Støtt Milforum på Vipps #587 879

Global toppreklame PC

Collapse

Global toppreklame mobil

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Militær studietur til USA, 1965

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Militær studietur til USA, 1965

  USA har som enkelte kanskje har fått med seg vært en viktig militær partner for Norge fra ihvertfall en gang i 1940-årene. Jeg vil tro mange norske har vært på tur over dammen i forskjellige anledninger, enten det er HV-ungdommen eller Norges øverste militære ledelse. Høsten 1965 var en trio med norske offiserer på en 3 ukers militær studietur. En av disse tre var -you've guessed it!- min bestefar, og derfor har jeg tilgang til en del materiale fra turen som kanskje kan være artig for flere her på forumet å se. Norge var ikke den eneste nasjonen amerikanerne tok i mot til noe slikt den høsten, men allikevel var det spennende nok til at det også ble omtalt i amerikanske medier i forkant av besøket:  Legg merke til at også svenske og iranske offiserer gjorde det som kan ha vært noenlunde tilsvarende rundreiser i tiden etterpå. Og rundreise var det virkelig. Jeg har brukt mine fantastiske redigeringsevner til å lage dette oversiktskartet som viser hvor i USA de var under den 3 uker lange turen:  De tre som tok turen var generalinspektøren for infanteriet, oberst Arnold T. Einstabland, sjef for forsyningsstaben i Hærens Overkommando oberst Sverre Hamre, samt sjef for Distriktskommando Nord-Norge generalmajor Paul M. Strande. Einstabland var bl.a. seinere sjef for IR 8, Strande hadde sjef DKØ som sin siste post etter DKN, mens Hamre senere ble forsvarssjef i perioden 1977-82. Hamre døde dessverre allerede i 1990, men er i grunnen verdt en avhandling i seg selv. Blant annet deltok han i kampene i 1940, kom seg over til England tidlig, tok Krigsskolen i London, og var del av britiske styrker ved invasjonen i Normandie som troppsjef og ble med hele veien inn til Tyskland som kompanisjef i 4. bataljon av Welch Regiment før freden endelig kom.

  Her har du de norske offiserene sammen med Oberst W. W. Smith Jr. ved US Army Engineer School på et bilde tatt i Fort Belvoir:  Smith Jr. står til venstre, deretter har du Strande, Einstabland og Hamre. Fort Belvoir var en av mange militære institusjoner de norske offiserene besøkte. De var som kartet lenger oppe her viser på kryss og tvers av en god porsjon av USA i løpet av turen, som begynte i Washington D.C. hvor de møtte Chief of Staff general Harold K. Johnson. Også Johnson er en spennende karakter som ikke holdt ut mange årene som pensjonist; han døde som Hamre i en alder av 71, men for Johnson sin del da i 1983. Han ble Chief of Staff allerede i en alder av 52, visstnok på grunn av sine suverene taktiske evner. Under 2.verdenskrig satt han i Japansk fangenskap i over 3 år etter deltakelse i Battle of Bataan, og var blant de som overlevde dødsmarsjen fra Bataan.

  Uten at jeg har hele reiseruten i kronologisk orden foran meg, så forstår jeg det som at ferden gikk videre til Denver og Fort Carson etter Washington, ref. også avisutklippet øverst i innlegget. En norsk avisartikkel jeg har sett fra i etterkant av studieturen nevner ikke noe om Fort Carson i det hele tatt, men vektlegger derimot oppholdet på østkysten, dvs. i Washington, Virginia og South Carolina. Litt sammenligning av terreng samt dobbeltsjekk av persongalleriet gjorde imidlertid at jeg fant ut at turen beviselig var innom Colorado (/Fort Carson) også. Her med et par bilder fra henholdsvis en aldri så liten parade der, samt litt demonstrasjon av kapabiliteter hos styrkene:  Det er generalmajor Strande som sitter ytterst på kanten av stolen sin på bildet nederst; jeg er ikke sikker på om han er ekstra engasjert eller hva det går i, men mulig han vil ha med noe av materiellet hjem til gamlelandet! Noen som ut fra bildet greier å se hva slags kjøretøy vi ser på?

