Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Krav om egen HV-beret

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Er den like stygg som på bildene? Den ser jo ut som om Sivilforsvaret parret seg med en Lotte og barnet ble HV-bereten.

  Kommentér


   Og det alle lurer på - hvilken flash fikk du?

   Kommentér


    Jeg tror den er en rund versjon av denne:

    Kommentér


     Så noen bilder av soldater med den nye lefsen. Satan så stygg. Den kommer til å "forsvinne"

     Kommentér


      Nå må dere slutte her! Med litt vann og litt bruk så blir den riktig så bra. De må bare brukes litt først. Flash: har du befalsutdanning i en våpenart, bærer du den flashen. Menige og korporaler HVs egen svarte og grønne. Jeg har mine kurs i HV så da får jeg ikke infanteriets om jeg så har aldri så lang fartstid som vernepliktig, vervet og med diverse medaljer for utenlandstjeneste i infanteriet. Det er litt synd. Men så får det bli slik, da. De som i HV er ansatt i Hæren bærer bereten derfra med respektive flasher.

      Grå er da tøft det.

      Kommentér


       Grå ser ut som sivilforsvaret og er ikke stilig.

       Kommentér


        Tyskerene syntes jo at feltgrå var en veldig fin farge...

        Kommentér


         Prøyserene lager bra guns, men at de er rå på fashion er jeg ikke med på.

         Kommentér


          Slutt å tull. Slik ser Sivilforsvarets beret ut, og den er blå!

          > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

          > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]
          Din_Laban
          OR-5+ Sersjant 1.klasse
          Last edited by Din_Laban; DTG 131518 Jun 13, .

          Kommentér


           Jeg spaserte ut av HV med høye kneløft, noen år på overtid, i 2006 ("Du innkalles til innlevering av utlevert utstyr og våpen. Årsak: alder.") .

           Inntil da hadde HV-soldater en stk. feltuniform (M/75) med feltlue (M/51). Befal i HV hadde i tillegg utlevert en uniform for "penbruk", dette var såkalt permuniform. Fram til en gang på 90-tallet var det en M/70 med beret, ca. 2001 fikk jeg utlevert en M/98 med beret til (dvs. bereten kjøpte jeg på FUNIF hvis jeg husker rett). Denne var ment kun til "penbruk" for befal, med forgylte distinksjoner og tjenestegrenmerker (HV). Bereten var selvfølgelig Hærens standard olivengrønne.

           Nå når bl.a. Hæren har innført diverse nye bereter, synes jeg det er flott at HV viser sin egenart med sin egen beret. Jeg regner med at den er ment først og fremst til "penbruk" og at man i felt bruker enten feltlue eller hjelm. Jeg tror forresten jeg byttet inn min stålhjelm M1 med Cato Ringstad aramidhjelm ca. 2001. Det var da i hvert fall et stort fremskritt (bortsett fra at før det brukte HV aldri hjelm, feltlue var hodeplagget, stålhjelmen lå i sekken eller hjemme).

           Kommentér


            Nå er HVs Innsatsstyrker av et litt annet kaliber enn F/O avdelingene. De er inne to-tre uker i året normalt til øvelse, pluss øvrige aktiviteter som kurs, støtte til andre avdelinger osv. Beret brukes i garnison, i kjøretøy og overalt ellers der det er disp for det. På troppsjefs ordre, eller I-styrke sjefs ordre bæres de hodeplagg som finnes hensiktsmessig, enten det er hjelm, feltlue, membranlue eller patruljehatt. Utenom dette kan beret brukes.

            Jeg har tre uniformer utlevert, M/75, M/04 og membranuniform. Jeg har også Forsvarets fleecejakke. Til alle disse kan beret brukes. Og den sender signaler ut at dette er en avdeling. HV-I ser omtrent ut som Hæren, bare med egen beret i disse dager.

