Støtt Milforum på Vipps #587 879

Global toppreklame

Collapse

Googlereklame tråd

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Energi og energisikkerhet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Apropos GE Hitatchi, så sier de at de regner med å måtte skalere opp produksjonen til minst fire reaktor-fabrikker for å dekke etterspørselen etter SMR'er. Det er velkjent teknologi, så de kommer til å få tak i nok eksperter, men de må utvide rent fysisk for å produsere alle komponentene i store nok mengder:
  'Huge demand for SMRs’ - so what are the key challenges?
  He said that when GE Hitachi talks to potential customers about its BWRX-300 SMR "they’re not talking about one or two reactors, it’s ‘we need 10 or 20 of these reactors'".

  The scale of demand means there will be pinch points in order to meet the required numbers, Ball said, such as forgings and reactor pressure vessels: "There’s limited capacity today but is it insurmountable? It’s not. We know how to do it, it’s just a matter of building up that capacity and there needs to be a clear demand signal - ultimately these suppliers, these manufacturers, want to see real orders so that they feel comfortable investing in their plants to increase capacity."

  Ball added that, because the BWRX-300 is essentially a 10th evolution BWR with the same components, same fuel and same way of performing outages, they are hiring and training up workers for the SMRs - which the company hopes to have operational from 2028 - working on their existing reactors.
  (...)
  He said that Holtec expected to eventually need at least four SMR manufacturing industrial sites around the world - each producing around four SMRs a year - to meet demand, with the company "in discussions with a lot of utilities in the US and abroad".

  Kommentér


   Opprinnelig skrevet av Tusseladd Vis post
   Trond Mohn står bak et nytt selskap som vil drive små modulære reaktorer i Norge innen femten år:
   VG: Trond Mohn vil starte kjernekraftverk i Norge
   Det høres veldig bra ut når en investor som både har penger, innsatsvilje og tro på kjernekraft stiller seg i bresjen for noe slik. Kanskje de sidrumpede offentlige organene våre får ut fingeren?
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér


    Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post

    Det høres veldig bra ut når en investor som både har penger, innsatsvilje og tro på kjernekraft stiller seg i bresjen for noe slik. Kanskje de sidrumpede offentlige organene våre får ut fingeren?
    Enig.

    Enkelte av de som fremstilles som eksperter, spesielt de fra IFE, virker utrolig lite løsningsorienterte og fryktelig byråkratiske i sine uttalelser. Det er få ikkenukleære land i verden med et bedre utgangspunkt enn Norge. Vi har en solid industriell og akademisk base. Vi har opparbeidet en meget god sikkerhetskultur og kompetanse fra oljeindustrien, herunder engineering og analyser knyttet mot feilmoder og kritikalitet. Dette er tunge fagfelt som egentlig er helt frikoblet fra oljeindustrien. Vi har sertifiseringsmiljøet på Høvik som vil være i stand til tilpasse utenlandske regler til Norske forhold, om nødvendig, eller følge det opp direkte. Vi har operatørmiljøer som til daglig styrer prosesser med skadepotensial som nærmer seg en reaktor, kanskje betydelig verre. Vi har et rekrutteringspotensial av en annen verden i forhold til utdanning eller OJT i USA(språk/kultur) for å lære seg faget. Vi har en dødspen fysiker som jobber for harde livet med å gi folk kunnskap om emnet (nei, jeg tenker ikke på @hvlt) Vi har vist at alt vi gønner på med klarer vi å gjøre bedre eller minst like godt som andre land. (Ikke fotball). Vi har rett og slett ingen unnskyldninger for å la være, for det vil innebære å bli akterutseilt i energikampen.
    Artillery is the God of War

    Kommentér


     Nå må vi få stortingsvalget i gang snart slik at noen kan stemme ut denne idioten av en energiminister vi har:

     https://www.vg.no/nyheter/innenriks/...il-kjernekraft

     Det bekrefter jo bare det allmennheten vet: At politikere har halm i huet. Nisser.

     Kommentér


      Veldig apropos, olje- og energiministeren er med på offisiell åpning av Baltic Pipe i dag - gassrør fra norsk sokkel til Polen, i første omgang via noen andre rør i Danmark enn tiltenkt fordi en miljø-sak forsinket en del av strekningen. Men røret kan nå full kapasitet tidligere enn forventet:
      E24: Aasland på gassrør-åpning i Polen: Kan være i full drift før nyttår
      Tirsdag er olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) med på åpningen av røret i den polske byen Szczecin. Det skjer midt i en energikrise med gassmangel i Europa, etter at Russland har kuttet sine gassleveranser.

      Allerede den 1. oktober skal gassen begynne å flyte gjennom Baltic Pipe. Men utfordringer med noe teknisk utstyr gjør at kapasiteten blir mindre i starten enn tidligere beregnet.

      Til gjengjeld kommer røret trolig i full drift tidligere enn ventet. Baltic Pipe kan settes i full drift allerede i slutten av november, altså over en måned før skjema, ifølge en melding fra utbyggerne.

      Kommentér


       Det vi trenger er ikke bare en bedre måte å produsere energi på, men vi trenger også en revolusjon i logistikkbiten. Gassrør og strømkabler er fine de, men samtidig har de jo sine utfordringer.

       Er svaret mindre fusjonskraftverk?
       There is a curse. They say: may you live in interesting times.

       Kommentér


        Fusjon ligger langt fram. Atomkraftverk som bruker små modulære reaktorer (SMR) ligger nærmere i tid, er kjent teknologi, og har den fordelen at de kan bygges på fabrikker og installeres der som forbruket skjer, noe som reduserer tap i distribusjonsnettet. Solcellepanel på tak har også den fordelen. Men vi vil alltid trenge noe distribusjon. Batteri-lagring hører også med i fremtidens kraftsystem.

        Når man skal transportere energi over lengre avstander, og lagre den over tid, så kan såkalt "power-to-gas" (windgas) bli mer aktuelt, altså at man produserer syntetisk naturgass (metan) ved hjelp av strøm, vann og karbon. Denne teknologien har allerede bedre enn 50% virkningsgrad, og kan gjenbruke eksisterende infrastruktur for gass, som rør og gasslager. Derfor kan den i teorien erstatte bygging av lange høyspentkabler og sjøkabler. Men "power-to-gas" er ikke i bruk i stor skala ennå, og man må ha tilgang til karbon - helst karbonmonoksid - for å drive prosessen. Å hente karbonet ut av atmosfæren ville være energikrevende - det er enklere å hente karbonet ut av avgasser fra industri og gasskraftverk. Men man kan kanskje tenke seg at f.eks. Island eller Norge eksporterer karbonmonoksid produsert fra atmosfærisk karbondioksid, som så kan brukes til å omdanne elektrisitet til metan med energi fra sol- vind- og atomkraft nede på kontinentet. Så kan også de kraftverkene som brenner denne gassen fange karbonet fra eksosen for å gjenbruke det.

        Kommentér


         Flyttet to innlegg inn her:

         Russisk trussel mot norsk gasseksport

         Znuddel - moderator


         Odd objects attract fire. You are odd.

         Kommentér


          Innlegg om Nordstream er flyttet, fortsett diskusjonen der:

          Mulig sabotasje på Nordstream-ledningene

          Znuddel - moderator
          Last edited by M72; 4 Dager siden. Begrunnelse: Fikset lenke
          Odd objects attract fire. You are odd.

          Kommentér


           Russland truer med å stenge gassen gjennom Ukraina til Øst-Europa:

           https://www.aftenposten.no/verden/i/...riser-i-vinter
           Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

           Kommentér

           Working...
           X