell basis. Jeg er ABSOLUTT enig med at luftveiene på pasienten er her truet mere enn en ser med det blotte øye når en får sett pasientens h-kinn ansiktsside og den boblinga/surklinga i tilegg så er må en ha forhøya A-beredskap her uten tvil. og Thorakal dekomprimering er heller ikke dumt og ha i bakhuet at kan bli en realitet. Dumt ikke en fikk noe videre oppfølgning av casuset gjerne med røntgenbilder og CT .

                        Kommentér

                        Slik kler du deg som en vintersoldat

                        Collapse

                        Working...
                        X