Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Krav om egen HV-beret

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Opprinnelig skrevet av Din_Laban Vis post
  TO ting her: først, det er ikke min tolkning. Den påstanden din må du nok bare legge flat. Dette sier offiserene i ledelsen her helt konkret: har du din beskikkelse som befal i en gitt våpenart bærer du flashen derfra!

  Det hjelper ikke å "tolke" her.
  Nei, det er mulig det ikke er din tolkning, men du har i såfall kjøpt argumentene eller latt være å prøve tolkningen opp mot reglementet hvis det du sier er en påvirkning av andre. Den gir jo rom for flere fortolkninger - kun jo vært en hel oppgave til ex.phil... Jeg driter i hva jeg må gå med - jeg sier bare at den er for vag og for lite spesifisert slik at det gir muligheter for fortolkning og straks muligheten oppstår vil det også oppstå ulik praksis. Jeg nevnte tidligere at et eksempel kunne være "har sin grunnleggende befalsutdanning i HV". HVUB og HVBS har sin grunnleggende befalsutdanning (GBU) i HV. HV-befal og deres utdanning regnes som funksjonsrettet utdanning og denne distinksjonen viser seg eks. ved at på dette grunnlaget kan ikke HV-befal engasjeres i stillinger som krever GBU. Dersom intensjonen bak reglementsbegrepet grunnleggende befalsutdanning inkluderte HV-befal har man plutselig to ulike definisjoner av begrepet. Og det kan ikke skape rom for fortolkning?


  Gidder ikke gjøre noe større poeng ut av det andre - annet enn at jeg mener strid er strid og enkeltmann er enkeltmann og at da ikke er så godt som å sette to streker under svaret for at I er, blir og alltid kommer til å være bedre enn F/O. Det avhenger av mange faktorer og når striden kommer så er det den samme striden vi kommer til og den samme fiende vi står overfor - det er poenget mitt. For brenner det skikkelig på dass så må alle gripe til våpen og ikke bare de med mest trening, best fysikk, høyest motivasjon eller best utstyr.

  Kommentér


   Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
   For øvrig er bestemmelsene om beret/flash for personell i HV klokkeklare, slik som jeg leser dem.
   Så hva slags beret bærer en yrkesoffiser i Hæren med GBU fra HV og bistilling i HVs områdestruktur?

   Kommentér


    Hvor fikk han sin befalsutdanning, beskikkelse til SJT -> GIH eller GIHV? Evt. hvor fikk han sin yrkestilsetting -> fra GIH?

    Er han yrkestilsatt i Hæren, så har han for alle praktiske formål byttet gren fra HV til Hæren, og skal forholde seg til reglene for den personellkategorien -> grønn hær-beret med HV-flash.

    Kommentér


     Beskikket til sjt i HV etter gjennomført HVUSK, yrkestilsatt i Hæren.

     Kommentér


      Den gir jo rom for flere fortolkninger - kun jo vært en hel oppgave til ex.phil... Jeg driter i hva jeg må gå med - jeg sier bare at den er for vag og for lite spesifisert slik at det gir muligheter for fortolkning og straks muligheten oppstår vil det også oppstå ulik praksis. Jeg nevnte tidligere at et eksempel kunne være "har sin grunnleggende befalsutdanning i HV". HVUB og HVBS har sin grunnleggende befalsutdanning (GBU) i HV. HV-befal og deres utdanning regnes som funksjonsrettet utdanning og denne distinksjonen viser seg eks. ved at på dette grunnlaget kan ikke HV-befal engasjeres i stillinger som krever GBU. Dersom intensjonen bak reglementsbegrepet grunnleggende befalsutdanning inkluderte HV-befal har man plutselig to ulike definisjoner av begrepet. Og det kan ikke skape rom for fortolkning?
      Hvordan gir den rom for flere tolkninger?

      Har man gjort en av følgende, så skal man ha HV-beret når man havner i HV:

      -HVUB (Beskikket til SJT av GIHV, uavhengig av plikttjeneste)
      -HVBS (Beskikket til SJT av GIHV, uavhengig av plikttjeneste)
      -Lederskapskurs i HV
      -Førstegangstjeneste

      Har man gått HVBS eller HVUB og havner i en Hær-avdeling under nytteperiode/plikttjeneste, så bruker man den avdelingens beret frem til man havner i HV.

