Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Nytt artilleri til Hæren: K9 Thunder

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts
 • Trådstarter

  Nytt artilleri til Hæren: K9 Thunder

  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

  - Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.  Admin edit: Legger til introduksjon for de uinvidde m.fler:

  Norge avslutter kontrakten om artillerisystemet Archer> LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Pressemelding | Dato: 06.12.2013
  | Nr: 118/2013

  -Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

  -Det norsk-svenske samarbeidet er omfattende og har på flere områder vist seg å gi gode løsninger for begge land. Jeg ønsker derfor å fortsette øvrige deler av samarbeidet, sier Søreide som også vektlegger de gode erfaringene med kjøp av nye og oppgraderte kampvogner til Hæren fra svensk industri.

  Forsvaret har et behov for å fornye artilleriet sitt fordi Hæren har endret sitt operative konsept mot å bli mer mobilt og å operere hurtigere. Det har vært, og er også, en målsetting om å anskaffe materiell gjennom flernasjonalt samarbeid.

  Norge og Sverige inngikk derfor i 2007 en avtale med mål om å oppnå økt operativ effekt blant annet gjennom felles styrkeproduksjon, samtidig med økonomisk og industriell gevinst.
  Samarbeidet omfatter også artillerilokaliseringsradar (ARTHUR), ildledningssystem (ODIN), ammunisjon, utdanning og trening.

  Priv-til-red.: Kontaktperson i Forsvarsdepartementet på denne saken er spesialrådgiver Birgitte Frisch som kan kontaktes på Birgitte.Frisch@fd.dep.no eller mobil 916 55 718.

  Bakgrunn:

  • Anskaffelsen av nytt artilleri skjer i samarbeid med Sverige.
  • Etter avtalen skulle alle 24 skyts være levert ultimo 2013 og i operativ drift fra ultimo 2014. Status i desember 2013 er at ingen skyts er levert.
  • Norge og Sverige samarbeider fremdeles om artillerilokaliseringsradar, ildledningssystem, ammunisjon, utdanning og trening.
  • NAMMO og BAE Systems Bofors samarbeider om ammunisjonsutvikling og produksjon.
  • Vi har flere eksempler på at Norge kjøper materiell fra Sverige, et godt eksempel er anskaffelsen av nye og oppgraderte CV 90 fra BAE Systems Hägglunds til en verdi av nesten 6 milliarder kroner.
  • Dagens norske artilleri kan holdes operativt frem til 2020. Hvilket artilleri vi skal ha i fremtiden vil bli klart på bakgrunn av en grundig vurdering av alternativene.
  • Forsvarets operative behov er styrende uansett hvem vi kjøper av eller samarbeider med. Dersom vi ser at Forsvarets behov ikke kan dekkes innenfor den tiden som er tilgjengelig, er det forsvarlig forvaltning å stanse.
  • Forsvaret vil nå gå i dialog med sin svenske partner om den videre prosessen.

  Fra Aftenposten.no
  Click image for larger version

Name:	archer-artilleri-forsvaret.jpg
Views:	1
Size:	211,3 KB
ID:	873015
  Forsvaret dropper milliardkontrakt på nytt artilleri  Ingen av de 24 systemene er levert som avtalt. Norge har brukt over en halv milliard på prosjektet, og det er uklart hvor mye penger Forsvaret vil tape.I > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] fredag ettermiddag skriver Forsvarsdepartementet at de avslutter kontrakten om artillerisystemet Archer.

  Ingen levert

  De 24 mobile artillerikanonene skulle etter planen være levert i 2013, men ingen er så langt levert.
  Kontrakten som nå avsluttes har en verdi på rundt to milliarder kroner. Den er en del av et større samarbeidsprosjekt med Sverige som ble inngått i 2007, der målet var å øke slagkraften til de militære styrkene i begge landene gjennom felles innkjøp av nytt materiell.

  Bygget på dumper-chassis

  - Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.
  Acher-artilleriet, som produseres av BAE systems, skulle erstatte de drøyt 40 år gamle M109-skytsene. Det består av et kanonsystem montert på et Volvo A30-chassis, som ofte benyttes på dumpere og skogsmaskiner.
  Uklart hvor mye Norge taper

  - Det har vært en lang prosess mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og deres svenske motparten. Det har vært en kravliste og en tidsprogram som ikke har blitt oppfylt, selv om vi hele tiden hadde håpet at det skulle fungere, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch.
  Dagens M109-system kan brukes frem til 2020, anslår Forsvaret. Hva som blir alternativet til Archer-systemet er foreløpig uklart.

  Forsvarsdepartementet opplyser at Norge totalt har brukt 550 millioner kroner på prosjektet.
  - Hva blir det økonomiske tapet for Norge på grunn av at kontrakten brytes?
  - Det vet vi fremdeles ikke. Det er blir en kontraktssak. Men vi har brukt penger på utvikling sammen med svenskene, sier Frisch.

