Ta vekk det store behovet for vann, en normal 3500 DOS trenger vel ca. 3,3l vann for å kunne bruke alt i pakken (står på drytech sine sider, jeg gidder ikke finne det). Legg på at du også trenger vann, så består kun mat og drikke av rundt 6 liter vann, og eks antall gram\kg i mat. Det er alt for mye vekt.
Si at du skal være 3 dager selvforsynt på fot, så har du da minst 18 liter vann, et par kilo mat, ammo, kritisk materiell, sekk etc. Det blir MYE vekt (jada du MÅ ikke drikke kaffe, kakkao, energidrikk etc.).
Det tar også forbanna lang tid å lage f.eks. mat til et lag på 8, du må da sikkert koke 4 liter per måltid. Kan du derimot ikke koke vann, så har du bare frokostene og de små pakkene med kjeks som ikke smaker noen ting.
Jeg vil ha gryteretter, alt som prøver å være en delikatesse fail'er like hardt som alle "insurgent mortar fail" på youtube til sammen.
Har savnet fyrstikkene som lå i FR tidligere ved noen anledninger. Ellers kunne salt/pepper evt annet krydder vert kjærkomment til tider. Amerikanere har vel selvvarmende FR. Alternativ tørket frukt til rosiner kanskje også vert kjekt (vet ikke åssen det villle vert med nærings innehold). Forøvrig er jeg mye gladere i energibaren enn sjokoladen i dagens feltrasjon.
Forsåvidt enig med delikatesse fail, dog har jeg vert på samme feltrasjon i over en måned i et tilfelle (Lapskaus meny på den tiden de var i pappkasser) og variasjon bør det vere!
Forslag til bytter av dill og dall:
Kjeks mot Ritz eller liknende salte kjeks.
Makrell i tomat\Tunfisk mot Baconost\Nutgatti\Sjokade.
Syltetøy (finnes det fortsatt?) mot Jordbær\Bringebær.
Sjokolade mot New Energy\Kvikklunch\Lion\Snickers etc.
Jeg vil også ha te i de, te smaker også godt kald kontra kaffe, kakao og toddy.
Jeg er klar over at det kansje ikke er samme energi og\eller næring, men hvorfor er BMP så populært når man allerede får mye av det samme?
Å siste ting, kan hele drikken vakumpakkes? De tar så mye plass før man åpner og peller ut all driten man ikke vil ha.
Få bort alt av fisk, takler tydeligvis ikke frysetørreprosessen og smaker crap. Dillmarinerte reker, å leve på slikt over tid tærer på. Sats på enkle og gode retter. KISS.
Fiskebehovet blir uansett dekket av makrell/tunfisk.
Selvopphetende retter hadde vært knall da du slipper å styre for å få kokvann.
En plastskje i hver dos hadde vært knall så slipper vi å gå med samme skje over tid.
Få inn freia melkesjokolade. Den som er nå ble sikkert alle i forsvaret lei når den kom.
Min erfaring er at tid er alltid en case..
Som Essal sier, koke vann til en haug med gubb tar tid.
I tillegg tar det lang tid å få i seg galskapen, særlig når man har helt litt for mye vann oppi og mannsjiten er like varm som lava..
Har flere ganger bare måtte gi opp å gå på kalde alternativer som kan oppevares i lommer og stappes i kjeften kjapt...
Dette høres kanskje dumt ut, men hva med en selvopphetene "hot-pocket"
Selvfølgelig en voksen sak på 300g med høyt kallori innehold, grovere brød og gjerne br smak..
Hovedpoenget er at man kan varme galskapen, stappe den i lomme eller vest til den er lunken og spise den rett ut av papiret med en hånd når man har tid..
Si at du skal være 3 dager selvforsynt på fot, så har du da minst 18 liter vann, et par kilo mat, ammo, kritisk materiell, sekk etc. Det blir MYE vekt (jada du MÅ ikke drikke kaffe, kakkao, energidrikk etc.).