      Hvis man har gått HBS, og får seg jobb i HV som stadig tjenestegjørende skal man bære mørk grønn Hær-beret, sort våpenberet (hvis man er kavalerist), eller evt rød beret som MP. Samme hvis man er yrkestilsatt i Hæren på et eller annet tidspunkt, og deretter begynner å jobbe i HV.

      Det samme er tilfellet hvis man havner i HV etter at man har sluttet som befal/offiser i Forsvaret (Hæren).

      Mannskaper skal bære grå HV-beret UANSETT hvor de kommer fra. Flash skal være den våpen-/troppeart eller bransje man tilhører.

      Jeg er jo et lite særtilfelle, da jeg har befalsutdanning fra HVUB fra en haug med år siden, men jeg ble beskikket til Sersjant av GIH, og tilhører den dag i dag Hæren.

      Kommentér


       Opprinnelig skrevet av Reodor F Vis post
       Beskikket til sjt i HV etter gjennomført HVUSK, yrkestilsatt i Hæren.
       Da tilhører vedkommende Hæren ;-)

       Kommentér


        Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
        Da tilhører vedkommende Hæren ;-)
        Jeg skal nevne det for han neste gang jeg barberer meg

        Kommentér


         Det blir helt sikkert mer trøbbel når denne her fases inn snart: > LOGG INN FOR Å SE LENKER <, [TRYKK HER FOR Å BLI MEDLEM AV MILFORUM]

         Kommentér


          Nja...den kommer nok ikke med det første tror jeg...

          Kommentér


           Tror ikke jeg heller og jeg har hatt den i snart tre år.

           Kommentér


            Har de ditcha øreklaffene? Jeg er med på at man ser helt nils med dem trukket ned, men varme ører er jo definitivt et pluss (om man ikke er kavelerist).

            Kommentér


             Opprinnelig skrevet av M72 Vis post
             Har de ditcha øreklaffene? Jeg er med på at man ser helt nils med dem trukket ned, men varme ører er jo definitivt et pluss (om man ikke er kavelerist).
             Fryser man på ørene tar man på utlevert gortexlue. Og på denne skal øreklaffene brettes litt opp for å slippe å se ut som et barnehagebarn. Feltlue med øreklaffene nede utgår med jævlig høye kneløft.

             Kommentér


              Ja, høye kneløft hjelper jo også på å holde varmen.

              Kommentér


               Ja dessverre for nå kan spradebassene i i styrkene få på plass enda flere patcher av ymse slag enn hv merket.

               Kommentér


                Opprinnelig skrevet av M72 Vis post
                Har de ditcha øreklaffene? Jeg er med på at man ser helt nils med dem trukket ned, men varme ører er jo definitivt et pluss (om man ikke er kavelerist).
                Er det en slik Nils du er redd for?
                Attached Files

                Kommentér


                 Neida, BF-en er kosher. Det er verre når man trekker ned flapsene fra innsida av de vanlige gamle feltluene.

                 Kommentér


                  Men de nyere typen Bf kunne Snart komme resten av f/o til gode også snart....

                  Kommentér


                   Alle i HV-12 har fått utdelt HV-beret.

                   Kommentér


                    På tide at man begynner å få den ut. Er jo bare rot på depotene. Under opptaket i starten av 2013 fikk jeg den gamle olivengrønne bereten (den har jo ikke plate engang), med rød flash pga. hvor jeg hadde hatt førstegangstjenesten min (sa de). Når noen måtte bytte beret under årets siste øvelse, fikk de ut den nye Hær-bereten. Så jeg kjøpte nå likesågodt min egen HV-beret på FUNIF i Oslo. Ingen går jo med samme beret per nå uansett, så skiller meg ikke ut...
                    GullwingGroove
                    OR-5 Sersjant
                    Last edited by GullwingGroove; DTG 031713 Feb 14, .

                    Kommentér


                     Opprinnelig skrevet av kokkos Vis post
                     Alle i HV-12 har fått utdelt HV-beret.
                     Både F og I?

                     Kommentér


                      Har FI fått utdelt HV-beret? -åssen skal vi se forskjell da'a?

                      Kommentér


                       Har til gode å se noen i F-styrken med beret. Det går tilsynelatende mest i feltlue eller jegerlue.