  Publisert:

  Les også:
  > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
  Rittmester
  OF-2 Rittmester
  S-1
  Moderator
  Last edited by Rittmester; DTG 051239 Sep 19, .
  Lignende tråder

  #2
  Stas... For det vil jo sikkert bli mye billigere og gå mye fortere å starte en helt ny prosess fra scratch

  Kommentér


   #3
   Kan nesten begynne å lure på om dette ble vedtatt under FDs julebord...

   Sent from my LT25i using Tapatalk

   Kommentér


    #4
    Skulle nesten bare mangle. Synd at det ble slik, det virket som et lovende system.
    Hva er alternativene nå?

    Kommentér


     #5
     Norge har brukt noen milliarder nå på artillerisystem vi ikke skal ha likevel. (MLRS, Archer). Hva blir det neste? Som vanlig så finnes ikke det produktet som oppfyller norsk kravspec, og må spesialproduseres for en enorm pris.

     Kommentér


      #6
      Nå er ikke artilleri fagområdet mitt, ei heller "vogn&sånn" for den saks skyld, men bortsett fra den ganske åpenbare tid og de penger sløst på dette når vi nå trekker oss fra Archer... trenger dette seriøst å være så hinsides dumt da?
      Jeg tenker mobilitet og ildleding her - klarer et to-leddet dumperchassis å levere den mobilitet som kreves for å følge den øvrige brigaden, på belter, sin manøver? Selv om dette skulle være 30-40km bak egne framste og/eller med avansert rocket-assist ammunisjon som videre øker rekkevidden på våpensystem?
      Videre, et 155mm rør er nå, forsåvidt, stadig et 155mm rør. Det som teller her må jo heller være den maskin- og programvaren som får dette røret til å peke der det skal peke, noe som vel må sies å være svært viktig for krumbanevåpen.

      Det jeg prøver å si her, er at selv om det M109-chassis er haugammalt, så - trodde aldri jeg skulle si dette, så mye jeg misliker disse forbanna M113 Bjerkvik-modsa - må det vel være mulig å oppgradere dette med en ny kraftpakke, bredere og bedre belter og et topp-moderne ildledings- og rettesystem? Amerikanerne og Israelerne har nå ihvertfall fått til mye bra på gamle chassis av denne typen, eller? Dette er jo tross alt "bare" snakk om en våpenbærer av en vogn som skal tåle splinter og small arms, og ikke et kjøretøy som skal stå i framste linje som en stridsvogn eller stormpanservogn.

      Magefølelsen min har vært ganske lunken til dette Archer-greiene, uten at jeg egentlig har vært helt kvalifisert til å ha en altfor sterk mening om dette. Hva sier krumbane- og vognfolket?
      MMB
      OR-7 Stabssersjant
      Last edited by MMB; DTG 061845 Dec 13, .

      Kommentér


       #7
       ARCHER har aldri eksistert. Dvs. det er et system som er under utvikling, og BAE Systems Bofors har i hvert fall så langt ikke klart å få det til å fungere, bortsett fra på reklamefilmer, der det har fått god hjelp. Det er store muligheter for at det aldri vil fungere heller. Da er det bedre å kansellere nå når vi har betalt en halv milliard, enn å betale en og en halv milliard til (totalkostnaden var beregnet til 2 milliarder) og motta noe dritt som uansett ikke vil fungere. Eventuelt betale enda et par-tre milliarder og få det til å fungere om ti år.

       Kanselleringen nå er rett og slett beviset for at BAE Systems Bofors har lurt oss med på noe de ikke hadde kompetanse til å levere.

       Det er andre artillerisystemer der ute som er hyllevare, sannsynligvis like gode som ARCHER ville ha vært hvis det tilfredsstilte spesifikasjonene. Et av dem er franske CAESAR som har svært like spesifikasjoner som ARCHER, men som i motsetning til ARCHER har vært i produksjon i en god del år, er i bruk av flere hærer (også til ildstøtte i Afghanistan) og beviselig virker.

       Kommentér


        #8
        Opprinnelig skrevet av MMB Vis post
        Jeg tenker mobilitet og ildleding her - klarer et to-leddet dumperchassis å levere den mobilitet som kreves for å følge den øvrige brigaden, på belter, sin manøver?
        Av egen lille erfaring (har faktisk så vidt prøvekjørt en dumper), så er fremkommeligheten minst like bra som jeg har inntrykk av at Leo/CV90 har. Saken er jo konstruert for å bære tunge lass i ulendt terreng, så det skal være rimelig brutalt før den gir opp.