            Kommentér


             Laban, den nye er ikke stygg fordi noen har formet den dårlig. Den er stygg fordi fargen gir flere av oss assosiasjoner til Sivilforsvaret (da dems eldre uniformer, og ikke beret) mens andre ser en utvasket Lotte-beret. Mulig alle bildene jeg har sett har hatt dårlig hvitbalanse, men den ser virkelig grå-blå ut. Om det er det som er "fjellgrå" så har vel jeg ikke samme oppfatning av fargen som dem som laget den.

             En kan jo uansett se HV folk på en mils avstand. Trenger ikke enda et "kvalitetstegn"..

             Kommentér


              Den er grå! Og fargen er flott den og viser til fargen på den gamle feltuniformen Forsvaret hadde før krigen en gang. Det er ikke noe verre enn at fargen på TMBNs beret henviser til Telemark Regiments farge på jakkeslagene en gang.

              Her er forresten Lotteforbundets farge på bereten; lavendel, en litt lys lilla: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM] -hele siden er farget i lavendel.

              Om HVs utseende, så ser F/O ut som Brigade Nord på 80-tallet sånn røfflig, mens HV-I likner Hæren forøvrig pr. i dag. Hva essal mener er "kvalitetstegn" -jeg skjønner ikke heeelt hva essal mener med dette. Har essal at HV negative opplevelser eller assosiasjoner til HV, eller ser på HV som underlegent noe annet?

              Kommentér


               Tok 3 bilder fra HVs facebook, og pelte ut et par farger fra bereten til de folka som var på bildene.

               Jeg håper inderlig det kun er foto'ene som lyver, og at det er en mer grå-grønn enn grå-blå farge.

               Litt tull av meg å dra det opp her, men det å få en membran uniform eller at alle har samme beret er ikke det samme som å være god. Og ja, vi kommer alltid til å være underlegne de fleste andre som driver på innenfor infanteri-feltet.

               Kommentér


                Ah, nå aner jeg at du mener det skal mer til enn en beret for å være god?
                HV er fullt på høyde med andre avdelinger med tilsvarende treningsnivå.

                Kommentér


                 Jeg oppfatter essal helt tydelig dithen at han ser ned på HV som avdeling. Hvis man ikke har tillit til at man kan gjøre den jobben man er satt til, så bør man vurdere om man skal fortsette å å gjøre den. Hvis man skal bekjempe stridsvognsenheter, og ikke har tilsvarende materiell annet enn hester og sabler, så må man revurdere sin taktikk og ikke velge å gå til strid der man går til frontalangrep på en slik enhet! Da må man gjøre noe annerledes. Likevel vil nok mange være fanget i et gammelt paradigme om at man bruker nettopp en slik taktikk.

                 F/O strukturen fungerer så godt den kan med de midler og rammer den er gitt. HV-I har langt bedre kapasiteter, våpen og utstyr. CR12 bør vel ha demonstrert akkurat det. Det som gjør HV-I til en langt mindre slagkraftig enhet enn de mekaniserte, er jo nettopp mangelen på mekanisert materiell, som alltid vil være akilleshælen i en slik sammenheng. Sammtidig trenger ikke HV-I strukturen voldsom logistikk for å kunne operere lenge.

                 Kommentér


                  Re: Krav om egen HV-beret

                  Opprinnelig skrevet av M72 Vis post
                  Ah, nå aner jeg at du mener det skal mer til enn en beret for å være god?
                  HV er fullt på høyde med andre avdelinger med tilsvarende treningsnivå.
                  Hvilke avdelinger er det da?

                  Kommentér


                   Opprinnelig skrevet av Din_Laban Vis post
                   snip
                   Skal jeg bekjempe stridsvogner, kjøretøy eller bare passe på at en full person ikke kommer gjennom min AKP så har ikke bereten noe med det å gjøre.. Ei heller har det noe å si hvilken uniform jeg bruker, så lenge jeg har fått lov til å kle på meg selv (da hadde det hvertfall ikke vært membran).
                   Å bytte ut min beret mot en ny beret endrer ingenting for meg. De 150kr (antatt pris) kunne de heller brukt på ting som er viktig når det brenner på dass, enten det er i form av beredskapsammo (det er ikke så fett å få ut en håndfull skarpe skudd når du hadde forventet full KTS), vedlikehold av slitt materiell eller trening.