                       Kommentér


                        Opprinnelig skrevet av Din_Laban Vis post
                        Har FI fått utdelt HV-beret? -åssen skal vi se forskjell da'a?
                        De har fått utdelt rød BF.

                        Sent from my LT25i using Tapatalk

                        Kommentér


                         Har en halv hær med HVF 08 her nå, ser kun befal\offiserer med beret. Det morsome med det hele er at det kun er MinkeBN sine tidligere dragoner som bærer sin beret da sort med gul\grønn flash eller den forrige utgaven med H5 i gull. Syntes personlig ikke noe om å måtte bytte ut min egen sorte beret da det er min hjemmeavdeling, har blitt forespurt et par ganger om å bytte beret. Noe som aldri kommer til å skje for min del, en gang dragon, alltid dragon.

                         Kommentér


                          Ja det hadde nok gått helt greit og høres ikke i det hele tatt vrangt og merkelig ut om jeg skulle ha tvilholdt på min TMBN-beret - min hjemmeavdeling - fra år 2000 dengang jeg var på misjonsspesifikk kontrakt med Panserbataljonen og deretter 2.Bn i årene etter, mellom 2004-2007. Eller nektet å bruke blå Nordnorge-beret, eller hva den nå heter, men kun TMBN-beret den gangen jeg begynte som stadig tjenestegjørende i PINGKP-C i 2008, eller nektet å begynne å bruke standard grønn Hær-beret nå i sommer da jeg begynte å jobbe på Krigsskolen... fordi "en gang TMBN alltid TMBN" osv.
                          I samme åndedrag, så er det da også merkelig at selv krigsskolekadetter fra FSK, med sin svært prestisjetunge beret, klarer - og tilsynellatende ikke har noen problemer med - å bytte ut denne med standard uniforme Hær-bereten med KS-flash de årene de er kadetter ved Krigsskolen.

                          Er så mye entitlement-syndrome i Forsvaret, og dette sammen med enkelte avdelinger som ikke stiller strenge nok krav om slikt som f.eks. ens type bereter og heller ikke har noen konsekvenser for dem som ikke gidder føye seg fører til den blomsterhagen jeg får inntrykket av at finnes i HV av å lese denne tråden.

                          Kommentér


                           Mangel på konsekvenser..

                           Kommentér


                            Opprinnelig skrevet av MMB Vis post
                            Ja det hadde nok gått helt greit og høres ikke i det hele tatt vrangt og merkelig ut om jeg skulle ha tvilholdt på min TMBN-beret - min hjemmeavdeling - fra år 2000 dengang jeg var på misjonsspesifikk kontrakt med Panserbataljonen og deretter 2.Bn i årene etter, mellom 2004-2007. Eller nektet å bruke blå Nordnorge-beret, eller hva den nå heter, men kun TMBN-beret den gangen jeg begynte som stadig tjenestegjørende i PINGKP-C i 2008, eller nektet å begynne å bruke standard grønn Hær-beret nå i sommer da jeg begynte å jobbe på Krigsskolen... fordi "en gang TMBN alltid TMBN" osv.
                            I samme åndedrag, så er det da også merkelig at selv krigsskolekadetter fra FSK, med sin svært prestisjetunge beret, klarer - og tilsynellatende ikke har noen problemer med - å bytte ut denne med standard uniforme Hær-bereten med KS-flash de årene de er kadetter ved Krigsskolen.

                            Er så mye entitlement-syndrome i Forsvaret, og dette sammen med enkelte avdelinger som ikke stiller strenge nok krav om slikt som f.eks. ens type bereter og heller ikke har noen konsekvenser for dem som ikke gidder føye seg fører til den blomsterhagen jeg får inntrykket av at finnes i HV av å lese denne tråden.
                            Er heilt einig, dette med at alle skal ha sin beret i alle regnbuens fargar er eit problem for HV. I Salamander har folk fått beskjed om at viss dei ikkje vil bruke den blå bereten, så får dei finne seg ei anna avdeling.

                            Kommentér


                             Det er et fargerikt felleskap i HV ja, derfor jeg hadde et lite håp om at alle fikk ut beretene, så kan alle gå likt i henhold til den avdelingen de er i.