        Men det er som du sier: et 155mm rør er jo stadig et 155mm rør: liten vits å ha konge mobilitet hvis du ikke får skutt på en dritt
        Eisenhower
        OF-1 Løytnant
        Moderator
        Last edited by Eisenhower; DTG 061911 Dec 13, . Begrunnelse: julestria

        Kommentér


         #9
         Nytt artilleri til Hæren: K9 Thunder

         > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

         Hva nå?

         Kommentér


          #10
          Er det flere som ikke greier å skjønne formuleringen "innenfor tiden som er tilgjengelig" slik det er skrevet i artikkelen, eller er det bare jeg som er fullstendig tjukk i huet?

          Kommentér


           #11
           Heheh, nei jeg også leste den et par ganger før jeg bare gikk videre.

           Er litt sjokkert, må si jeg kjøpte Archer coolaiden etter at jeg så den på discovery. Men situasjonen/uføret det svenske forsvaret har havnet i taler jo litt for seg selv.

           Kommentér


            #12
            Uten at jeg helt forstår hele sammenhengen her: hva er problemstillingen, ettersom kontrakten avsluttes? -jeg skjønner at innenfor de tidsrammene som var satt lot det seg ikke gjøre å levere skytset.

            Kommentér


             #13
             > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

             Norge vil nu forlade samarbejdet og købet af 24 svensk-produceret artilleri systemer, Archer. Et projekt de to lande har samarbejdet om siden 2007.
             Den svenske forsvarsminister Karin Enstrom har tidligere i dag udtalt: “Dette vil påvirke vores forhold”.

             Sverige og Norge var ellers blevet enige om, at købe 24 artilleri systemer var fra BAE Systems Bofors. Men nu vil Norge rive kontrakten i stykker, der siges at være mere end SEK 700 millioner værd.
             Grunden til Norge har valgt at rive kontrakten over er, at systemet ikke opfylder de norske krav, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.             Den norske nyhed vil føre til øgede omkostninger for det svenske forsvar, der samtidig sætter spørgsmålstegn til det svensk-norske forsvarssamarbejde.
             De to lande havde aftalt, og beregnet at omkostningerne ville kunne nedbringes drastisk hvis man gik sammen i dette våbenkøb. Da vedligeholdelse og uddannelse ville kunne laves på tværs af de to lande. Nu stiger omkostningerne altså for det svenske forsvar, som står alene med artilleri systemerne.


             Det svensk-norske samarbejde om Archer som fælles indkøb og langsigtet vedligeholdelse/ uddannelse, har været fremhævet som det mest oplagte eksempel på et vellykket og vigtigt nordisk forsvarssamarbejde. Og man ville på 30 år kunne spare mange hundrede millioner i dette våbenkøb.
             I en skriftlig erklæring forklarer den svenske forsvarsminister Karin Enstrom at hun beklager beslutningen, og at “dette vil påvirke vores forhold.”
             Den norske forsvarsminister håber, at forsvarssamarbejdet mellem Sverige og Norge vil kunne fortsætte på andre områder.

             Kommentér


              #14
              Her er de fire som skal kjempe å bli DKs nye artillerisystem:

              - BAE Systems Land & Armaments, USA
              - Elbit Systems, Israel
              - Nexter Systems, Frankrig
              - Samsun Techwin, Sydkorea

              Kommentér


               #15
               Opprinnelig skrevet av 9echo Vis post
               Er det flere som ikke greier å skjønne formuleringen "innenfor tiden som er tilgjengelig" slik det er skrevet i artikkelen, eller er det bare jeg som er fullstendig tjukk i huet?
               Man ønsket å ha skytsene operative før 2020 da M109 bryter sammen/går av med pensjon rundt de tider, "superkanonene" kan ikke leveres før dette.

               Har lenge vært kritisk til Archer, overaskes ikke.

               Hva kjøper vi så?
               Belter?
               Hjul?
               Tauet?

               Pansret?
               Upansret?

               Kommentér


                #16
                Hvis ikke noen da kommer med den geniale ideen om at vi har jo bombekastere, artilleri kan vi jo kjøpe like før det blir krig.

                Kommentér


                 #17
                 Jeg har flyttet innlegg fra den generelle nyhetstråden hit.

                 Kommentér


                  #18
                  Opprinnelig skrevet av Eisenhower Vis post
                  Av egen lille erfaring (har faktisk så vidt prøvekjørt en dumper), så er fremkommeligheten minst like bra som jeg har inntrykk av at Leo/CV90 har. Saken er jo konstruert for å bære tunge lass i ulendt terreng, så det skal være rimelig brutalt før den gir opp.

                  Men det er som du sier: et 155mm rør er jo stadig et 155mm rør: liten vits å ha konge mobilitet hvis du ikke får skutt på en dritt
                  Dumpere er fine i terrenget men de har et rimelig høyt marktrykk og er ikke spesielt ideele i dyp snø kombinert med bratt lende.

