Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Er det greit at fanger tortureres i krigen mot terror?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  [quote=1.4papa]
  Opprinnelig skrevet av "Holger Danske":35igexf4
  Tortur er en modbydelig ting og bør ikke forekomme under nogle omstændigheder. Men vi havde en situation i Irak, hvor de danske styrker fangende nogle oprører som de vidste stod bag et bagholdsangreb som dræbte en dansk soldat og sårende flere. De fik under forhørende en hårdhændet behandling, da de nægtede alt. Det bør selvfølgelig heller ikke forekomme, men jeg har foreståelse for at det kan ske i sådanne situation. Du forhører nogle som ved har dræbt en af dine kammerater, så kommer føleserne let til at tage over. Beklageligt, men forståligt.
  Sagen var i retten i Danmark og de indvolveret blev frifundet...
  I en slik situasjon er det heller ikke så merkelig at de ble frifunnet, jeg vil tro dette kan ansees som å handle i affekt (altså emosjonelt ute av kontroll i gjerningsøyeblikket), noe som har skjedd til alle tider. Det er ikke korrekt, men det er forståelig.
  Finnes flere kjente bilder av tyske krigsfanger fra WW2 som har fått seg en blåveis eller en blødende nese umiddelbart etter å ha blitt tatt til fange etter bakhold e.l.

  Derfor er det vel også Militærpoliti og Etteretning som helst skal ta hånd om krigsfanger så fort som mulig, siden de forhåpentligvis ikke har vært like involvert i situasjonen tidligere, og enklere kan fokusere mer på konvensjons- og lovmessig korrekt behandling.

  Hvis Danmark derimot systematisk hadde flydd alle sine fanger til en egen leir på Færøyene for å planmessig mishandle dem der, ville situasjonen være en helt annen....[/quote:35igexf4]

  Nu var det altså efterretningsofficerer og MP'er der udførtet det!!! Men de havde boet sammen med de danske enheder i næsten et halvt år, derfor spiller føleserne dem et pus... Efterretningofficerer er derefter kun udsendt 3 mdr. ad gangen...

  Kommentér


   Opprinnelig skrevet av Arctic1
   Opprinnelig skrevet av No fear
   Jeg vil gjerne sitere en professor fra strafferetten Jon Skeie;
   ¨Når man har gransket den offentlige strafferett gjennom tidene kunne man være fristet til å si at de fleste og groveste misgjerninger er øvet av offentlige myndigheter i rettens navn.¨
   ?
   Dette var mere rettet til Holger danske om danskene som ble frikjente, men er det vanskelig å se det i litt større perspektiv med tanke på tortur generelt og det jeg siterte...?

   Kommentér


    En interessant artikkel med relevans til temaet...

    ¨UK forces taught torture methods.¨
    > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

    Kommentér


     > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

     British service members say they were subjected to "psychological pressure"

     Kommentér


      En til:

      > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

      Iransk diplomat: - Jeg ble torturert av CIA

      (VG Nett) En iransk diplomat, som ble holdt fanget i Irak i to måneder, hevder han ble torturert av CIA.

      Av INGUNN ANDERSEN

      Kommentér


       Jeg vil si tortur er nødvendig i visse tilfeller. Er det feks en person som de VET sitter med informasjon om et kommende terrorangrep hvor flere hundre, om ikke tusen, personer vil dø, og han ikke vil fortelle dette frivillig. Da er tortur nødvendig.

       Kommentér

       • Trådstarter

        Eraser:

        Hvis du vil inn til tjeneste i 2.bn BØR du forandre holdninger til dette.

        Har du lest hele tråden? Jeg råder deg til å gjøre det, så lærer du kanskje noe om hva slags regler som gjelder ved behandling av fanger osv.

        Vet du er ung, og at det er en stund til du skal inn, men gjør noe med holdningene dine.

        Bare et lite råd.....

        Kommentér


         TORTUR ER FORBUDT; av Jan Boye Bergh.

         Tortur (dvs. ulike former og grader av voldsanvendelse mot person og annen fysisk eller psykisk integritetskrenkende handling for å fremkalle fysisk smerte eller psykiske lidelser) er noe meget uønsket og negativt. Etter norsk straffelov (strl.) jfr særlig strl. § 228-233 samt flere delikter er tortur klart nok forbudt. Dette forbudet gjelder for enhver, både for privatpersoner som for personer i offentlige stillinger som eksempel politi, fengselsvesen, barnevern/psykisk helsevern/mv, herunder også medlemer av statens væpnede styrker (militære).

