Støtt Milforum på Vipps #587 879

Global toppreklame PC

Collapse

Global toppreklame mobil

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fag ved Den Militære Høiskole anno 1938

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Fag ved Den Militære Høiskole anno 1938

  Jeg har tidligere delt et vitnemål fra Krigsskolen på 30-tallet, og nå er turen kommet til å ta en kikk på noe tilsvarende fra Den militære høiskole. Den militære høiskole var grunnlagt i 1817 og hadde altså godt over 100 år med historie bak seg innen vi kommer til 1930-tallets elever. En tilsvarende institusjon i dag er vel kanskje Forsvarets Høgskole, mens om jeg forstår det riktig(?) forsvant den opprinnelige utdanningsinstitusjonen vi snakker om her i kjølvannet av at tyskerne invaderte landet i 1940.

  En forutsetning for å gå på Den militære høiskole var å ha vært igjennom enten Krigsskolen eller Sjøkrigsskolen, og jeg lurer på om det stemmer at man også måtte ha gjennomført noe tjeneste mellom de to stegene også. Det var ihvertfall tilfelle for den vi skal se i eksempelet her, min bestefar, som hadde vært i noen løytnantstillinger mellom fullført Krigsskole og påbegynt høyskole. I følge CVen hans var han fortsatt "Garnisonerende løytnant" under utdanningsperioden også.

  Hvilke fag hadde de så ved den høyeste militære utdanningen i Norge på slutten av 1930-tallet? La oss ta en kikk! Først den flotte (men nå slitte) forsiden på vitnemålet man fikk fra Den militære høiskole:

  Videnesbyrd fra Den militære høiskole - forside

  Dette er ikke det dokumentet jeg besitter som er best bevart, men alt er heldigvis leselig (og det finnes til og med en avskrift for hånd samt en maskinskrevet avskrift i tillegg). Side 2:

  Vidnesbyrd fra DMH - side 2

  Her får vi altså se en oppsummering av fagene (jepp; mer inngående på noen av de følgende sidene!) fra karakterene ved avgangseksamen. Jeg liker spesielt hvordan strategi er stavet. Stratesji er vel mindre brukt i våre dager vil jeg tro; litt usikker på om det var den mest utbredte skrivemåten av begrepet i 1938 også faktisk. Et raskt søk i Aftenpostens arkiv for hele 1930-tallet gir f.eks. 0 treff på det ordet, men 887 treff på 'strategi'.
  Om jeg forstår det riktig hadde man noe forskjellige fag avhengig av hvilken våpengren man selv var en del av når man gikk inn på høyskolen, og det er nok noe av forklaringen på en del av fagene; jeg tipper at et tilsvarende vitnemål for noen fra en annen våpengren vil røpe at det var separate linjer avhengig av nettopp dét. Nederste del av siden ser ut til å indikere at det stort sett fulgte de samme årskullene fra tidligere utdanning når det gjelder hvem som gikk inn på denne høyere utdanningen. Videre til side 3:

  Vidnesbyrd fra DMH - side 3

  Om man trengte i etterkant å forstå vitnemålet så er side 3 av verdi. Her forklares karakterskalaen og bakgrunnen for den rimelig inngående. Legg spesielt merke til teksten nederst som henviser til et vedlegg til vitnemålet. Jeg tror det menes dette vedlegget:

  Vidnesbyrd fra DMH - vedlegg 1

  Legg merke til at dokumentet er stemplet av Agdenes Festning når det er mottatt hos dem. Bestefar var på Agdenes med løytnants grad fra juni 1935 og frem til (med unntak av halvannet år som aspirant i Admiralstaben 01.10.38-31.03.40) etter at noe hadde skjedd fem år senere - jeg kommer tilbake til det sistnevnte i et separat innlegg etterhvert med en ganske interessant dokumentasjon ;-)

  Ok; tilbake til selve vitnemålet. Her er side 4 og 5:

  Vidnesbyrd fra DMH - side 4 og 5

  På side 4 og 5 har man altså alle fagene igjen, men med en tydeliggjøring av hvordan karakterene er beregnet osv. Jeg blir nesten litt svimmel av å forstå denne siden, men det tyder vel egentlig bare på at jeg neppe hadde endt opp i toppen av rangeringslista over de uteksaminerte.