                  Problemet er jo at den er verken fugl eller fisk, ikke like rask på vei som andre hjulkjøretøyer og ikke like allsidig som beltekjøretøyer utenfor vei.

                  Kommentér


                   #19
                   Det er flere alternativer som er i produksjon og som har vist at de virker, bl.a. noen som er med i den danske konkurransen, f.eks. > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] eller > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] som begge har store likheter med ARCHER.

                   Så har vi mer tradisjonelle med belter som > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM], tyske > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] og britiske > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM].

                   Man har jo også tauet skyts som amerikanske > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] som kan være av interesse.

                   Kommentér


                    #20
                    Jeg antar det er de jeg har nevnt minus PzH 2000 og AS-90 (dvs. CAESAR, ATMOS 2000, K9 Thunder og M777) som konkurrerer i Danmark?

                    Kommentér


                     #21
                     Norge var GANSKE nær på å kjøpe PhZ2000 før Archer tullet kom på bordet.
                     Spår at det blir vår fremtidlige skyts.

                     Kommentér


                      #22
                      DONAR

                      > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                      Kommentér


                       #23
                       Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                       Jeg antar det er de jeg har nevnt minus PzH 2000 og AS-90 (dvs. CAESAR, ATMOS 2000, K9 Thunder og M777) som konkurrerer i Danmark?
                       Opprinnelig skrevet av Znuddel Vis post
                       Her er de fire som skal kjempe å bli DKs nye artillerisystem:

                       - BAE Systems Land & Armaments, USA
                       - Elbit Systems, Israel
                       - Nexter Systems, Frankrig
                       - Samsun Techwin, Sydkorea
                       > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                       Kommentér


                        #24
                        Med erfaringen fra ARCHER er det kanskje lurt å satse på noe som virker nå, og ikke noe som er under utvikling og kanskje virker om fem år (eller kanskje ikke).

                        Kommentér


                         #25
                         Må si at det føles ikke helt ueffent at noen faktisk har baller til å gi slipp på en pott så snart spillet faktisk ser håpløst ut. Er pengene tapt så er de tapt.

                         Kommentér


                          #26
                          Mon tro om FD kommer til å utdype begrunnelsen for bruddet?

                          Kommentér


                           #27
                           Opprinnelig skrevet av Kdo_Under Vis post
                           Man ønsket å ha skytsene operative før 2020 da M109 bryter sammen/går av med pensjon rundt de tider, "superkanonene" kan ikke leveres før dette.
                           Aaaaaaah, hjertelig!

                           Kommentér


                            #28
                            Tragisk og typisk transaksjonskostnads sløseri. Hyllevare burde være satsingsområde fremover...

                            Kommentér


                             #29
                             Så da burde man slutte å satse på NSM?

                             Sent from my LT25i using Tapatalk

                             Kommentér


                              #30
                              Ikke skjønner jeg hvordan Bae greide å rote bort dette som i utgangspunktet skulle ha vært å sette sammen i stor grad eksisterende hyllevare med noe modifikasjoner til noe nytt. Ildrør fra FH-77B, sikte-, ildkoordinering- og navigasjonsutstyr benyttet på Bandkanon og FH77, og en lastedumper.
                              Det franske systemet tror jeg neppe har så mye for seg, siden det har mindre mobilitet (kanon på lastebilchassis) og beskyttelse enn det Archer var påtenkt å skulle ha.

                              Fordelen med belter er høyere potensiell hastighet i kupert lende enn hjul. + fremkommelighet i ekstremt terreng (steinrøyser, gjørme & snø).
                              Fordelen med hjul er lavere driftskostnader. Hvilket var grunnen til at svenskene i sin tid ikke valgte å sette FH-77 på belter.

                              Så lenge man ikke har vært direkte involvert i prosessen, og FD ikke går mer i detalj om hvorfor Archer ikke holder mål, så er det i grunn vanskelig å gjøre seg opp en fornuftig mening om saken.

                              Men nå er det jo en del anskaffelsesprosesser i Forsvaret som man ikke har vært helt heldige med i den senere tid, spesielt på luftforsvarssiden, så da var vel Archer det prosjektet som var lettest å ofre får å få bedre balanse i budsjettet IMO.

                              Og mht. ny vs. prøvd teknologi: "Den som intet våger intet vinner". Men da kan man til gjengjeld ikke forvente å vinne hver gang man våger heller.
                              Men vinner man på å gå nye veier, så vinner man til gjengjeld ofte stort på det.
                              Gammeloppklesk
                              Reservebefal
                              Last edited by Gammeloppklesk; DTG 071059 Dec 13, .

                              Kommentér

                              Slik kler du deg som en vintersoldat

                              Collapse

                              Working...
                              X