  Ellers ser det ut til å ha vært noen sosiale samlinger underveis, og her har vi ledelsen ved Fort Carson, de norske offiserene og noen damer som jeg er noe usikker på rollen til:  Jeg noterer meg at damen til venstre for Einstabland har et "Beat Navy"-merke på klærne, noe som typisk har sammenheng med den årlige Army vs. Navy-kampen i college-football, men tidsmessig stemmer ikke det med når den kampen gikk i 1965 så mulig hun bare fant det mest Army-patriotiske hun hadde Bestefar fikk forøvrig sett en kamp på forespørsel mens han var i USA fortalte han meg seinere i livet, men jeg har et vagt minne om at det muligens kan ha vært seinere på turen mens de var ved Fort Benning.

  De amerikanske offiserene på bildet er brigadier general Charles V. Wilson (helt t.v. på bildet ovenfor), nestkommanderende på Fort Carson, samt generalmajor Autrey J. Maroun (mellom Hamre og Strande), kommandanten for 5th Infantry division (Mech) - dvs. Fort Carson på det tidspunktet. Wilson ble senere generalmajor, og hadde en fortid som involverte både invasjonen i Normandie samt Kwajalein under Korea-krigen, hvor han ledet 1.bataljons "Wolfhound"-regiment i kamp. Maroun hadde roller som bataljonssjef i 2.verdenskrig og regimentssjef i Korea-krigen. I tillegg hadde han en rolle ved krigsforbryterrettsakene i Nürnberg, hvor han var executive officer to the chief of councel 1947-48. Maroun ble senere æresborger av Thionville i Frankrike ved 50-års jubileet for frigjøringen av byen, da Maroun var den som ledet troppene som stod for det.

  Nuvel: Det er et stykke fra Colorado til South Carolina, så da må man gjerne fly. Her har våre menn ankommet Fort Jackson:  Bildeteksten på originalbildet her er "Visiting Norwegian army officers are pictured outside the plane that carried them to Owens Field to begin their tour of Fort Jackson on 23 October 1965. From left: Colonel Henry Koepcke Jr., Chief of Staff, Fort Jackson; Major General Paul M. Strande, Army land commander North Norway; Colonel Olav A. T. Einstabland, Army inspector general, infantry; Colonel Sverre Hamre, G4, Norwegian army command". Einstabland var forøvrig offer for feilskriving av navnet både i USA og Norge ved en rekke tilfeller, enten det gjaldt fornavn eller etternavn! Koepcke er ellers ganske typisk for mange av offiserene de ser ut til å ha truffet på underveis; født tidsnok til å delta i 2.verdenskrig, deretter Korea, og til slutt Vietnam før de etterhvert pensjonerte seg. Koepcke døde i 1995 og er gravlagt på Arlington National Cemetery.

  Besøket ved Fort Jackson er det jeg har best dokumenterte bilder fra, da de stort sett alle har en offisiell tekst på baksiden av bildet som forteller hvor det er tatt, hvem som er avbildet, og en del annet. Mens de andre bildene har krevd mer graving for å verifisere informasjon rundt, er det hakket enklere å få verifisert informasjonen om Fort Jackson-bildene. Også der dukker det opp noen interessante situasjoner og ikke minst mennesker med livshistorier som er spennende. Et eksempel kan være dette bildet:  Her blir de norske offiserene bedre kjent med de forskjellige giftslangene man kan finne i South Carolina. Den som forklarer for de norske offiserene er daværende oberstløytnant Richard E. Cavazos. Han er ingen hvem som helst; seinere skulle han bli USAs første 4-stjerners general av spansk/meksikansk (hispanic) bakgrunn. Cavazos fikk Distinguished Service Cross to ganger; en gang for handlinger i Korea-krigen, og en gang i Vietnam. Det sistnevnte lå et par år frem i tid når bildet ovenfor ble tatt. Det samme gjorde general-statusen, hvor han endte som leder for FORSCOM før han pensjonerte seg. Her er en kort nyhetsreportasje laget om Cavazos når han døde for ca. 5 år siden:  Nordmennene fikk også bli kjent med bajonett-treningens detaljer, noe dette bildet er hentet fra:  Det er sjefen for 2nd Training brigade Theodore S. Bell som står til høyre og forklarer. Han har med seg kaptein Donald E. Lunday, en av kompanisjefene sine. Bell hadde førstehånds kjennskap til bajonettbruk fra invasjonen ved Okinawa, hvor han fikk Distinguished Service Cross for sin innsats under kampene ved Ishimmi Ridge. Lunday endte på sin side opp -som Bell sin karriere- som oberst, men da noe senere ettersom han var nesten 20 år yngre, og før han kom så langt hadde Lunday hatt en lang karriere både som infanteri-offiser og i Special Forces. Det var som Special Forces han var to perioder i Vietnam. Som nær sagt alle nevnt i dette innlegget er også Lunday nå død; de fleste har sagt takk for seg i løpet av de siste 30 årene, Lunday i 2012.