Er ikke nødvendig å bære med seg vann om du har vannkilder(innsjø,elv) i området. Men skal du gå lang i en ørken eller lignende kan det bli mye å bære ja.
Lag en stridsrasjon som er beregnet på korte perioder i skikkelig felt med lav vekt, bra næringsinnhold, enkelt å lage etc må ikke gå på bekostning av at det skal være "kjekt" å leve på i lang tid.
Dagens rasjon har jeg levd på i lange perioder ute, og det går bra, men den er både "reserveproviant" og stridsrasjon. Det blir litt amfibiebil ...
Hvis en ikke blander disse to oppgavene men heller fokuserer på stridsrasjonen og bare bruker den utenfor teltet i skauen etter å ha båret den dit selv - så går det vel an å kjøre den med strammere utvalg, mindre ekstragreier og mer fokus på næring og mindre på kos. Da er det enklere oppvarming, lett å fordøye etc som er fokus.
"Reserveproviant" som folk ikke skal bli furtne hvis de må leve på noen uker/måneder er en annen oppgave.
Stridsporsjon SP/63 for kort tid i felt uten forsyningsmuligheter (1 kg. og 2500 kcal pr. døgn, inklusive kokeapparat), for noe lengre tid uten skikkelig etterforsyhning "feltporsjon", bestående av en boks RSP og en pose potetmos til middag, til frokost og lunsj Wasa Husmanns knekkebrød og småpakninger med pålegg, men ellers så sant mulig, skikkelig middag laget på feltkjøkken i bataljonens trenområde og fraktet ut til troppene på termo-container.
At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige. Moderator
Åpne Spis er greit, men funker overhodet ikke hvis man opererer i sterk varme....trust me. Nok kollegaer har blitt dårlige av det på ops. Drytech blir og dårlig hvis det oppbevares varmt lenge.
Nok om det....
Jeg er interessert i næringsinnhold, og kunne tenkt meg FR med mer fett og protein, ikke fullt så mye karbo. FR'en vi har nå funker til du slipper første fis, så er energien brukt opp.
Videre bør man erstatte kaffe/te/solbærtoddy med f.eks buljong av forskjellig slag. Det inneholder salt, smaker godt og er litt sunnere. De som absolutt må ha kaffe kan sikkert ta med selv.
Man bør og se på å erstatte "energi" drikken med en elektrolyttdrikke (XL-1 f.eks). Det smaker greit, og inneholder også salt. Den som er i pakken nå er jo bare rød eller gul saft (og fersken da).
Problemet med mange av produktene i FR'en er at det er karbohydrater av sukker. De er kortvarige, for stort inntak vil faktisk øke syredannelse i muskulaturen samt at det fordriver vann. Man må ha karbo, men de kommer i bedre form og farge, og kan kombineres med andre egenskaper (f.eks elektrolyttdrikke). Rosiner er bra, men burde vært kombinert med nøtter (fett og salt).
En pakke krydder (salt og pepper f.eks) burde vært med. Videre burde "pålegget" være mer variert enn kun flykræsj, tunfisk og syltetøy. Kjeksen funker greit, men burde vært i alle pakkene (dvs frokost, lunsj og middag).
En annen ting er at det må være forskjellige menyer i hver kasse, ala amerikanske MRE's. Da unngår man at en S-4 eller Adm Off knoter og bestiller 2 ukers DOS av Steinbitgryte med dillmarinerte reker. That shit ain't cool!
Hva gjelder heat-packs så er det en fin ting, men er litt Joker-Nord når man skal bruke de om vinteren. Åpne Spis er i tillegg avhengig av saltvannet som følger med i pakken for at prosessen skal starte. Den virker ikke med ferskvann. Blir den ødelagt så må du spise maten kald (som går, men ikke gunstig om vinteren).
Sikkert flere lure ting, men det var det jeg hadde i farta.
åpne-spis fungerer ikke i 20 blå heller, og den er ALT for tung å drasse med seg.