  Til sist har vi et vedlegg til, som egentlig bare er et brev som har fulgt dokumentet siden det forelå og ble sendt til rette mottaker:

  Vidnesbyrd fra DMH - vedlegg 2

  Dokumentet er datert 4. august 1938. Det er halvannen måned etter den håndskrevne varianten jeg også har i samlingen her, som er datert 30.juni. Jeg tør tippe at det tok litt lengre tid å få det formelle dokumentet på plass, og at ivrige løytnanter gjerne ville ha resultatet tilgjengeliggjort for sine overordnede (og seg selv) i en eller annen form før den tid; dermed en håndskrevet versjon først. Interessant nok er den håndskrevne versjonen påstemplet "Den militære høgskole", så man opererte tydeligvis med både høiskole og høgskole som begreper om seg selv. Den maskinskrevne versjonen jeg har i tillegg er forøvrig datert 27.juli (samme dato som på side 2 i vitnemålet), så man var virkelig ikke spesielt glad for å vente til det formelle ble oversendt 4.august! Man kan forsåvidt kjenne seg igjen i akkurat det.

  Håper dette kan være av interesse for noen; det gir ihvertfall et lite innblikk i en mikro-del av vår fortsatt forholdsvis nære historie. Jeg er ikke noen ekspert på vår militære utdanningshistorie her til lands, så kjekt med innspill og tanker av ymse slag på det du ser her hvis du har det! :-)
  Lignende tråder

  #2
  Har stratesji noengang vært offisiell skrivemåte?

  Kommentér


   #3
   Svært interessant. Utdannelsen ser også ganske 'joint' ut med både sjøtaktikk, flyvevåbenlære og militære ingeniørfag. Som du sier var det nok forskjellige linjer, og det står da også artillerilinje på et av brevene. Skulle vært morsomt å vite om alle linjene og hele fagkretsen. Det er jo f eks ikke infanteritaktikk på planen.

   Og så var det veldig sterke karakterer på ham.
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér


    #4
    Ekstremt sterke karakterer, og han ble jo også rangert som nr. 1. Karakterene tilsvarer omtrent det vi hadde på universitetene før 2002, med 1,0 som beste karakter og 6,0 som dårligste (men hvor alt under 4,0 var stryk). I hvert fall i realfag (inntil 1985) ga man også hovedkarakter med bokstaver for avlagt grad, og de var:
    1,00 - 1,50: Laudabilis prae ceteris
    1,51 - 2,50: Laudabilis
    2,51 - 3,25: Haud illaudabilis
    3,26 - 4,00: Non contemnendus

    Det er litt forskjellig fra det som er her, men Laudabilis prae ceteris ("Rosverdig fremfor andre", tror jeg det betyr) passer jo helt med "særdeles tilfredsstillende ydelse".
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


     #5
     Opprinnelig skrevet av navara Vis post
     Har stratesji noengang vært offisiell skrivemåte?
     Mener det er en valgfri skrivemåte som del av samnorsk og rettskrivningsreformer på 20/30-tallet (chokolade ble til sjokolade etc), men som heldigvis ikke slo an.

     Kommentér


      #6
      Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
      Utdannelsen ser også ganske 'joint' ut med både sjøtaktikk, flyvevåbenlære og militære ingeniørfag.
      I 1938 hadde Marinen sitt eget "flyvevåben", så det er ikke sikkert dette var så joint som det ser ut i dag. Skulle jeg gjette var faget rette inn mot marinespesifikke luftoperasjoner.
      "To win faster we need tanks"
      - Det ukrainske forsvaret

      Kommentér

      Forumstruktur

      Collapse

      Working...
      X