  Som seg hør og bør på besøk har man gjerne en utveksling av gaver, og det har vi et eksempel på her:  Det du ser på bildet ovenfor er generalmajor Strande som overrekker en bok om Norge til sjefen for Fort Jackson, generalmajor Gines Perez. Også spanskfødte Perez hadde en Distinguished Service Cross fra Korea-krigen, i tillegg til solid innsats i 2.verdenskrig. Som mange av de andre nevnte amerikanerne i dette innlegget er også Perez gravlagt på Arlington National Cemetery.

  Fort Jackson var såvidt jeg kan bedømme siste stoppested før ferden gikk tilbake mot Norge (via Atlanta), men her gjetter jeg så ta høyde for at det kan ha vært noen stoppesteder til. Om vi ser på alle stoppestedene som er nevnt i de kildene jeg har funnet frem til pr. nå, så var det altså Washington D.C, Fort Carson (Colorado), Fort Bragg (North Carolina), Fort Belvoir (Virginia), Fort Benning (Georgia) og Fort Jackson (South Carolina). Norfolk er også nevnt, men jeg har ikke funnet noe mer enn én referanse, så litt usikker på om man faktisk tok turen dit.

  Et lite stykke ut i november var man ihvertfall beviselig hjemme igjen, for da dukker avisartikler om besøket opp her hjemme, inkludert med informasjon om at offiserene nå er tilbake i Norge. Studieturen hadde også gitt inspirasjon og tanker. F.eks. dukker følgende sitat opp i en reportasje 10.november: "- Amerikanerne har ubetinget en del å lære fra seg hva militære saker angår, mener generalmajor Strande som fremholder studieturen som både interessant og utbytterik. Langt fra alt kan omsettes til norske forhold -det forbyr økonomien- men det er likevel mange ting som skulle kunne benyttes også når det gjelder å høyne vår egen standard."

  For Strandes del det nok også ekstra artig at følgende pressemelding ble sendt ut under(/etter) oppholdet ved Fort Jackson:  Nå skal ikke jeg skryte på meg for mye peiling på skyting -min erfaring begrenser seg til et skytterstevne med bestefar som sekundant som bare avslørte at skyting ikke har med gener å gjøre, samt en haug dårlige serier med diverse våpen i førstegangstjeneste og HV- men når noen gidder å sende ut en pressemelding om hva du har prestert så er det kanskje ikke helt bak mål?

  Det hørte visst også med å sende takkebrev i kjølvannet av besøket. Brevet fra generalmajor Strande har jeg ikke, men svaret fra MAAG-sjefen kontreadmiral Robert W. Cavenagh har jeg:  Det er noen interessante navn å merke seg i takkebrevet også. De traff tydeligvis også Generalløytnant Robert H. York mens de var på studieturen. York gikk gradene fra løytnant til oberstløytnant i løpet av 2.verdenskrig, og var del av kamphandlinger i både Afrika, Sicilia og Normandie. Han var naturligvis også å finne i Korea, hvor han var del av FN-styrken i over et tiår; han var involvert både før og i lang tid etter at selve krigen fra 1950-53 fant sted. York var sjef for Fort Benning mens de norske offiserene var på sin studietur.

  Avsenderen av takkebrevet til takkebrevet (...), R. W. Cavenagh, er også verdt å merke seg. Han var helt på tampen av sin karriere når dette brevet ble sendt; rollen som sjef for MAAG var hans siste før han pensjonerte seg. Før det hadde han en karriere som bl.a. inkluderte å være ubåtkaptein før USA endte opp i 2.verdenskrig, sjef for en skvadron med destroyere i Stillehavet og kamper med den enheten ved Solomon-øyene hvor han bl.a. ble tildelt Navy Cross for senkningen av 5 fiendtlige krigsskip++. Etterhvert var han også involvert i frigjøringen av Filippinene, og hadde en lang rekke stillinger innen den amerikanske marinen utover på 40-, 50- og 60-tallet.