         I Folkeretten er tortur gjennom en rekke internasjonale avtaler, herunder Europiske menneskerettighetskonvensjonen samt FN konvensjonen om sivile politiske rettigheter forbudt, for å nevne to sentrale traktater. I Folkeretten antar man også at forbudet mot tortur er en uskreven regel som ingen stat kan "vri seg unna" ved å hevde at man ikke har undertegnet noen internasjonal avtale om dette og andre ynkelige utspill.

         Dette med "tortur" er ikke noe man kan ta med lettvinthet eller bare slenge ut påstander om uten å ha et minimum av forståelse ad temaet. Det blir for latterlig - samt direkte farlig - dersom folk uten et minimum av innsikt herom bare slenger ut påstand om at tortur bør være tillatt til fremme av visse formål i avhørssituasjoner mv. Den som åpner for tortur i alminnelighet må påregne å pådra seg "fiender" og regne med at - om man blir oppdaget for den slags inhuman behandlig - vil bli grepet inn ovenfor - om nødvendig med alvorlig maktanvendelse - til det formål å stanse vedkommende torturist straks. Dette siste betyr slettes ikke at man selv når man skal gripe inn ovenfor folk som bedriver tortur skal begå tilsvarende overgrep. Inngripen ovenfor torturister vil kun være en konkret og målrettet aksjon for å stanse vedkommende og intet mer. Oppdages det eller blir man utsatt for tortur så har man full nødvergerett mot dette, og om nødvendig kan man slå tilbake med alvorlig selvforsvar mot den som bedriver den slags virksomhet enten dette er politi eller militær.

         At enkelte hevder at tortur bør være tillatt under gitte omstendigheter er direkte galt. Man kan naturligvis oppkonstruere det tilfelle - som forsåvidt kan være fult ut realistisk - at man har pågrepet en person som innhar info om at et storstilt atomvåpen angrep er i gjære. Spørsmålet er så om det i anledning avhøret kan anvendes alvorlig tortur for å presse opplysninger ut av den person som er pågrepet (krigsfange eller terrorister mv). Svaret blir nei! Det er moralsk sett ikke forsvarlig å torturere vedkommende med harde midler. Dette må gjelde uten noen modifikasjon. Andre effektive metoder må derfor anvendes mot de trussler man evt. står ovenfor. Man må ikke gå rundt i så naive forestillinger å tro at dersom vi tillater tortur så har vi løst de problemstillinger man står ovenfor. Torturen kan avstedkomme en rekke feilaktigheter mht opplysninger man får av tortur-offeret. I tillegg kommer en forråelse av konflikten man står oppe i der tortur er tatt i bruk, som lett førere til at andre parter tar i bruk tilsvarende metode.

         Forskjellen mellom tortur og annen hardhendt behandling er naturligvis vanskelig å trekke opp. Men utgangspunktet er rimelig klart en pågrepet fange skal behandles humant og om nødvendig med fasthet, da blir det ikke særlig rom for ulike grader av sadisme. I et slik perspektiv blir derfor tortur - i enhver fantasifull vending - helt uakseptabel. Som nevnt må andre metoder søkes anvendt for å forbygge og gripe inn ovenfor de farer/situasjoner man står ovenfor. Eks; under folkemordet i Rwanda (år 1994, minst 800.000 sivile drept på ca 100 dager med primitive våpen) gir det liten mening å begynne å torturere ledere eller personer med innsikt om planene for folkemordet når disse er pågrepet. Det er tilstrekkelig å holde vedkommende internert (i varetekt). Andre metoder må derfor anvendes for å gripe inn i det pågående/eller forstående folkemord, herunder etterretning. Samt selvfølgelig om nødvendig anvende alvorlig organsiert maktbruk/våpenbruk og da begrenset til i den hensikt å stanse "etnisk rensing" der og da. Tortur av person som allerede er satt ut av kontroll (som ikke kan fortsette å medvirke/utføre drapshandliger under et folkemord) har ingen hensikt.