                   Så joa, det er viktig å ha godt materiell, og kunnskapen til å bruke det. Men beret er da hverken nyttig eller godt.
                   Og vi har litt forskjellig oppfatning av CR12, til tross for at HV generelt fikk mye bra tilbake.

                   Kommentér


                    Den argumentasjonen om 150,- kr. kunne vi faktisk tatt om ganske mange ting, essal, også i Hæren. Hadde vi f.eks. utfaset alle stridsvogner slik man i Nederland har gjort, kunne man brukt penger på andre ting. All Dry Tech'en kunne man i stor grad latt være å bruke pengher på: man kunne heller levert ut rundiker, brød, kuverter og pålegg slik man pleide for få år siden. Man trenger f.eks. stort sett ikke den lykta på HK'en heller. Patruljehatten er ikke spesielt nyttig og ligger stort sett i bagen. Penger spart der også. Ja, faktisk kunne man klart seg uten mye rart, bare det man gjør funker. En gang i tiden, ble man oppfordret å ta med seg private klær, slik som gensere ol. hvis man måtte møte til mobilisering.

                    Jeg aner ikke om noen kun øver på AKP. Jeg øver på et langt videre spekter, inklusive ild og bevegelse, som nå sist ble gjennomført i Bjerkvik denne uka med skarpt. I det store og det hele så øver vi på mye rart faktisk. Merkelig det der. Kanskje er det fordi at noen mener det er viktig å kunne beherske det.

                    Hvis ikke essal enda har skjønt det, så brukes bereten for å skape avdelingsfølelse, tilhørighet og å sende signaler utad om hvem man er/tilhører. Hvis man opplever det som negativt, så får han leve med det da.

                    Kommentér


                     Jeg har nok ikke vært på beret kurs i HV nei. Og strengt tatt, så har jeg ingen avdelingsfølelse utover min Innsatsstyrke. Hvorfor? Fordi de fleste er på et annet geografisk sted og gjør ting på sin måte. En beret vil aldri endre på det.
                     Det vi derimot har fått er merker, armmerker (PATCHES!!!1) hvor det ene viser HV merket, mens det andre viser hvilket distrikt (samt I eller F/O). Er ikke det nok?

                     Vil du måle tiss? Hvis ikke så kan du lese setningen med AKP på nytt.

                     Kommentér


                      essal. Jeg forstår at du er frustrert over ressursbruken ved din lokale avdeling. Jeg for min del har en helt annen erfaring ved min avdeling. Vi gjør nok litt ulike ting. At Brigaden er lokalisert her i Troms gjør nok sitt til at prioriteringene som følger er å kunne støtte og bistå Brigaden på ulike måter, både med sikring og patruljering, men også at vi kan inngå "genererisk" ved behov. Under CR12 var jeg f.eks. underlagt PBn i et kortere tidsrom, noe begge fant nyttig.

                      Men helt klart, jeg hadde nok også blitt frustrert av at man kun har noen få beredskapsskudd på deling når det blir trøbbel i tårnet. I mellomtiden kan man jo trøste seg med at man skal se ut som "orntlige soldater". Ikke en milits.

                      Kommentér


                       Så, hvor kommer avdelingsfølelsen din fra, kommer den fra Claymore (hvis kartet mitt er riktig) eller kommer den fra HV generelt?
                       Og mener du at den eneste måten å se ut som orntlige soldater er å bruke en sær-egen beret?

                       Kommentér


                        Har ikke dere skjønt det enda? Jeg og essal er tha militia!