                             Kommentér


                              Opprinnelig skrevet av MMB Vis post
                              Ja det hadde nok gått helt greit og høres ikke i det hele tatt vrangt og merkelig ut om jeg skulle ha tvilholdt på min TMBN-beret - min hjemmeavdeling - fra år 2000 dengang jeg var på misjonsspesifikk kontrakt med Panserbataljonen og deretter 2.Bn i årene etter, mellom 2004-2007. Eller nektet å bruke blå Nordnorge-beret, eller hva den nå heter, men kun TMBN-beret den gangen jeg begynte som stadig tjenestegjørende i PINGKP-C i 2008, eller nektet å begynne å bruke standard grønn Hær-beret nå i sommer da jeg begynte å jobbe på Krigsskolen... fordi "en gang TMBN alltid TMBN" osv.
                              I samme åndedrag, så er det da også merkelig at selv krigsskolekadetter fra FSK, med sin svært prestisjetunge beret, klarer - og tilsynellatende ikke har noen problemer med - å bytte ut denne med standard uniforme Hær-bereten med KS-flash de årene de er kadetter ved Krigsskolen.

                              Er så mye entitlement-syndrome i Forsvaret, og dette sammen med enkelte avdelinger som ikke stiller strenge nok krav om slikt som f.eks. ens type bereter og heller ikke har noen konsekvenser for dem som ikke gidder føye seg fører til den blomsterhagen jeg får inntrykket av at finnes i HV av å lese denne tråden.
                              Er nok enorm forskjell på I-styrken og resten av HV. Resten av HV preges av feltluer og på kalde dager BF og andre hodeplagg designet for varme. Innimellom dukker feltluer med Olavsmerke opp. F-styrken preges særdeles lite av uniformsreglementet, folk kler seg etter behov og prøver å se noenlunde ok ut. Hadde befalet fra rekrutten sett oss hadde de eksplodert. En rekke andre veldig militære saker forsvinner også i HV. Sist jeg var inne spaserte vi forbi Obersten, ikke en eneste hilste på ham. Hilseplikt og å stille likt på oppstilling er helt borte. De fleste HV-soldater er praktisk anlagt, og det påvirker hva man forholder seg til. Alle skjønner at uniformering innenfor rammen av "norsk soldat" er nødvendig, men få bryr seg med at alle må se helt like ut. Alle skjønner at grad betyr noe i beslutningshirarkiet, men man ser ikke på en løytnant som noe overmenneske som fortjener respekt bare på grunn av stjernene.

                              Kommentér


                               Er ikke HV-F/O sine manglende evner til å opptre uniformt og enkelte av disse sin vane om å bruke AG3en vannrett over magen som improvisert skålvekt for å veie armene sine på øvelser jeg reagerer på, men heller det at Einar-Enkeltmann driver og kjører egne vurderinger, etter eget forgodtfinnende, på hva slags avdelingsberet vedkommende, eller "SPESIELLE MEG!" mener at han kan, skal og har rett til å bruke, fordi vedkommende mener han og hans tjenestebakgrunn er så forbannet spesiell.
                               Spiller fokol rolle på om dette er snakk om menige mannskaper eller 45 år gamle troppsjefer som var i kavaleriet i 19-pil-og-bue og som "IKKE FAEN SKAL BRUKE NOE DRITSTYGG GRÅ BERET IHVERTFALL!!1!!!!1". En avdelingsberet er en avdelingsberet, og er den beret som skal brukes i avdelingen. Ikke emeraldgrønn fordi du var i TMBN og deretter i Bosnia/Kosovo/Afghanistan en/èn gang. Ikke svart fordi du var stormer, rettere sagt mekanisert infanteri, i førstegangstjenesten. Ikke vinrød fordi man var i FSK på 80-tallet.

                               Grått er valgt som HV-beret. Forøvrig en ganske stilig farge IMHO. Klarer man ikke å kle seg med slikt på hodet fordi man mener det er "så stygt", så mener jeg man har bommet på deltidsgescheften sin...

                               Sånn på siden,
                               Når man fysisk skal/bør bruke beret som hodeplagg er derimot en annen diskusjon. Beret er et seremonielt hodeplagg, og jeg er en større motstander av det å gå KTS med beret på som hodeplagg.

                               Kommentér

                               Slik kler du deg som en vintersoldat

                               Collapse

                               Working...
                               X