         Kommentér


          Grunnlovens paragraf 96, 2. punktum gir klart svar: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          Kommentér


           Fjellvåk - kilde ?

           Kommentér


            Til "sofakriger". Ad Forbudet mot tortur. Se blandt annet disse kilder: Norsk straffelov forbudet mot drap/fysiske integritetskrenkelser. Norsk grunnlov av 1814 § 96. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen av 1950 art 3. De Forente Nasjoners konvensjon om sivile og politiske rettigheter av 1966 art 7.

            Kommentér


             Opprinnelig skrevet av Fjellvåk
             Til "sofakriger". Ad Forbudet mot tortur. Se blandt annet disse kilder: Norsk straffelov forbudet mot drap/fysiske integritetskrenkelser. Norsk grunnlov av 1814 § 96. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen av 1950 art 3. De Forente Nasjoners konvensjon om sivile og politiske rettigheter av 1966 art 7.
             Jeg var mer ute etter hvor du hadde klippet artikkelen ifra. Hvis det er du som er forfatteren er det jo ok, ellers er det god kutyme å legge en link til kilde.

             Kommentér


              Til sofakriger. Innlegget "Tortur er forbudt" er av Jan Boye Bergh. Antyder du plagiat bør du skjerpe deg.

              Kommentér


               hissig nykommer her. Sofa mener nok bare at det er normal høfflighet å gjøre det skulle andre ønske å lese/vurdere kilden, samt at det er å annse som å opptre som ryddig i en debatt å oppgi kildene. Gusfraba som jack nicholson sa..

               Kommentér


                Til twominds, samt sofakriger. Fjellvåk er ingen hissig type. Det er selvsagt i orden å etterspørre forfatter. -Hilsen "fjellvåke"

                Kommentér


                 Det har de nettopp gjort og du bet hodet av dem.

                 Så kan vel jeg ta fram teskjea - hvor har du hentet tekstbolken du siterte fra !?

                 Jeez...

                 Kommentér


                  Opprinnelig skrevet av Fjellvåk
                  Til sofakriger. Innlegget "Tortur er forbudt" er av Jan Boye Bergh. Antyder du plagiat bør du skjerpe deg.
                  Jøssenamn. Pust gjennom nesen.

                  Link, mann. LINK. Hvor og når er dette publisert ? Eller er det deg ?

                  Kommentér


                   Jeg har forsøkt å google både navn og tittel men fant mye annet rart..

                   Kommentér


                    Opprinnelig skrevet av 84mm
                    Jeg har forsøkt å google både navn og tittel men fant mye annet rart..
                    Det finnes bare en "Jan Boye Bergh" i Norge iflg tlfkatalogen. Iflg Google, Kvasir og AltaVista har han ingenting publisert under det navnet.
                    "Jan Bergh" har skrevet en bok om troll.....

                    Dette kan jo selvsagt være publisert i noe som ikke er på nettet og det må vi bare respektere. Men da er det jo fint om det oppgies hvor og når.

                    Innlegget er jo ikke noe særlig kontroversielt - så det er kanskje ikke så vesentlig.

                    Kommentér


                     Dersom "sofakriger" ikke har forstått hvem som har skrevet innlegget "Tortur er forbudt" så gjentas dette for aller siste gang. Forfatter av innlegget er Jan Boye Bergh. Bergh og fjellvåk er identiske personer.

                     Kommentér


                      Opprinnelig skrevet av Fjellvåk
                      Dersom "sofakriger" ikke har forstått hvem som har skrevet innlegget "Tortur er forbudt" så gjentas dette for aller siste gang. Forfatter av innlegget er Jan Boye Bergh. Bergh og fjellvåk er identiske personer.
                      Flott, takk for avklaring !

                      Kommentér


                       Opprinnelig skrevet av Fjellvåk
                       Til twominds, samt sofakriger. Fjellvåk er ingen hissig type.
                       Fjellvåk:
                       Hvorfor omtaler du deg selv i tredje person?

                       Kommentér


                        Til no fear. Anbefaler bruk av spalteplass her til andre spørsmål. Jeg er stadig "fjellvåk". Om din påpeking av hvordan jeg formulerte meg så sier jeg bare det om igjen, "fjellvåk" gidder ikke å svare.