                        Kommentér


                         Opprinnelig skrevet av essal Vis post
                         Så, hvor kommer avdelingsfølelsen din fra, kommer den fra Claymore (hvis kartet mitt er riktig) eller kommer den fra HV generelt?
                         Og mener du at den eneste måten å se ut som orntlige soldater er å bruke en sær-egen beret?
                         Ja, min avdeling er Claymore. På samme måte som da jeg var i TMBN, så var min avdeling TMBN (og der var vi veldig glade i vår beret, som kjent). Claymore er en avdeling i HV. TMBN i Hæren. Verre er det ikke. Min avdelingsjef, Maj. Aronsen påpeker overfor oss her at vi skal se ordentlige ut, korrekt antrukket, da med beret, feltlue eller hjelm -og det bestemmes av ham selv, eller troppsjef. Jeg har sett Aronsen slå¨hardt ned på F/O soldater som mixer siviel effekter med militære, og korrekt antrekk skal det være også der. Og beret ser bra ut. Er den utlevert bør den jo i en I-styrke også brukes. Fargen utgjør ikke et problem, slik som du viste til tidligere. Forresten er ikke Claymore kjent for å ha det samme hodeplagget på seg til enhver tid, men en mix inklusive sivile skinnluer mm. og det har det kommet innskjerping på nå. Helt greit det. Hvis vi får ordre om at vi skal se korrekt antrukket ut, at det er tre hodeplagg som gjelder som nevnt, så er det avdelingsjefen som bestemmer det. Til høsten vil nok Ops-Core hjelmen sannsynligvis stort sett være på hodet i felt, og feltlua befinne seg stadig mer i lomma.

                         Kommentér


                          Det svarer ikke på spørsmålene mine...
                          Men la gå, du skal få lov til å syntes at den nye bereten er fin, så skal jeg syntes at den er stygg og fortsatt bruke feltlue om jeg må ha på et hodeplagg.

                          Kommentér


                           Re: Krav om egen HV-beret

                           Fashion before function...

                           Kommentér


                            Opprinnelig skrevet av essal Vis post
                            Det svarer ikke på spørsmålene mine...
                            Men la gå, du skal få lov til å syntes at den nye bereten er fin, så skal jeg syntes at den er stygg og fortsatt bruke feltlue om jeg må ha på et hodeplagg.
                            Du gjør som du føler for, inntil avdelingssjef sier noe annet. ENO.

                            Vet ikke helt hva du ikke fikk svar på, men la gå.

                            Jaffar: jeg har sagt det før, og jeg tror du blir en av oss, en gang. I HV, ett eller annet sted.

                            Kommentér


                             Ja? Det gjør jeg jo, men hvorfor skal den nye bereten endre noe i forhold til i dag? Eneste jeg kan tenke meg er om vi får en "gardist-sjef" og ikke en "boblejakke-sjef" en gang i fremtiden, som vi alle håper sterkt på at vi slipper.

                             Og med mindre jaffar lyver om alderen, så slipper han unna HV, med mindre han har fryktelig lyst. Haha.

                             Kommentér


                              Hehe. Jaffar må nok inn i Hotel Victor tror jeg!!!! Han har jo egentlig lyst også.

                              Håhå, boblejakka er særs populær her oppe. Ser jo helt amøbe ut hele gjengen, men dog, den varmer! Vi fikk ikke lov å bruke svære sivile "russian-style" skinnluer her i vinter. Men ute av syn, ute av sinn. Det kjekke her oppe er at når du sier du er fra Heimevernet, så får du så mye goodwill hos de lokale som Hæren bare drømme om! De sivile støtter oss med alt fra vaffler til kjøttsuppe og losji om nødvendig. Slik sett kan jeg si at HV har noen fordeler Hæren bare kan glo langt etter.

                              Kommentér


                               Krav om egen HV-beret

                               Opprinnelig skrevet av Din_Laban Vis post
                               Det kjekke her oppe er at når du sier du er fra Heimevernet, så får du så mye goodwill hos de lokale som Hæren bare drømme om! De sivile støtter oss med alt fra vaffler til kjøttsuppe og losji om nødvendig. Slik sett kan jeg si at HV har noen fordeler Hæren bare kan glo langt etter.
                               Slik var da på repøvelser i Hæren midt på Østlandet på 80-tallet. Lokalbefolkningen var bare hyggelige mot gutta på rep.

                               Kommentér

                               Slik kler du deg som en vintersoldat

                               Collapse

                               Working...
                               X