  Dette ble mange navn og mye historie, men jeg tenker at det passer godt inn i et forum som dette. Jeg synes alltid det er interessant å se historien bli til noe mer enn de store linjene, og når de som har vært del av hendelsene som utgjør vår historie de siste 100 år trer frem, så tenker jeg at det gir en tettere relasjon til den historien. Derfor synes jeg det er spennende å se på noen av historiene til disse amerikanske offiserene som norske offiserer møtte på sin studiereise hos den amerikanske hæren i oktober 1965. Det er fristende å gå enda dypere ned i selve tidsbildet, spesielt med Vietnam-krigen som raste på dette tidspunktet. F.eks. hadde Hal Moore bare noen få måneder i forveien reist fra Fort Benning til Vietnam, og Battle of la Drang, dvs. bakgrunnen for en film som We Were Soldiers, lå kun et par uker frem i tid. Jeg lar det ligge utover den setningen; det tok mer tid enn jeg hadde tenkt bare å grave frem det du kan lese i dette innlegget, og forhåpentligvis er det i seg selv interessant nok for noen av leserne!

  Til slutt vil jeg beklage for de eventuelle feilene som skjuler seg i teksten; særlig når det gjelder titler kan mine oversettelser av noen av dem falle uheldig ut, så korriger gjerne det du ser at bør korrigeres. Det er nok også litt miks av språk, i den forstand at jeg har valgt å bruke f.eks. 'South Carolina' istedenfor 'Sør-Carolina' selv om teksten primært er på norsk. Det har tatt tid å skrive innlegget og jeg har måttet gå litt til og fra, så beklager også hvis det skulle være noen setninger som ikke gir mening fordi jeg har begynt på en tanke for deretter å fullføre med en annen! Forhåpentligvis er det ikke for mange av dem
  Last edited by TNFJ_JMH; DTG 272313 Feb 22, . Begrunnelse: Korrigering av skrivefeil
  Lignende tråder

  #2
  Fantastisk igjen! Historiene i messa med den gjengen der skulle jeg gjerne hørt...
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér


   #3
   På det ene bildet ser vi skjoldet til 5th Army, nå United States Army North. De sloss under Mark Clark i Italia. Jeg ser på Wiki at de flyttet til Fort Sam Houston i 1971, men kanskje de var på Fort Carson i 1965?
   Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

   Kommentér


    #4
    Der de sitter i stoler på et skytefelt ser det veldig ut som om det er M109 selvdrevne middelstunge felthaubitser de får demonstrert. Det kan også passe at det var et nytt våpen i 1965.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


     #5
     Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
     På det ene bildet ser vi skjoldet til 5th Army, nå United States Army North. De sloss under Mark Clark i Italia. Jeg ser på Wiki at de flyttet til Fort Sam Houston i 1971, men kanskje de var på Fort Carson i 1965?
     Det er verdt å stusse over! En bok som tar for seg historien til Fort Carson har en oversikt over alle divisjonene som (ved bokens utgivelse) har vært der, inkludert med insignia. 5th Army dukker ikke opp der, i motsetning til 5th Infantry Division (Mech), som har annerledes insignia. Offiseren som står sammen med Strande på bildet er øverstkommanderende på Fort Carson det året bildet ble tatt, så....?

     Kommentér


      #6
      Det har litt med størrelsene.

      5th Army er én Arme.

      En Arme inneholder 2-4 Korps (type uten tuba)
      Et Korps inneholder 2+ Divisjoner
      En Divisjon inneholder 2-4 Brigader.

      Så der en Divisjon har fra 6.000-25.000 personer, så har en Arme 100.000-200.000 personer. (Eller et sted mellom fire til åtte Divisjoner)

      Jeg kan heller ikke se i historikken til 5th Army at de har hatt kommandoen over 5th Infantry Divition.
      5th Army er ARNORTH og da NORTHCOM.
      5th Infantry Divition lå under III korps som ligger under FORSCOM.


      Det er ihvertfall alt for sent å se på dette når Wikipedia drar meg inn på den Russiske 5 Arme
      .. https://en.m.wikipedia.org/wiki/5th_Combined_Arms_Army
      Med forbehold om skrivefeil grunnet store tomler og lite tastatur.

      Kommentér

      Working...
      X