                        Mht. dette med tortur så er det også sentralt å få frem som "twominds" har antydet. Anvender du tortur - eller i det hele bryter krigens folkerett - så kan du heller ikke forvente at motparten i en væpnet konflikt avstår ifra bruk av tortur. - Dermed - som twominds sa - bidrar du til at motstanderen behandler norske/allierte fanger tilsvarende i strid med krigens lover.

                        Kommentér


                         fjellvåk, du oppnår svært lite her med å opptre arrogant og usaklig. Hold deg til tema, snakk saklig og av både gramatiske og normative grunner i første person når du omsnakker deg selv. Ellers tror jeg vi i stor grad er enige, bortsett fra at jeg er noe mer pragmatisk, siden teori og praksis er to forskjellige diskusjoner.

                         Kommentér

                         • Trådstarter

                          Opprinnelig skrevet av Fjellvåk

                          Anvender du tortur - eller i det hele bryter krigens folkerett - så kan du heller ikke forvente at motparten i en væpnet konflikt avstår ifra bruk av tortur.
                          Det er jeg uenig i. Bruk av tortur kan ikke legitimeres med at motstanderen har brukt tortur.

                          Det betyr at logisk, antitetisk utledet av det foregående argumentet, kan man ikke si at man ikke kan forvente at fienden skal avstå fra tortur selv om du bruker det. (Jeg understreker at denne siste utledningen kun er ment som et resonement, og ikke et uttrykk for min mening.)

                          Kommentér


                           nei du kan ikke bruke det som argument for egen bruk av tortur, men at det medfører risiko for represalier hos egne POW. Det var tanken min ihvertfall.

                           Kommentér


                            Avklaring.
                            - Dersom du selv velger å torturere en pågrepet person så vil dette kunne være beveggrunn til at motparten også selv griper til tortur ovenfor vår egene som er tatt til fange. Motparten har sevfølgelig ingen rett til dette som følge av at den andre part i konflikten bedriver tortur, akkurat som at den første som satte igang med tortur heller ikke har noen rett til dette.
                            - Tortur er og blir forkastelig og bør være forbudt under alle omstendigheter.
                            - Dette har med "eksemplets makt" å gjør.
                            - Overholder Norge krigens folkerett så kan - men ikke nødvendigvis fult ut garantert - dette føre til at motparten også velger å respektere krigens lover, noe som vil føre til at det ikke skjer en unødig brutaliseringen av konflikten, som eks i Bosnia rundt 1993-94, der man manglet enhver respekt for dette.

                            Fjellvåk tillater seg å være "brysk" i tonen fordi dette med totur bør være rimelig greit. Nulltoleranse mot dette er den eneste løsning hvis man ønsker en viss humanitete også i væpnede konflikter.

                            Har selv en del mil erfaring" (som befal) og vet derfor noe om dette temaet tortur, som er så viktig å få folk til å forstå at må tas klart avstand ifra. -Vennlig hilsen "fjellvåk".

                            Rettet opp en skrivefeil i innlegget, som fjellvåk selv påpekte, Isak

                            Kommentér


                             Skrivefeilen rettet opp i innlegget, så dette er slettet, Isak

                             Kommentér


                              Bosnia er et interessant eksempel når det gjelder brudd på krigens folkerett - men ikke på tortur som virkemiddel.

                              I Bosnia er det ikke snakk om 2 parter, men et varierende antall over tid. I 93-94 er vel antallet cirka 4 eller 5 avhengig av man teller med FN styrken.

                              Om allle begikk brudd på krigens folkerett er vel varierende - også fra person til person. En borgerkrig er også veldig problematisk ifm brudd på krigens folkerett - blant annet på grunn av dette med fordriving av folkegrupper.

                              Men med fokus på tortur så var det lite fokus på at dette ble brukt som middel av noen av partene. Lite korrekt fangebehandling ja - men ikke pga bruk av tortur som virkemiddel for å få ut informasjon. Så jeg ser ikke helt argumentets relevans.

                              Kommentér


                               > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

                               Etter min mening et godt eksempel på når terrorister burde tortureres til døde for moro skyld...

                               Kommentér

                               Slik kler du deg som en vintersoldat

                               Collapse

                               Working...
                               X