@AGR: FR får man i blandede kasser(4 forskjellige (standard)menyer i hver kasse hvis jeg husker rett), så det er bare å få S-4 til å BARE bestille slike. Problemet er at du bare vil ha 4 forskjellige menyer, og S-4 er ikke villig til å spise det samme, men han kan sikker kjøpe inn KPn din sin FR i blandede bokser hvis du spør pent(Be om 10 paller, da det gir billigst st. pris).
Okay, bare en longshot her. Hva med en ny versjon av RSP
Liten lett og masse fett og protein..
Beste måltidet jeg har spist i felt var en RSP i frossent kneppetelt, til og med åpnet med bajonett.
Tenk om den var litt bedre på smak og kom med en liten dings som gjorde den lunken..
bare en tanke..
Men det trådstarter trenger å gjøre er å finne et representativt utvalg fra mannskap som har noe de skulle sagt og gjøre en solid spørreundersøkelse.. Altså ikke innspill fra navy heh
Sist jeg brukte FFP til å bestille FR så fantes det ikke noe blandet. Men hvorfor er det S-4 som skal sitte å bestille dette? Dette er da vel ikke en så stor økonomisk sak at han må legge pølsefingrene sine borti hvilke menyer som bestilles? Her burde kanskje en NK tropp hatt en rekvirentrolle i FFP også kunne han bestilt noe som måtte behage, bestillingen vil jo så gå via S4 til avnikking hvis han sitter med anviserrolle (som han sikkert allerede har).
Men det trådstarter trenger å gjøre er å finne et representativt utvalg fra mannskap som har noe de skulle sagt og gjøre en solid spørreundersøkelse.. Altså ikke innspill fra navy heh
allerede iverksatt ;-)
Men Milforum er også en genial tilleggs kilde for meninger og synspunkter.. :-)
Folk etterspør lavere vekt, men da tror jeg fort man må inn med mer fett for å dekke energibehovet (dobbelt så mye energi per masse som karbo/protein). Ser for meg at det også vil være gunstig for å få ned vannbehovet til dagens FR. Så er spørsmålet hvor pigg man blir av å spise fet mat ...
Å lage en type beregnet på å bære med seg i strid, og en annen til å ha på vogn (ved vannkokeren), synes jeg hørtes lurt ut.
Sist jeg brukte FFP til å bestille FR så fantes det ikke noe blandet. Men hvorfor er det S-4 som skal sitte å bestille dette? Dette er da vel ikke en så stor økonomisk sak at han må legge pølsefingrene sine borti hvilke menyer som bestilles? Her burde kanskje en NK tropp hatt en rekvirentrolle i FFP også kunne han bestilt noe som måtte behage, bestillingen vil jo så gå via S4 til avnikking hvis han sitter med anviserrolle (som han sikkert allerede har).
Jeg er bare kjent med HV-systemet, men jeg kan tenke meg at bataljonene vil bestille fra høyeste nivå fordi større kvantum gir lavere st. pris.
Og jeg mener jeg så blandete menyer i FFP når jeg hold på, men hvis du ikke fant så er ikke det så rart. Er ikke så utrolig lett å finne det man vil ha der.
Å lage en type beregnet på å bære med seg i strid, og en annen til å ha på vogn (ved vannkokeren), synes jeg hørtes lurt ut.
X2
Pluss:
- litt robust engangsbestikk, spork og annet "multifunksjons-skjit" duger ikke
- engangstannbørste
- et par våtservietter til
- papirservietter av litt "grovere" slaget som gjør at den kan brukes som dopapir også..
- papirservietter av litt "grovere" slaget som gjør at den kan brukes som dopapir også..
Kjenner vi FLO rett blir vell denne kombinert dasspapir/spritserviett. :P
Men fra spøk til revolver: Noe jeg alltid har savnet i FR-ene er krydderposer. Og det syltetøyet kunne med fordel vært byttet ut med jordbær- eller bringebærsyltetøy.
Er forøvrig veldig stor fan av pastarettene. Spesielt etter et par dager i felt.
Kommentér